ORDER X, de Frans-Duitse standaard voor elektronisch bestellen

ORDER X Franco-German Standard  invoicing

Het Frans-Duitse e-invoicing forum Forum elektronische Rechnung Deutschland (FeRD)/Forum National de la Facture Electronique et de Marches Publics Electroniques (FNFE-MPE) heeft een nieuwe standaard voor elektronisch bestellen gedefinieerd, genaamd ORDER-X.

Dit initiatief heeft tot doel de digitalisering van leveringsketen-processen te bevorderen en grensoverschrijdende transacties tussen Frankrijk en Duitsland te verbeteren.

Het nieuwe standaardformaat ORDER-X wordt toegevoegd aan dat van de elektronische factuur ZUGFeRD / Factur-X, waardoor het aantal EDI-berichten wordt uitgebreid dat door beide landen is gedefinieerd voor de uitwisseling van commerciële informatie. Op deze manier wordt de stroom van het bestelformulier tot en met de factuur gedefinieerd.

Net als de elektronische factuur ZUGFeRD/ Factur-X is de ORDER X een elektronisch document in hybride formaat, dat bestaat uit een PDF A/3 met een ingesloten XML op basis van de datastructuur Supply Chain Reference Data Model Cross Industry – SCRDM UN/CEFACT.

Het ORDER-X formaat bevat 3 berichten die nodig zijn in het bestelproces:

  1. ORDER: Eerste bestelling uitgegeven door de koper aan de leverancier.
  2. ORDER_RESPONSE: doorgegeven door de leverancier aan de koper, om de bestelling te aanvaarden, te weigeren of wijzigingen voor te stellen, met het verzoek om bevestiging van de koper door middel van een BESTELWIJZIGING.
  3. ORDER_CHANGE: wijziging van de bestelling doorgegeven door de koper aan de leverancier.

Deze nieuwe standaard versterkt de Frans-Duitse samenwerking die in 2014 is gestart met de ontwikkeling van de facturatiestandaard die ook wordt gecoördineerd door het FeRD / FNFE-MPE-forum.

Wilt u e-factuur- en orderstromen optimaliseren?

Neem contact met ons op en digitaliseer de processen met uw zakenpartners

Schrijf ons

Aankomende deadlines in Duitsland

Blijf op de hoogte van de belangrijke data voor het in werking treden van belasting- en e-invoicing verplichtingen wereldwijd.