Kenmerken van de e-facturatie in Frankrijk

De elektronische factuur is sinds 1990 geldig in Frankrijk en het land loopt daarmee vooruit op de Europese richtlijnen. De meest voorkomende factureringsmethode is via EDI met aanvullende procedures. Sinds 2020 zijn zowel overheden als hun leveranciers verplicht om elektronisch te factureren. Verwacht wordt dat deze verplichting tussen 2023 en 2025 geleidelijk zal worden uitgebreid naar het B2B-veld.

Verplichting

Verplichting

Alle leveranciers van overheidsdiensten moeten elektronische facturen uitreiken. Op dit moment is het gebruik ervan in het B2B-veld niet verplicht en is de uitgifte afhankelijk van de toestemming van de ontvanger. Het gebruik van B2B elektronische facturen zal verplicht worden tussen 2023 en 2025, afhankelijk van de grootte en sector van het bedrijf.

Formaat

Formaat

FACTUUR UBL V2 UN / CEFACT CII. In het geval van facturen die vanaf 2017 aan de overheid zijn gericht, worden twee soorten XML-bestanden ondersteund: FACTUUR UBL V2 EN UN / CEFACT CII (CCTS / NDR v3.0).

Elektronische handtekening

Elektronische handtekening

In Frankrijk is het gebruik van de elektronische handtekening verplicht voor de hybride PDF-formaten en vrijwillig in het EDI elektronische facturatieformaat.

Archivering

Archivering

6/10 jaar. Hoewel de wettelijke verplichting is om de facturen 6 jaar te bewaren, is het gebruikelijk dat de uitgever en de ontvanger de originele documenten minstens 10 jaar bewaren vanwege de verschillende interpretaties die kunnen worden gemaakt van de Franse wetgeving.

Wilt u meer weten over e-Invoicing in Frankrijk?

Neem dan contact op met een van onze specialisten in elektronische facturering.

De verzamelde persoonsgegevens zullen door de bedrijven van de EDICOM Groep worden gebruikt om de gestelde vragen te beantwoorden en/of de gevraagde diensten te beheren. U kunt uw recht op toegang, rectificatie, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw gegevens uitoefenen in overeenstemming met de bepalingen van het privacybeleid.

De naam mag niet leeg zijn U moet een telefoonnummer invoeren Selecteer een geldig voorvoegsel Ik ga ermee akkoord dat er contact met mij wordt opgenomen

Bezig met verzenden

Even geduld aub. Dit kan enkele seconden duren.

Bedankt voor het doorsturen van uw gegevens!

Veelgestelde vragen

Chorus Pro is het door de Franse belastingdienst (AIFE) gecreëerde portaal voor het ontvangen van elektronische facturen van de overheid. Enerzijds fungeert het als een HUB, belast met het concentreren van leveranciersfacturen en het distribueren ervan naar de overeenkomstige openbare administratie voor verwerking. Anderzijds biedt het ook functies van een gratis webportaal voor het uitgeven, uploaden en raadplegen van elektronische facturen, gericht op micro-ondernemingen die geen technologische oplossing hebben voor automatisering en integratie van EDI-gegevens.

De overheid heeft een schema opgesteld voor de naleving van het nieuwe factuur- en e-rapportagesysteem op basis van de omvang: 1 januari 2023 voor grote bedrijven, op 1 januari 2024 voor intermediaire bedrijven, 1 januari 2025 voor MKB en MKB. U kunt hier meer te weten komen over de status van elektronische B2B-facturering in Frankrijk.

   

  Voorlopig gaan alle publieke aanbieders en vanaf volgend jaar een verplicht lidmaatschapsschema in voor alle Btw-plichtige bedrijven.

  Implementatie van elektronische facturering over de hele wereld

  De technische en wettelijke vereisten voor elektronische facturering zijn in elk land verschillend. Als u de details en belastingverplichtingen van een bepaald land wilt weten, klik dan op de kaart of kies een land uit het vervolgkeuzemenu.

  Gerelateerd nieuws over elektronische facturen in Frankrijk

  Status van B2B elektronische factuur in Frankrijk

  Frankrijk boekt vooruitgang met de details van het nieuwe B2B-model voor elektronische facturering en e-rapportage.

  Hoe het nieuwe e-Reporting systeem in Frankrijk werkt

  Volgend jaar januari zal voor bedrijven het nieuwe Franse e-reporting systeem in werking treden