Digital VAT Reporting

Denemarken moderniseert zijn Boekhoudwet om de digitalisering van de boekhouding te bevorderen

Denemarken Boekhoudwet

Afgelopen mei keurde het Deense parlement een pakket hervormingen goed dat van invloed is op de boekhoudwet (Danish Bookkeeping Act, Act no. 700 van 24 mei 2022), die de vorige wet vervangt die sinds 1999 van kracht is. Het hoofddoel blijft de strijd tegen belastingfraude versterken en de digitalisering van de boekhouding van Deense bedrijven vergroten.

De nieuwe Boekhoudwet treedt in werking vanaf 1 juli 2022, maar de verplichting tot de digitale boekhouding en opslag wordt in de loop van de komende jaren toegepast. Alle bedrijven, ongeacht hun grootte, zijn verplicht om een jaarverslag in te dienen bij de Deense ERST-autoriteit (Erhvervsstyrelsen) en vallen onder de nieuwe vereisten. De volgende data die nog moeten worden bevestigd, afhankelijk van de grootte en omzet van de bedrijven, zijn:

  • 1 januari 2024: Bedrijven die jaarverslagen moeten indienen bij de Deense autoriteit, moeten deze aangeven met behulp van het digitale boekhoudsysteem.
  • 1 januari 2026: Andere bedrijven en verenigingen met een jaarlijkse netto-omzet van meer dan DKK 300.000 (ongeveer € 40.000) gedurende twee opeenvolgende jaren, moeten aangifte doen via het digitale boekhoudsysteem.

Een van de belangrijkste wijzigingen in de nieuwe wet is de verplichting om de boekhouding te digitaliseren. Bovendien moet een publiekelijk goedgekeurd digitaal boekhoudsysteem worden gebruikt dat zal voldoen aan een reeks vereisten die door de Deense regering zijn vastgesteld via een uitvoeringsbesluit. De Deense overheid zal binnenkort de informatie hierover uitbreiden, zodat digitale aanbieders gecertificeerd kunnen worden.

Status van elektronische facturatie in Denemarken

Sinds 2005 is het voor zowel Deense overheidsinstanties als hun leveranciers verplicht om elektronische facturen te gebruiken in het Peppol BIS 3.0-formaat via het Peppol-netwerk, en zo verbinding te maken met openbare entiteiten die zijn geregistreerd in de nationale SMP NemHandel.

Denemarken bestudeert ook de mogelijkheid om de elektronische bestelling en catalogus voor bepaalde categorieën goederen in te voeren en zo het gebruik van elektronische handel in de publieke sector te bevorderen.

Op het gebied van B2B hebben bedrijven de vrijheid om elektronisch te factureren zolang ze dit onderling overeenkomen.

Wilt u meer weten?

Vraag meer informatie aan

Wellicht bent u ook geïnteresseerd in meer informatie over...

Azië-Stille Oceaan: Status van de elektronische factuur en elektronische belastingaangiften

Van Japan tot Nieuw-Zeeland versnelt de APAC-regio de implementatie van e-facturatievereisten

Elektronische factuur en eTax Compliance in Afrika

We analyseren de laatste ontwikkelingen op het gebied van elektronische facturatie en belastingnaleving in Afrika.

Status van B2B elektronische factuur in Frankrijk

Frankrijk boekt vooruitgang met de details van het nieuwe B2B-model voor elektronische facturering en e-rapportage.