Kenmerken van de e-facturatie in Frankrijk

De elektronische factuur is sinds 1990 geldig in Frankrijk en het land loopt daarmee vooruit op de Europese richtlijnen. De meest voorkomende factureringsmethode is via EDI met aanvullende procedures. Sinds 2020 zijn zowel overheden als hun leveranciers verplicht om elektronisch te factureren. Verwacht wordt dat deze verplichting tussen 2023 en 2025 geleidelijk zal worden uitgebreid naar het B2B-veld.

Verplichting

Verplichting

B2G

Overheden en hun leveranciers zijn verplicht elektronische facturen uit te wisselen via het Chrous Pro elektronische facturatieplatform van de overheid. 

B2B

Elektronische B2B-facturen worden verplicht tussen 2024 en 2026, afhankelijk van de grootte en sector van het bedrijf. Momenteel is het gebruik ervan in het B2B-veld niet verplicht en is de afgifte ervan afhankelijk van de toestemming van de ontvanger.

Formaat

Formaat

De DGFiP heeft bepaald dat alle elektronische facturen, zowel B2G als B2B, kunnen worden uitgegeven in het UBL-, CII- of Factur-X-formaat. 

Elektronische handtekening

Elektronische handtekening

In Frankrijk is het gebruik van de elektronische handtekening niet verplicht.

Archivering

Archivering

6/10 jaar. Hoewel de wettelijke verplichting is om de facturen 6 jaar te bewaren, is het gebruikelijk dat de uitgever en de ontvanger de originele documenten minstens 10 jaar bewaren vanwege de verschillende interpretaties die kunnen worden gemaakt van de Franse wetgeving.

e-rapportagesysteem

e-rapportagesysteem

Het nieuwe elektronische facturatiemodel omvat een nieuw e-Reporting-systeem. Bedrijven moeten gegevens met betrekking tot internationale B2C- en B2B-activiteiten declareren via een nieuw systeem, dat hetzelfde nalevingsschema zal volgen als elektronische facturatie. 

e-Rapportagesysteem 

Wilt u meer weten over e-Invoicing in Frankrijk?

Neem dan contact op met een van onze specialisten in elektronische facturering.

De verzamelde persoonsgegevens zullen door de bedrijven van de EDICOM Groep worden gebruikt om de gestelde vragen te beantwoorden en/of de gevraagde diensten te beheren. U kunt uw recht op toegang, rectificatie, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw gegevens uitoefenen in overeenstemming met de bepalingen van het privacybeleid.

De naam mag niet leeg zijn U moet het bedrijf invoeren U moet een telefoonnummer invoeren Selecteer een geldig voorvoegsel Ik ga ermee akkoord dat er contact met mij wordt opgenomen

Bezig met verzenden

Even geduld aub. Dit kan enkele seconden duren.

Bedankt voor het doorsturen van uw gegevens!

Gerelateerd nieuws over elektronische facturen in Frankrijk

EDICOM PDP voor elektronische facturatie in Frankrijk

EDICOM wordt een PDP om diensten voor elektronische facturatie aan te bieden in Frankrijk.

Status van B2B elektronische factuur in Frankrijk

Frankrijk boekt vooruitgang met de details van het nieuwe B2B-model voor elektronische facturering en e-rapportage.

Hoe het nieuwe e-Reporting systeem in Frankrijk werkt

Volgend jaar januari zal voor bedrijven het nieuwe Franse e-reporting systeem in werking treden