E- facturatie en btw- en SAF-T-rapportage in Noorwegen

Het ministerie van Financiën start een openbare raadpleging over een document dat is opgesteld door het directoraat-generaal Belastingen en waarin de invoering van verplicht digitaal boekhouden en e-factureren bij bedrijven die in Noorwegen boekhoudplichtig zijn, wordt geëvalueerd.
Het document voorziet in de mogelijkheid dat alle boekhoudplichtige entiteiten vanaf 1 januari 2028 verplicht worden om elektronische facturen te versturen.
In de afgelopen jaren heeft Noorwegen aanzienlijke vooruitgang geboekt in de digitalisering van zijn belastingprocessen, waarbij nieuwe verplichtingen zijn opgelegd aan zowel lokale als internationale bedrijven. Elektronische facturering (e-facturering), gestandaardiseerde controledossiers voor belastingdoeleinden (SAF-T) en realtime belastingrapportage zijn belangrijke elementen geworden om transparantie te garanderen, fraude te voorkomen en naleving van de belastingwetgeving te vereenvoudigen.
Aanpassen aan deze vereisten is echter niet altijd eenvoudig. Door de voortdurend veranderende regelgeving en specifieke technische vereisten moeten bedrijven een duidelijk inzicht hebben in de regelgeving om risico's en boetes te vermijden.
In dit artikel gaan we dieper in op de huidige e-factureringsverplichtingen in Noorwegen, de reikwijdte van de SAF-T en de impact van digitalisering op de relatie tussen bedrijven en de Noorse Belastingdienst.
B2B-sector (Business to Business)
In de B2B-sector is e-facturatie niet verplicht in Noorwegen, maar het wordt wel op grote schaal toegepast.
Het Noorse ministerie van Financiën is een onderzoek gestart naar de invoering van verplichte e-facturering tussen bedrijven (B2B), digitale boekhouding en eisen voor elektronische boekhoudsystemen. Dit initiatief is bedoeld om de efficiëntie te verbeteren, de wetgeving aan te passen aan de EU-normen en bedrijven mogelijk meer dan 5 miljard NOK per jaar te laten besparen door een kader in te voeren dat vergelijkbaar is met het Deense systeem.
Op 16 januari 2025 gaf het ministerie van Financiën het directoraat-generaal Belastingen de opdracht om een voorstel voor dergelijke vereisten op te stellen. In het consultatiedocument van 20 juni 2025 stelt het directoraat voor dat alle entiteiten die onder de boekhoudverplichting vallen, overschakelen op een digitale administratie en elektronische facturen uitreiken/ontvangen.
De voorgestelde maatregelen omvatten wijzigingen in de Comptabiliteitswet en de Comptabiliteitsvoorschriften, met als doel het gebruik van digitale boekhoud- en factureringsprocessen uit te breiden. Dit zal naar verwachting vereenvoudigingsvoordelen opleveren voor zowel het bedrijfsleven als de overheid. Het ministerie van Financiën nodigt belanghebbenden uit om hun opmerkingen op het consultatiedocument van het directoraat-generaal Belastingen in te dienen vóór 31 oktober 2025.
Voorgestelde belangrijke gegevens
- Vanaf 1 januari 2028: Verplichting om elektronische facturen te versturen voor alle boekhoudplichtige entiteiten.
- Vanaf 1 januari 2030: verplichting om een digitale boekhouding bij te houden en elektronische facturen te ontvangen.
Uitzonderingen en speciale regels
- Er worden uitzonderingen voorgesteld voor eenmanszaken met een lage omzet en boedels in liquidatie wegens faillissement.
- Er worden ook specifieke regels voorzien voor financiële instellingen, verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen.
Ondanks het ontbreken van een wettelijk mandaat hebben veel bedrijven ervoor gekozen om e-facturatie in hun processen te integreren vanwege de operationele voordelen, zoals minder papiergebruik, minder fraude en administratieve fouten, en geoptimaliseerd boekhoudkundig en fiscaal beheer. Compatibiliteit met Europese standaarden, zoals PEPPOL BIS Billing 3.0, vergemakkelijkt ook de interoperabiliteit met internationale handelspartners, wat het concurrentievermogen van Noorse bedrijven op de wereldmarkt versterkt.
In deze context, hoewel e-facturatie nog steeds vrijwillig is op B2B-niveau, wijst de trend op een toenemende adoptie gedreven door strategische voordelen en digitale transformatie in het bedrijfsleven.
E-factureringsmodel in Noorwegen
Noorwegen gebruikt de Peppol BIS 3.0 standaard en het Peppol e-delivery netwerk, vooral voor grensoverschrijdende transacties. Zowel ondernemers als aanbestedende diensten in het land vertrouwen op Peppol Access Point (AP) dienstverleners om ervoor te zorgen dat de nationale regelgeving wordt nageleefd. Dankzij dit model kunnen alle transacties via één enkele provider worden afgehandeld, waardoor er geen bijkomende bilaterale verbindingen nodig zijn.
Marktdeelnemers kunnen e-facturen op twee manieren versturen: met behulp van hun eigen interne ERP- of boekhoudsystemen, of door gebruik te maken van erkende leveranciers van e-factureringsoplossingen. De Noorse e- procurement infrastructuur is gebaseerd op de Peppol Business Interoperability Specifications (BIS) en het Peppol eDelivery Network, die gestandaardiseerde en veilige communicatie tussen bedrijven en overheidsinstellingen mogelijk maken.
Naast het Peppol BIS documentformaat erkennen de Noorse overheidsinstanties ook het EHF (Elektronisk Handelsformat) formaat, dat net als Peppol BIS gebaseerd is op de Universal Business Language (UBL) standaard. Dit zorgt voor een naadloze integratie in openbare aanbestedingssystemen en vergemakkelijkt de automatisering van administratieve processen, wat de efficiëntie en transparantie van elektronische transacties bevordert.
B2G-sector (Business to Government)
In de B2G-sector is e-facturatie al meer dan tien jaar gebruikelijk. Sinds 2012 accepteert de overheid alleen nog e-facturen die voldoen aan de Europese nationale standaard. Deze facturen moeten door het e-facturatiesysteem worden gevalideerd voordat ze naar de ontvanger worden verzonden.
Om naleving te garanderen, moeten elektronische documenten worden uitgegeven in het nationale EHF-formaat (Elektronisk Handelsformat)/PEPPOL BIS Billing 3.0, dat voldoet aan de Europese vereisten. Dit systeem vergemakkelijkt niet alleen de automatisering en efficiëntie van betalingsprocessen binnen de publieke sector, maar vermindert ook fouten en doorlooptijden en bevordert de transparantie en traceerbaarheid van financiële transacties tussen bedrijven en overheidsinstellingen.
Bovendien heeft het verplichte gebruik van elektronische facturatie in de publieke sector als voorbeeld gediend voor de private sector, door digitalisering en de adoptie van internationale standaarden in document- en financieel beheer aan te moedigen.
e-Reporting (MVA-melding) en Noruega
In Noorwegen zijn er verplichte elektronische rapportageverplichtingen voor Belasting Toegevoegde Waarde (btw). De btw-aangifte (bekend als MVA-melding in Noorwegen) is een periodiek rapport dat bedrijven moeten indienen bij de Noorse Belastingdienst (Skatteetaten) om btw aan te geven voor een bepaalde periode.
Het geeft een overzicht van de btw-plichtige transacties van een bedrijf, met zowel de btw op de output (in rekening gebracht op de verkoop) als de btw op de input (betaald op de aankoop).
De frequentie van indienen hangt af van de grootte en omzet van het bedrijf. Over het algemeen moeten bedrijven de aangifte elke twee maanden of elk kwartaal indienen.
SAF-T indiening in Noorwegen
Met het SAF-T-bestand kunnen boekhoudgegevens elektronisch worden ingediend door de informatie in XML-formaat te exporteren. Het is een gestructureerd bestandsformaat dat wordt gebruikt voor belastingcontroles en naleving van de belastingwetgeving. Dit bestand moet te allen tijde beschikbaar zijn en op verzoek aan de belastingdienst worden verstrekt.
Het bevat gedetailleerde informatie over alle transacties: verkopen, aankopen, boekhoudjournalen, btw-administratie, enz.
Welke informatie moet het SAF-T dossier bevatten?
Dit zijn enkele gegevens die het SAF-T bestand moet bevatten:
- Bedrijfsinformatie (stamgegevens).
- Rekeningspecificatie (grootboek).
- Specificatie van de klant (debiteuren).
- Specificatie van de leverancier (crediteuren).
- Het rekeningstelsel van het bedrijf met de mapping naar een gestandaardiseerd rekeningstelsel.
- De BTW-codes van het bedrijf met de mapping naar standaard BTW-codes.
Noruega EDICOM oplossing voor elektronische BTW- en SAF-T rapportage in Noorwegen
EDICOM oplossing voor elektronische BTW- en SAF-T rapportage in Noorwegen
Het EDICOM platform vereenvoudigt communicatieprocessen met belastingdiensten in multinationale contexten. Een multi-standaard, multi-protocol oplossing die zich aanpast aan de belangrijkste ERP-systemen op de markt.
Het EDICOM-platform zet gestructureerde gegevensbestanden om in het vereiste formaat. Vervolgens maakt het verbinding met het nationale Altinn-platform voor het verzenden van btw-aangiften.
Net als voor SAF-T is EDICOM in staat om het bestand met de benodigde informatie in het gestructureerde formaat te genereren. Indien nodig wordt het SAF-T bestand op aanvraag gedownload van het EDICOM platform zodat het naar het Altinn portaal van de overheid gestuurd kan worden met de bijbehorende credentials.
De grootboekgegevens, evenals de definitieve SAF-T bestanden in XML van de boekhoudkundige en fiscale documenten, worden bewaard in ons elektronische opslagsysteem eIDAS gedurende de wettelijk bepaalde tijd of totdat de klant dit wenst.