Elektronische gegevensuitwisseling - EDI

EKÁER: Elektronisch systeem voor de controle van goederen in Hongarije

EKÁER controle van goederen Hongarije

Hongarije heeft in 2015 het elektronisch controlesysteem voor het wegvervoer (EKAER) ingevoerd. Het doel van het EKAER-systeem (Electronic Trade and Transport Control System) is om de transparantie in het goederenverkeer te vergroten. Het is ook bedoeld om fraude met voedingsmiddelen, die de volksgezondheid in gevaar kan brengen, uit te bannen en belastingontduiking te verminderen. Grondstoffen voor de bouw en sommige granen worden ook gemeld: tarwe, rogge, gerst, maïs, koolzaad of raapzaad, inclusief gebroken raapzaad, zonnebloempitten, ook gebroken. 

Met de implementatie van dit elektronische document worden de routing van de producten en hun kenmerken (naam en hoeveelheid van de goederen, geadresseerde, afzender, enz. Hoewel er enkele uitzonderingen zijn, moeten in het algemeen de volgende activiteiten aan de autoriteiten worden gemeld:

  • De aankoop of invoer van goederen uit een land van de Europese Unie op het grondgebied van Hongarije. In dit geval is de geadresseerde van de goederen verantwoordelijk voor het indienen van de aangifte.
  • De verkoop of uitvoer van goederen vanaf het grondgebied van Hongarije naar andere lidstaten van de Europese Unie. De afzender of verlader is verantwoordelijk voor het doen van de aangifte bij de autoriteiten.
  • De eerste verkoop van belastingplichtige goederen aan eindgebruikers in de binnenlandse handel, wanneer de verkoop plaatsvindt met voertuigen waarvoor tol moet worden betaald (d.w.z. voertuigen zwaarder dan 3,5 ton).

In het geval van niet-risicovolle goederen moeten ze worden gemeld wanneer de levering meer dan 5 miljoen HUF of 2.500 kg in gewicht bedraagt.

In het geval van risicogoederen is EKAER verplicht voor elk transport met wegvoertuigen als de waarde van de vervoerde goederen in een levering hoger is dan 1 miljoen HUF of als hun brutogewicht hoger is dan 500 kg.

Het EKAER-systeem (Electronic Trade and Transport Control System) is gebaseerd op het genereren van een elektronisch XML-document. Alle goederentransporten over de weg moeten voor vertrek worden gemeld in het EKAER-systeem van de Hongaarse belastingdienst. Ook de aankomst van de goederen moet worden gemeld.

Na het indienen van de goederenaangifte geeft de Belastingdienst het EKÁER-nummer. Dit is het identificatienummer dat wordt toegekend na de melding van het vervoer over de openbare weg van een product en dat bedoeld is om een eenheid van een bepaald product te identificeren.

Vervolgens moet de persoon die het nummer ontvangt, het op ongeacht welke wijze aan de vervoerder meedelen, zodat deze over het identificatienummer beschikt tijdens de controle door de autoriteit.

De EDICOM oplossing 

Om de naleving van deze verplichting te vergemakkelijken, heeft EDICOM zijn EDI-platform aangepast aan de vereisten van het EKÁER-systeem. Deze oplossing genereert het elektronische document met het XML-schema dat in de regelgeving is vastgelegd en maakt een directe verbinding met de Hongaarse overheid mogelijk via een beveiligde webserviceverbinding. Bovendien worden de berichten geïntegreerd vanuit het ERP, zodat ze automatisch worden gegenereerd en gecommuniceerd.

Integreer uw communicatie met klanten, leveranciers en distributeurs op een internationaal EDI / B2B platform.

Automatiseer uw commerciële, logistieke en fiscale operaties vanuit één enkel EDI-communicatieplatform dat geïntegreerd is met al uw informatiesystemen.

Neem contact met ons op

EDICOM News Nederland | Ontdek meer over Elektronische gegevensuitwisseling - EDI

Beheer van de toeleveringsketen: beste praktijken voor de implementatie van EDI

EDI-strategieën om het beheer van de toeleveringsketen te verbeteren.

Belangrijkste toepassingsgebieden van EDI in de retailsector

Elektronische gegevensuitwisseling (EDI) is een van de grote bondgenoten van de distributie- en detailhandelssector.

Gids voor het kiezen van een leverancier van EDI- en e- facturatiediensten

Belangrijkste factoren bij het kiezen van een EDI- en e-factuurleverancier