Digital VAT Reporting

De elektronische factuur in Tanzania

tanzania e-facturatie

In Tanzania wordt een elektronisch fiscaal apparaat (EFD) gebruikt om alle verkooptransacties door te geven aan het Tanzaniaanse elektronische systeem voor het beheer van financiële gegevens (EFDMS). Deze EFD's zijn lokale apparaten die factuur- en ticketinformatie in realtime naar de belastingdienst sturen, die de informatie valideert en een QR-code terugstuurt die aan de factuur of het ticket wordt toegevoegd. Alle bedrijven met een omzet van meer dan 14 miljoen TZS moeten aan deze regeling voldoen.

Vanaf 2020 kunnen bedrijven ook een Virtueel Fiscaal Apparaat (VFD) gebruiken en een geautomatiseerde verbinding met de Belastingdienst tot stand brengen.
 
Het kan worden gebruikt in combinatie met andere systemen zoals POS (Automated sales point) of managementsoftware voor facturering, en stelt belastingbetalers in staat om facturen rechtstreeks naar de TRA te sturen zonder dat er fysieke EFD's nodig zijn.

Hoe werkt het Virtual Fiscal Device -VFD-systeem? 

Via de VFD maakt het systeem van de belastingplichtige verbinding met het elektronische beheersysteem voor financiële gegevens van de TRA - EFDMS -. Een voorafgaande registratie is vereist om het bedrijf te identificeren en de procedures te autoriseren door middel van een verificatietoken.  
 
Met de VFD zou de systeemstroom als volgt zijn: De belastingplichtige stuurt een registratieverzoekbericht naar het EFDMS - indien geaccepteerd, wordt de registratie van het bedrijf gegenereerd in het TRA-systeem en wordt een gebruikersnaam en wachtwoord aan het bedrijf verstrekt.
 
De volgende stap is het aanvragen van een token, dat moet worden opgenomen in de facturen die naar het EFDMS worden verzonden. Als het TRA-systeem de elektronische factuur valideert, wordt deze geregistreerd. Eenmaal gevalideerd, wordt een conformiteitsbericht verzonden naar de belastingplichtige, die de factuur naar de eindklant kan sturen.

Voordelen van VFD

  • Met de VFD worden het fysieke apparaat en de technologische afhankelijkheid (bemiddeling met geautoriseerde leveranciers, storingen, updates, enz.) geëlimineerd.
  • Gegevensbeveiliging en -bescherming wordt verbeterd door codering en authenticatie van transacties door het gebruik van verificatietokens.  
  • Het maakt de monitoring van het beheer in realtime en de verificatie ervan in elk van de fasen mogelijk. 

Het VFD-systeem is compatibel met EDICOM's EDI elektronische gegevensuitwisselingsoplossingen, zoals het internationale elektronische factureringsplatform voor de uitgifte en ontvangst van e-facturering.  Het is aangepast aan de specificaties van de landen van herkomst en bestemming waarin uw klanten actief zijn en wordt permanent bijgewerkt.

Deze oplossing is het meest geschikt voor klanten met een groot volume aan elektronische facturen, omdat het systeem volledig geautomatiseerd is en de elektronische factuur wordt gegenereerd op basis van de gegevens die worden gehost in het erp van het bedrijf, en met de structuur en gegevens die vereist zijn door de belastingdienst en de huidige wetgeving.

EDICOM News Nederland | Ontdek meer over Digital VAT Reporting

Hoe werkt elektronische facturatie en belastingrapportage in Zuid-Afrika

De SARS heeft voorschriften gepubliceerd over vereisten en voorwaarden voor het werken met elektronische facturatie

B2B e-facturatie in Frankrijk

Frankrijk boekt vooruitgang bij de invoering van het nieuwe model voor B2B e-facturering en e-rapportage

VAT in the Digital Age – conclusies van de studie van de Europese Commissie over DDR

Europese Commissie publiceert definitieve studie naar aanleiding van openbare raadpleging in 2020