Vertrouwensdiensten

De Overdracht Operatie Code (COT) in Argentinië

COT Argentinië

De Overdracht Operatie Code (COT) is een systeem dat in Argentinië is geïmplementeerd om het vervoer van goederen over het hele nationale grondgebied te reguleren en te optimaliseren. Dit systeem is een cruciaal element in de logistiek en distributie van producten en vergemakkelijkt de monitoring en controle van vrachtoverslag .

Wat is de Overdracht Operatie Code (COT)?

De Overdracht Operatie Code (COT) is een regime waarbij de goederen die worden verplaatst, hun herkomst, bestemming, eigenaar en ontvanger, naast andere relevante gegevens, worden gerapporteerd. Het geïmplementeerde systeem kent dus een code toe voor elke operatie van goederenoverdracht.

De inhoudsopgave wordt gebruikt in verschillende situaties met betrekking tot vrachtvervoer. Een van de meest voorkomende toepassingen is de overdracht van producten tussen verschillende rechtsgebieden binnen het land. Bovendien is het vereist voor het vervoer van bepaalde soorten goederen, met name die waarvoor speciale voorschriften gelden.

Rechtsgebieden die zijn aangesloten bij het COT-systeem

De COT-code is een essentiële vereiste voor belastingplichtigen die wettelijk verplicht zijn om documenten af te geven die de overdracht en levering van goederen ondersteunen, zoals facturen, vrachtbrieven, gidsen of andere gelijkwaardige documenten. Evenzo moet de COT worden verkregen door de eigenaar van de goederen voordat hij overgaat tot de overdracht of het vervoer van de goederen. Deze verordening is specifiek van toepassing wanneer de oorsprong of bestemming van de lading zich bevindt in een van de rechtsgebieden die zich houden aan het COT-systeem, waaronder de provincies Buenos Aires, Santa Fe, Mendoza en de autonome stad Buenos Aires.

Vereisten voor het verkrijgen van de COT

Het verkrijgen van de COT impliceert dat belastingplichtigen die betrokken zijn bij het vervoer van goederen aan bepaalde vereisten voldoen:

  • In het bezit zijn van de transportsleutel.
  • De oorsprong of bestemming van de goederen moet rechtsgebieden zijn die zich houden aan het COT-systeem (provincies Buenos Aires, Sante Fe, Mendoza, autonome stad Buenos Aires).
  • De goederen moeten naar soort en hoeveelheid worden geïdentificeerd in de bijlagen I en II; of enig ander goed van meer dan $ 2.429.038 of 4.500 kg. U kunt de codes online controleren of downloaden voor lokaal gebruik.
  • Ontvangstbewijzen ter ondersteuning van de overdracht en levering van goederen in overeenstemming met artikel 8 (b) van Algemene Resolutie nr. 1415 en wijzigingen van de AFIP, uitgegeven in overeenstemming met artikel 32 van dezelfde voorschriften: Factuur, vrachtbrief, gids of gelijkwaardig document. Het wordt opgevat als een gelijkwaardig document en met voltooide documentatie, wanneer het transport een van de volgende elektronische documenten bevat:
    • Elektronische Vleesleveringsbon (REC)
    • Elektronisch transitdocument voor dieren (DT-e)
    • Elektronisch transitdocument plantaardig (DT-e)
    • Cognossement afgegeven in overeenstemming met AFIP Joint RG nr. 5017/2021 en AFIP RG nr. 5235/2022 en de wijzigingen daarvan. 
    • Naast de reeds geldende provinciale elektronische gidsen voor mijnbouw en veeteelt.

EDICOM, COT-oplossing in Argentinië

EDICOM is gereed om de geautomatiseerde verkrijging van de COT voor uw bedrijf te vergemakkelijken op het moment van verzending van de goederen. De elektronische indiening van de COT vindt plaats door middel van de verzending van een computerbestand via een beveiligd elektronisch transactiekanaal, gegenereerd vanuit het beheersysteem met de technische beveiligings- en ontwerpspecificaties die nodig zijn om toegang te krijgen tot het systeem.

De EDICOM-oplossing is geïntegreerd met het ERP en maakt het mogelijk om het bestand te verzenden met de informatie die nodig is voor het genereren van de COT en de daaropvolgende terugzending van de code naar het ERP voor gebruik in de verzendbon die de goederen zal vergezellen. Het is een cloudoplossing die compatibel is met elk beheersysteem en met garanties voor veiligheid en gegevensintegriteit dankzij de krachtige technologische infrastructuur.

Wilt u meer informatie over de Overdracht Operatie Code (COT)?

Neem contact met ons op en kom meer te weten over onze oplossingen.

Neem nu contact op

EDICOM News Nederland | Ontdek meer over Vertrouwensdiensten

Hoe een PDF-document digitaal te ondertekenen

Automatiseer de elektronische handtekening van uw pdf's met alle veiligheidsgaranties

Wat zijn Elektronische Vertrouwensdiensten?

Ontdek wat ze zijn en waarom Vertrouwensdiensten steeds belangrijker worden om veilige e-commerce te garanderen

Hoofdpunten van de SAF-T verklaring van Portugal

We analyseren de hoofdpunten van de implementatie in Portugal.