e-Facturatie

Nieuwe versie 2.2.0 van de elektronische factuur XRechnung

Elektronische factuur XRechnung

In Duitsland, vanaf 08/01/2022 worden versie 2.2.0 van XRechnung en de XRechnung-extensie van kracht, ter vervanging van versie 2.1.1.

Bij deze gelegenheid heeft de KoSIT kleine wijzigingen doorgevoerd, waaronder verbeteringen om hem compatibel te maken met de gespecialiseerde procedure van de digitale gezondheidsapplicatie (digitalen Gesundheitsanwendung - DiGA). Ook zijn regeluitbreidingen geïmplementeerd voor verificatie van contactgegevens van verkopers .

Compatibiliteit met de technische procedure DiGA

Om compatibiliteit met de technische procedure DiGA vast te stellen, is het noodzakelijk om de codelijsten uit te breiden. De vereiste codes moeten worden opgenomen in de ISO 6523-codelijst of in het Elektronische Adres Schema (Electronic Address Scheme - EAS) om te worden gebruikt in de XRechnung-factuur. De inhoud van de factuur verandert niet, maar de codes moeten op de overeenkomstige plaats in het factuuruitgiftesysteem worden ingevoerd. Voor de gebruiker verandert alleen de personalisatie-ID in de XML.

De XRechnung-extensie is gemaakt om codes te kunnen gebruiken die geen deel uitmaken van de codelijsten, zoals de volgende:

  1. XR01: DiGAVEID. Unieke code voor een DiGA-recepteenheid volgens sectie 139e van SGB V.
  2. XR02: Deblokkeercode Digitale voucher voor het gebruik van een DiGA volgens sectie 139e SGV V.
  3. XR03: Unieke identificatiecode voor een dienstverlener volgens artikel 293 van de SGB V.

Verificatieregels voor contactgegevens van verkoper

XRechnung versie 2.2.0 bevat nieuwe regels voor het controleren van contactgegevens van de verkoper, die vereist zijn volgens de BR-DE-2-standaard:

  • BR-DE-27: Met het item "Telefoonnummer verkoper" (BT-42) wordt een geldig telefoonnummer verzonden. Een geldig telefoonnummer moet minimaal drie cijfers bevatten.
  • BR-EN-28: Het element e-mailadres voor contact met de verkoper (BT-43) wordt gebruikt om een geldig e-mailadres door te geven.
  • BT-43 moet precies één @-teken bevatten, dat niet gescheiden mag worden door een spatie of een punt, maar door ten minste twee tekens aan elke kant. De punt mag niet aan het begin of aan het einde staan.

De volledige XRechnung-versie 2.2.0-specificatie is te vinden op https://www.xoev.de/xrechnung-16828. 

Verzend en ontvang XRechnung via het Peppol-netwerk

De Duitse federale wet op elektronische facturatie, E-Rechnungs-Gesetz, geeft de deelstaten de bevoegdheid om hun eigen omzettingsdecreten uit te vaardigen. De enige eis die aan de deelstaten wordt gesteld, is dat zij bij de ontwikkeling van een eigen webservice ook de verbinding via Peppol moeten aanbieden. 

Het EDICOM Access Point vereenvoudigt de connectiviteit met het Peppol-netwerk, waardoor transparante en directe toegang tot de andere Access Points in het netwerk mogelijk is.

Met EDICOM Peppol Access Point kunnen Europese overheidsdiensten en -autoriteiten communiceren met hun gemeenschap van partners en leveranciers, via geïntegreerde oplossingen die de uitwisseling van alle soorten elektronische documenten automatiseren volgens de Peppol-XML-standaard.

EDICOM News Nederland | Ontdek meer over e-Facturatie

Roemenië: Verplichte e-facturatie voor B2B vanaf januari 2024

De uitgifte van elektronische facturen is vanaf 1 januari 2024 verplicht voor alle bedrijven

Elektronische facturering in Italië

Italië is een van de Europese landen die het meeste inzetten op innovatie en digitale transformatie van publieke instelling

Alles over Peru's elektronische facturatiesysteem

Meer informatie over de werking van het Elektronische Uitgiftesysteem – SEE om elektronisch te factureren in Peru.