Kenmerken van de e-facturatie in Duitsland

De verplichting tot elektronische facturatie in Duitsland is opgelegd door Europese regelgeving en is momenteel alleen verplicht in de publieke sfeer. Omdat het een federale republiek is, bepaalt elke staat (Land) ook een eigen beleid op het vlak van facturatie.

Het is altijd de bedoeling van Duitsland geweest om de elektronische B2B-factuur vanaf januari 2025 te implementeren, maar onlangs heeft het BMF voorgesteld dat het vanaf januari 2025 vrijwillig kan starten en het verplichte karakter in twee fasen kan uitstellen tot januari 2027, met als doel bedrijven meer tijd te geven om zich aan te passen.

Bevoegde autoriteit

Bevoegde autoriteit

Op het niveau van de federale overheid: Bundesministerium des Innern (BMI) - Ministerie van Binnenlandse Zaken. Op het niveau van de deelstaten (Länder): Elke deelstaat (Land) neemt zijn verantwoordelijkheid.

Verplichting

Verplichting

B2G e-facturatie in Duitsland: Sinds 18 april 2020 moeten deelstaten elektronische facturatie accepteren in overeenstemming met de Europese richtlijn 2014/55/EU.

Elektronische B2B-factuur gepland voor 2027: De "Bundesrat", het vertegenwoordigend orgaan van de Duitse federale staten, heeft het wetsontwerp met betrekking tot elektronische facturatie goedgekeurd, waarbij de start van de verplichte uitgifte van facturen wordt uitgesteld tot januari 2027 voor bedrijven met een omzet van meer dan 800.000 euro en tot 2028 voor bedrijven met een omzet van minder dan 800.000 euro. Alle bedrijven moeten echter klaar zijn om vanaf 2025 elektronische facturen te ontvangen. 

Formaat

Formaat

XRechnung en ZUGFeRD 2.1

Elektronische handtekening

Elektronische handtekening

Niet verplicht.

Archivering

Archivering

10 + 1 jaar.

Wilt u meer weten over e-Invoicing in Duistland?

Neem dan contact op met een van onze specialisten in elektronische facturering.

De verzamelde persoonsgegevens zullen door de bedrijven van de EDICOM Groep worden gebruikt om de gestelde vragen te beantwoorden en/of de gevraagde diensten te beheren. U kunt uw recht op toegang, rectificatie, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw gegevens uitoefenen in overeenstemming met de bepalingen van het privacybeleid.

De naam mag niet leeg zijn U moet het bedrijf invoeren U moet een telefoonnummer invoeren Selecteer een geldig voorvoegsel Ik ga ermee akkoord dat er contact met mij wordt opgenomen

Bezig met verzenden

Even geduld aub. Dit kan enkele seconden duren.

Bedankt voor het doorsturen van uw gegevens!

Veelgestelde vragen

XRechnung is een van de ondersteunde elektronische factuurformaten in Duitsland. Het is een XML-document aangepast aan de vereisten van de Europese Unie.

De ZUGFeRD (Zentraler User Guide des Forum elektronische Rechnung Deutschland), is een van de ondersteunde elektronische factuurformaten in Duitsland. Het is een hybride formaat, bestaande uit een A3 PDF met embedded XML volgens de Europese standaard.

ZRE staat voor het Zentrales Rechnungseingangsportal des Bunde-portaal, het toegangspunt voor de ontvangst van elektronische facturen van leveranciers in Duitsland op nationaal niveau.

Related resources

Aankomende deadlines in Duitsland

Blijf op de hoogte van de belangrijke data voor het in werking treden van belasting- en e-invoicing verplichtingen wereldwijd.

Gerelateerd nieuws over elektronische facturen in Duitsland

Duitsland: Status van elektronische B2B factuur

De Bundesrat heeft de wet aangenomen die B2B e-facturatie verplicht stelt in Duitsland vanaf 2027

Nieuwe versie 2.2.0 van de elektronische factuur XRechnung

Op 08/01/2022 treden versie 2.2.0 van XRechnung en de XRechnung Extension in werking

Actualiteit van elektronische facturering in de deelstaten van Duitsland

Duitsland boekt vooruitgang bij de implementatie van B2G e-Invoicing en werkt het formaat van de elektronische factuur bij.
Een oplossing voor e-facturatie. Meerdere voordelen
Neem contact op met onze specialisten en neem al uw twijfels weg over hoe u zich kunt aanpassen aan elk elektronisch facturatiesysteem ter wereld.

De verzamelde persoonsgegevens zullen door de bedrijven van de EDICOM Groep worden gebruikt om de gestelde vragen te beantwoorden en/of de gevraagde diensten te beheren. U kunt uw recht op toegang, rectificatie, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw gegevens uitoefenen in overeenstemming met de bepalingen van het privacybeleid.

Praten?