e-Facturatie

Japan zet in op Peppol voor de implementatie van elektronische facturatie

PEPPOL e-factuur in Japan

Japan, Peppol-autoriteit sinds september 2021, is bezig met de ontwikkeling van zijn elektronische facturatieproject op basis van de Peppol-standaard. Peppol is een gemeenschappelijke en interoperabele standaard die tot doel heeft de ontwikkeling van grensoverschrijdend e-procurement te bevorderen.

EIPA (Electronic Invoicing Promotion Association) is de organisatie die verantwoordelijk is voor het ontwikkelen en bouwen van een gestandaardiseerd elektronisch facturatiesysteem dat door bedrijven in Japan kan worden gebruikt. 

Haar missie is om de digitale transformatie in het land te vergemakkelijken en het gebruik van technologie voor het beheer en de uitwisseling van gestandaardiseerde documenten te bevorderen. Een van de doelstellingen is om het volledige facturatie- en administratieve proces te digitaliseren, zodat Japanse bedrijven efficiënter en productiever zijn. EDICOM is lid van EIPA met als doel Japanse bedrijven te faciliteren en te begeleiden bij hun digitale transformatie.

Peppol in Japan

Sinds januari 2021 werken EIPA en de Japanse overheid samen met OpenPeppol om een Japanse standaard te ontwikkelen die voldoet aan de wettelijke en zakelijke vereisten van het land. De basis van het Japanse model is PINT, de internationale versie van Peppol op basis van BIS Billing 3.0. Deze versie is bedoeld om te voldoen aan internationale eisen en maakt het mogelijk om lokale specificaties op te nemen.

De regering verwacht dat het systeem in het najaar van 2022 klaar zal zijn voor gebruik. Een jaar later, in oktober 2023, moet elektronische facturatie in het land van start gaan.

De implementatie van Peppol in Japan betekent dat de overheid en haar leveranciers hun elektronische documenten in Peppol-formaat moeten gaan uitwisselen.

Tot dusver was er in het land geen verplichting met betrekking tot de uitgifte en ontvangst van elektronische facturen. EIPA raadt bedrijven echter aan om tegen oktober 2022 elektronische facturatiesoftware te gebruiken die compatibel is met het Peppol-systeem.

EDICOM, geaccrediteerde Peppol dienstverlener in Japan

De Peppol Autoriteit in Japan heeft EDICOM gecertificeerd als een geautoriseerde Peppol dienstverlener in het land, na beoordeling door het Digitaal Agentschap.

Deze accreditatie kwalificeert EDICOM als een partner die voldoet aan de eisen om in Japan te opereren en nationale en internationale bedrijven te helpen bij het implementeren van hun e-facturatie projecten in het land.

EDICOM Peppol Access Point stelt overheidsdiensten in staat om te communiceren met hun gemeenschap van gesprekspartners en leveranciers, via geïntegreerde oplossingen die de uitwisseling van alle soorten elektronische documenten op basis van de Peppol-XML-standaard automatiseren.

Welke landen wisselen elektronische facturen uit via Peppol

Hoewel Peppol oorspronkelijk door de Europese Unie is ontworpen om grensoverschrijdende handel tussen bedrijven en overheidsinstanties uit de EU zelf te vergemakkelijken, is het vanwege zijn voordelen op het gebied van interoperabiliteit en telecommunicatie een succesvol model geworden en wordt het buiten de EU gebruikt.

Het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Zweden, Italië, Polen, Noorwegen, Nederland, Denemarken, Finland, België, Oostenrijk, IJsland, Griekenland en Portugal zijn enkele van de landen die tot het Peppol-netwerk behoren.

Wilt u meer weten?

Vraag meer informatie aan

Wellicht bent u ook geïnteresseerd in meer informatie over...

De "Crea y Crece"-wet maakt het gebruik van de elektronische factuur verplicht tussen bedrijven, kmo's en zelfstandigen in Spanje

De goedkeuring van de "Crea y Crece"-wet verplicht tot het gebruik van de B2B-factuur in Spanje.

Slowakije boekt vooruitgang in zijn project voor elektronische facturering

Slowakije voltooit de voorbereiding van zijn IS EFA e-Invoicing platform voor B2G e-Invoicing management

Saoedi-Arabië stelt het gebruik van elektronische facturatie verplicht

EDICOM neemt deel aan het pilotprogramma voor e-invoicing in Saoedi-Arabië, op uitnodiging van ZATCA