Japan zet in op Peppol voor de implementatie van elektronische facturatie
De deadline voor bedrijven om zich te registreren en een ID te verkrijgen van het Japanse consumptiebelastingstelsel is 30 september 2023.
Vanaf 1 oktober 2023 vereist Japan het gebruik van gekwalificeerde facturen, die elektronisch kunnen worden uitgewisseld via het Peppol-netwerk.
Japanse consumptiebelasting - Japanese Consumption Tax
Japan voert vanaf 1 oktober 2023 een nieuw stelsel van Japanse consumptiebelasting (JCT) in. In het nieuwe systeem moet een JCT-belastingplichtige een gekwalificeerde factuur bewaren die door een geregistreerde factuuruitgever is afgegeven om aanspraak te kunnen maken op een krediet voor grondstoffen. Het nieuwe factuursysteem heeft gevolgen voor alle Japanse ondernemingen die van de JCT-belasting willen profiteren.
Om aan dit systeem te voldoen, moeten de uitreikers van facturen een aanvraag indienen bij de belastingdienst om een identificatienummer voor de consumptiebelasting te verkrijgen dat moet worden vermeld op facturen die aan het nieuwe systeem voldoen, de zogenaamde "gekwalificeerde facturen".
De deadline voor bedrijven om zich te registreren en een ID te verkrijgen van het Japanse consumptiebelastingstelsel is 30 september 2023.
Gekwalificeerde facturen via Peppol
Japan, Peppol-autoriteit sinds september 2021, is bezig met de ontwikkeling van zijn elektronische facturatieproject op basis van de Peppol-standaard. Peppol is een gemeenschappelijke en interoperabele standaard die tot doel heeft de ontwikkeling van grensoverschrijdend e-procurement te bevorderen.
Sinds januari 2021 werken EIPA en de Japanse overheid samen met OpenPeppol om een Japanse standaard te ontwikkelen die voldoet aan de wettelijke en zakelijke vereisten van het land. De basis van het Japanse model is PINT, de internationale versie van Peppol op basis van BIS Billing 3.0. Deze versie is bedoeld om te voldoen aan internationale eisen en maakt het mogelijk om lokale specificaties op te nemen.
Haar missie is om de digitale transformatie in het land te vergemakkelijken en het gebruik van technologie voor het beheer en de uitwisseling van gestandaardiseerde documenten te bevorderen. Een van de doelstellingen is om het volledige facturatie- en administratieve proces te digitaliseren, zodat Japanse bedrijven efficiënter en productiever zijn. EDICOM is lid van EIPA met als doel Japanse bedrijven te faciliteren en te begeleiden bij hun digitale transformatie.
Vanaf 1 oktober 2023 vereist Japan het gebruik van gekwalificeerde facturen, die elektronisch kunnen worden uitgewisseld via het Peppol-netwerk. Het Japanse digitale agentschap beveelt het gebruik van het Peppol-formaat voor de uitwisseling van elektronische facturen aan en bevordert dit.
De implementatie van Peppol in Japan betekent dat de overheid en haar leveranciers hun elektronische documenten in Peppol-formaat moeten gaan uitwisselen. Tot dusver was er in het land geen verplichting met betrekking tot de uitgifte en ontvangst van elektronische facturen. EIPA raadt bedrijven echter aan om tegen oktober 2023 elektronische facturatiesoftware te gebruiken die compatibel is met het Peppol-systeem.
Vereiste informatie op nieuwe gekwalificeerde facturen
- Naam en fiscaal identificatienummer van de opsteller van de JCT-factuur
- Datum factuur
- Details van de factuurposten (vooral voor het verlaagde belastingtarief),
- Factuurbedrag met toepasselijk belastingtarief,
- Bedrag van de consumptiebelasting met het toepasselijke belastingtarief
- Naam van de klant
Bekijk onze webinar in samenwerking met het Digital Agency
In deze webinar (in het Engels), in samenwerking met het Digital Agency in Japan, leggen we uit hoe de Qualified Invoice Method werkt, wat de vereisten zijn en hoe en wanneer u eraan kunt voldoen met behulp van het Peppol-netwerk.
EDICOM, geaccrediteerde Peppol dienstverlener in Japan
De Peppol Autoriteit in Japan heeft EDICOM gecertificeerd als een geautoriseerde Peppol dienstverlener in het land, na beoordeling door het Digitaal Agentschap.
Deze accreditatie kwalificeert EDICOM als een partner die voldoet aan de eisen om in Japan te opereren en nationale en internationale bedrijven te helpen bij het implementeren van hun e-facturatie projecten in het land.
EDICOM Peppol Access Point stelt overheidsdiensten in staat om te communiceren met hun gemeenschap van gesprekspartners en leveranciers, via geïntegreerde oplossingen die de uitwisseling van alle soorten elektronische documenten op basis van de Peppol-XML-standaard automatiseren.
Welke landen wisselen elektronische facturen uit via Peppol
Hoewel Peppol oorspronkelijk door de Europese Unie is ontworpen om grensoverschrijdende handel tussen bedrijven en overheidsinstanties uit de EU zelf te vergemakkelijken, is het vanwege zijn voordelen op het gebied van interoperabiliteit en telecommunicatie een succesvol model geworden en wordt het buiten de EU gebruikt.
In de APAC-regio behoren Singapore, Australië en Nieuw-Zeeland tot de landen die ook met het Peppol-formaat zullen werken. Ook landen als Maleisië overwegen het Peppol-netwerk te gebruiken voor hun e-factureringsprojecten.
Het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Zweden, Italië, Polen, Noorwegen, Nederland, Denemarken, Finland, België, Oostenrijk, IJsland, Griekenland en Portugal zijn enkele van de landen die tot het Peppol-netwerk behoren.