e-Facturatie,  Vertrouwensdiensten

Marokko voert verplichte e-facturatie in tegen 2026

Marokko

Marokko zet een beslissende stap in de digitale transformatie van zijn belastingsysteem met de implementatie van verplichte e-facturatie vanaf 2026. Onder leiding van het Directoraat-Generaal der Belastingen (DGI) heeft dit project tot doel de belastingefficiëntie te verbeteren, de transparantie te versterken en belastingontduiking te bestrijden.

De Marokkaanse routekaart voorziet een aantal belangrijke fasen voordat het in 2026 volledig verplicht wordt:

  • Oktober 2024: Lancering van de eerste systeemvoorstellen en opening van een openbare raadpleging om feedback van economische belanghebbenden te verzamelen. In deze eerste fase werd ook de ontwikkeling van het platform gegund aan het lokale technologiebedrijf xHub, waarmee het implementatieproject van start ging.
  • Oktober 2025: Pilootfase van het e-facturatiesysteem. Enkele vrijwillige bedrijven zullen het platform testen, test e-facturen uitgeven en feedback geven over de werking ervan. Tegen deze datum verwacht de DGI het systeem volledig operationeel te hebben en de technische ontwikkeling te hebben afgerond. 
  • Begin 2026: Officiële lancering en start van de verplichting. Vanaf begin 2026 zullen bedrijven verplicht zijn om op progressieve wijze gebruik te maken van elektronische facturatie, in overeenstemming met de criteria die zijn opgesteld door de DGI. De autoriteiten hebben aangegeven dat de invoering geleidelijk zal gebeuren, afhankelijk van het type en de grootte van de bedrijven, net als in andere landen, om de overgang te vergemakkelijken en een ordelijke integratie in de facturerings- en boekhoudprocessen te beheren.

Met andere woorden, het is te verwachten dat grotere bedrijven eerst aan de nieuwe verplichting zullen moeten voldoen, gevolgd door middelgrote en kleine bedrijven in gespreide termijnen (die officieel moeten worden vastgesteld).

Een van de belangrijkste discussiepunten is het implementatiemodel. De DGI evalueert momenteel twee mogelijke benaderingen: een post-audit model, waarbij bedrijven vrij facturen kunnen uitwisselen en de belasting achteraf wordt gevalideerd, of een continuous transaction control (CTC) model, waarbij elke factuur door de belastingdienst moet worden gevalideerd voordat deze wordt uitgereikt. Als het CTC-model wordt aangenomen, zou Marokko kunnen kiezen voor een gedecentraliseerd systeem, waarbij facturen via erkende dienstverleners worden verzonden, in plaats van een gecentraliseerd systeem dat rechtstreeks door de overheid wordt beheerd.

Het nieuwe e-facturatieplatform zal gebaseerd zijn op een microservices architectuur, die schaalbaarheid en aanpasbaarheid aan de behoeften van de markt mogelijk maakt. Daarnaast zal Marokko, om internationale interoperabiliteit te garanderen, standaardformaten gebruiken zoals Universal Business Language (UBL) en Cross-Industry Invoice (CII). De veiligheid van het systeem zal ook een prioriteit zijn, waarbij het gebruik van elektronische handtekeningen wordt gestimuleerd om de authenticiteit en integriteit van belastingdocumenten te garanderen.

Nu de implementatiedatum nadert, raadt de DGI bedrijven aan om zich van tevoren voor te bereiden op een soepele overgang. De belangrijkste stappen zijn het beoordelen van de huidige factureringssystemen, het trainen van personeel in het gebruik van elektronische handtekeningen en het aanpassen aan de nieuwe technologische vereisten.

EDICOM News Nederland | Ontdek meer over e-Facturatie

Elektronische facturatie in de Filippijnen: Elektronisch Factureringssysteem - EIS

CREATE MORE Act in de Filippijnen: Verplichte e-facturering begint

E-facturatie in Canada: Wat kunnen we verwachten van de toekomst van e-facturatie?

Bereidt Canada een verplicht elektronisch factureringssysteem voor? We analyseren de huidige context, de relatie met and...

Sleutels tot verplicht e-facturatie in Saoedi-Arabië: FATOORAH project

Het elektronische facturatieproject in Saudi-Arabië heet FATOORAH en wordt toegepast op het gebied van B2B-, B2C- en B2G-re