e-Facturatie

Elektronische facturatie in China: Golden Tax System en Fully digitalized e-Fapiao

China e-fapiao 

China zet sterk in op e-facturatie als hoeksteen van de hervorming van zijn belastingmodel. Sinds 2020 verplicht het China Tax Bureau (CTB) nieuwe belastingbetalers in het land tot het gebruik van het nieuwe elektronische facturatiesysteem, genaamd Golden Tax System of Fapiao System. De rest van de belastingplichtigen kan vrijwillig meedoen. In de afgelopen maanden heeft China het e-Fapiao-programma uitgebreid naar de provincies van het land en de verwachting is dat tegen 2025 een algemene massificatie zal zijn bereikt. 

Inhoudsopgave [Verberg]

Golden Tax System III - Fully digitalized e-Fapiao - 3 数电发票

De voortdurende uitbreiding van het systeem voor de volledig gedigitaliseerde e-fapiao bevindt zich momenteel in fase 3, bekend als Gouden Belastingsysteem Fase III, die begon op 1 december 2021. 

Vanaf 1 december 2023 kunnen proefbedrijven in alle regio's van het land volledig gedigitaliseerde e-fapiao genereren met behulp van het platform voor elektronische factuurdiensten. Tibet werd de meest recente provincie die zich in november 2023 bij het systeem aansloot.

De volledig gedigitaliseerde e-fapiao is een nieuw type factuur dat verschilt van de normale btw e-fapiao en de traditionele papieren Fapiao. Het bevat 17 onderdelen: dynamische QR-code, factuurnummer, afgiftedatum, kopersinformatie, verkopersinformatie, projectnaam, specificatie en model, eenheid, hoeveelheid, eenheidsprijs, bedrag, belastingtarief/heffingstarief, belastingbedrag, totaal, ad valorem en belastingtotaal (in woorden en cijfers), opmerkingen en factuur.

Er bestaan zes soorten fapiao naast elkaar in China tijdens de lopende hervormingen van het fapiaosysteem. De zes soorten zijn speciale btw-fapiao, algemene btw-fapiao, speciale btw-e-fapiao, algemene btw-e-fapiao, volledig gedigitaliseerde speciale btw-e-fapiao en volledig gedigitaliseerde algemene btw-e-fapiao.

Golden Tax System IV - Natural System - 4 全电发票

Onlangs heeft China de implementatie aangekondigd van de volgende fase van het Gouden Belastingstelsel, het Natural System genaamd, dat zich in de proeffase bevindt. Het doel is om het belastingbeheer te transformeren van "belastingbeheer via facturen" naar "belastingbeheer via big data". Dit model is momenteel uitsluitend toegankelijk voor bedrijven met een jaaromzet van meer dan 50 miljoen RMB (ongeveer 6 miljoen euro) en met jaarlijks meer dan 50.000 uitgereikte facturen.

De overheid ontwikkelde haar platform, Leqi Platform genaamd. Met dit model kunnen bedrijven die dat willen, ervoor kiezen om via een API verbinding te maken met het overheidsplatform of een dienstverlener te gebruiken om API-communicatie met de overheid tot stand te brengen en de uitwisseling van informatie van het ERP naar het platform op een bidirectionele manier te automatiseren.

Hoe werkt e-facturatie in China? 

E-facturatie in China werkt via een validatie- of clearancemodel. 

  1. De factuur wordt in XML-formaat naar de STA (State Taxation Administration) gestuurd.
  2. Het nationale platform is verantwoordelijk voor het valideren van de factuur en het opnemen van de volgende vereiste elementen: (validatiebevestiging + Key ID + QR-code).
  3. Na validatie stuurt het platform het in PDF- of OFD-formaat naar de uitgever van de factuur. 
  4. De opsteller van de factuur is verantwoordelijk voor het verzenden van de factuur naar de ontvanger. 

Chinese elektronische facturatie – e-fapiao

In China wordt de factuur fapiao genoemd.  Een fapiao is een wettelijk fysiek ontvangstbewijs dat op papier wordt uitgegeven, gedistribueerd, gedrukt en beheerd door de STA (State Taxation Administration), dat dient als bewijs van aankoop van goederen en diensten in China. Bedrijven in China moeten de fapiao van de STA verwerven voordat ze hun verkopen doen, wat betekent dat ze in wezen de belastingen betalen voordat ze hun verkooptransacties uitvoeren. Afhankelijk van de sector waarin het bedrijf actief is, evenals van de schatting van de omzet, moet het bedrijf een of ander type fapiao kopen en voor een beperkt maximumbedrag. Er zijn meerdere soorten fapiao' s: algemene fapiao, algemene fapiao met btw en fapiao met speciale btw.

Soorten e-fapiao

Het fiscale digitaliseringsproject in China is ontwikkeld in twee fasen die inspelen op het onderscheid tussen niet-aftrekbare facturen, genaamd General e-Fapiao en aftrekbare facturen genaamd Special e-Fapiao.

Net als de papieren factuur is de algemene e-fapiao een factuur die wordt uitgegeven voor de commerciële transactie van een product of dienst, en de btw is niet aftrekbaar.

De speciale e-fapiao is degene die de aftrek van btw mogelijk maakt en waarop het pilotprogramma wordt ontwikkeld. Het betreft het B2B-terrein.
General e-Fapiao elektronische factuur

De eerste facturen die werden gedigitaliseerd waren de General e-Fapiao facturen in 2015. Omdat het niet-aftrekbare facturen van de ontvangers zijn, was de implementatie ervan veel eenvoudiger in vergelijking met de special fapiao-facturen. In 2017 heeft de regering besloten om het toepassingsgebied van de General e-Fapiao uit te breiden naar hoogfrequente transactiesectoren zoals e-commerce, telecommunicatie, financiën, exprespost, met als doel de adoptie van elektronische facturatie te blijven bevorderen.

Special e-Fapiao elektronische factuur

Na het succes van de General e-Fapiao in 2020, besloot de regering om ook aftrekbare facturen te digitaliseren door de introductie van de Special e-Fapiao via  Aankondiging nr. 22 (2020) over "De implementatie van elektronische btw-facturen bij recent opgerichte belastingbetalers". De norm werd geleidelijk overgenomen door alle Chinese provincies in 2021.

Zowel in het geval van de General e-Fapiao als in het geval van de Special e-Fapiao is het gebruik ervan verplicht voor nieuwe belastingbetalers en vrijwillig voor de rest van de bedrijven.

e-Fapiao: Provincies die gebruikmaken van het Golden Tax System voor het uitgeven van elektronische facturen

Dit is de planning van het proefprogramma dat de uitgifte van elektronische facturen per regio mogelijk maakt:

September 2020: China's proefprogramma voor e-facturatie begon met het mogelijk maken van de uitgifte van e-facturen in Ningbo, Shijiazhuang en Hangzhou.

December 2020: Het proefprogramma wordt uitgebreid naar Tianjin, Hebei, Shanghai, Jiangsu, Zhejiang, Anhui, Guangdong, Chongqing, Sichuan en Shenzhen.

Januari 2021: Het proefprogramma wordt uitgebreid met Beijing, Shanxi, Binnen-Mongolië, Liaoning, Jilin, Heilongjiang, Fujian, Jiangxi, Shandong, Henan, Hunan, Guangxi, Hainan, Guizhou, Yunnan, Tibet, Shaanxi, Gansu, Qinghai, Ningxia, Xinjiang, Dalian, Xiamen en Qingdao.

In december 2021 lanceerde China een nieuw proefprogramma genaamd fully digitized invoice, te beginnen met drie provincies: Shanghai, Binnen-Mongolië en Guangdong. De "fully digitized invoice" is een nieuw type e-factuur dat de uitgifte van e-facturen voor zowel B2B- als B2C-doeleinden vereenvoudigt via het nationale e-facturatieplatform in China.

Hier is de tijdlijn voor het pilotprogramma:

  • Oktober 2022: Sichuan
  • November 2022: Xiamen
  • Januari 2023: Shanghai, Chongqing, Qingdao, Dalian, Tianjin en Shaanxi
  • Maart 2023: Henan, Jilin, Shenzhen, Ningbo, Fujian en Yunnan.
  • Oktober 2023: Beijing, Hunan, Shandong, Anhui, Qinghai, Ningxia y Guizhou
  • November 2023: Tibet

EDICOM China Golden Tax System Diensten - e-fapiao

Via het Globa e-Invoicing-platform van EDICOM kunnen bedrijven elk type e-Fapiao-facturen uitgeven, verzenden, ontvangen en opslaan, zowel General als Special, in overeenstemming met de vereisten van de Chinese overheid. Het hele proces gebeurt automatisch en wordt geïntegreerd met uw ERP.

EDICOM maakt op een geïntegreerde manier verbinding met uw ERP om de informatie naar het nationale platform te sturen en het gevalideerde bestand te ontvangen dat alle elementen bevat die door de STA zijn toegepast om het rechtsgeldigheid te geven. Al deze elementen (validatiebevestiging + Key ID + QR-code) worden weer geïntegreerd in het ERP van de uitgever. Aan de andere kant kan EDICOM tegelijkertijd de elektronische factuur e-fapiao naar de ontvanger sturen via het gekozen kanaal, zowel in PDF- als in OFD-formaat (XML + PDF).

Dankzij de meer dan 500 ingenieurs die EDICOM heeft, worden onze technologieën voortdurend verbeterd en passen ze zich snel aan elke verandering aan die vereist is door het China Tax Bureau.

De EDICOM International e-Invoicing Platform-oplossing ondersteunt belastingplichtigen bij de overgang naar het nieuwe e-facturatiesysteem in meer dan 80 landen.

Neem contact met ons op om uw project in China te starten

Voldoe aan de vereisten voor e-facturatie in China en beheer uw e-facturatieproject automatisch en geïntegreerd.
 

Zullen we praten?

EDICOM News Nederland | Ontdek meer over e-Facturatie

Hoe werkt elektronische facturatie in El Salvador

El Salvador blijft de implementatie van elektronische facturering ontwikkelen

Elektronische facturering in Italië

Italië is een van de Europese landen die het meeste inzetten op innovatie en digitale transformatie van publieke instelling

Peppol: Het Peppol 4-corner en 5-corner CTC model

Peppol ist ein interoperables elektronisches Dokumentenaustauschsystem, das weltweit verbreitet ist