e-Facturatie

Japan zet in op PEPPOL voor de implementatie van elektronische facturatie

PEPPOL e-factuur in Japan

Japan, PEPPOL-autoriteit sinds september 2021, is bezig met de ontwikkeling van zijn elektronische facturatieproject op basis van de PEPPOL-standaard. PEPPOL is een gemeenschappelijke en interoperabele standaard die tot doel heeft de ontwikkeling van grensoverschrijdend e-procurement te bevorderen.

EIPA (Electronic Invoicing Promotion Association) is de organisatie die verantwoordelijk is voor het ontwikkelen en bouwen van een gestandaardiseerd elektronisch facturatiesysteem dat door bedrijven in Japan kan worden gebruikt. 

Haar missie is om de digitale transformatie in het land te vergemakkelijken en het gebruik van technologie voor het beheer en de uitwisseling van gestandaardiseerde documenten te bevorderen. Een van de doelstellingen is om het volledige facturatie- en administratieve proces te digitaliseren, zodat Japanse bedrijven efficiënter en productiever zijn. EDICOM is lid van EIPA met als doel Japanse bedrijven te faciliteren en te begeleiden bij hun digitale transformatie.

PEPPOL in Japan

Sinds januari 2021 werken EIPA en de Japanse overheid samen met OpenPEPPOL om een Japanse standaard te ontwikkelen die voldoet aan de wettelijke en zakelijke vereisten van het land. De basis van het Japanse model is PINT, de internationale versie van PEPPOL op basis van BIS Billing 3.0. Deze versie is bedoeld om te voldoen aan internationale eisen en maakt het mogelijk om lokale specificaties op te nemen.
De implementatie van PEPPOL in Japan betekent dat de overheid en haar leveranciers hun elektronische documenten in PEPPOL-formaat moeten gaan uitwisselen.

Tot dusver was er in het land geen verplichting met betrekking tot de uitgifte en ontvangst van elektronische facturen. EIPA raadt bedrijven echter aan om tegen oktober 2022 elektronische facturatiesoftware te gebruiken die compatibel is met het PEPPOL-systeem.

EDICOM, gecertificeerd PEPPOL Access Point

EDICOM treedt sinds 2015 op als gecertificeerd PEPPOL-toegangspunt. Daarnaast ontving EDICOM SMP-certificering voor de implementatie van haar metadata-publicatieservice.

EDICOM PEPPOL Access Point stelt overheidsdiensten in staat om te communiceren met hun gemeenschap van gesprekspartners en leveranciers, via geïntegreerde oplossingen die de uitwisseling van alle soorten elektronische documenten op basis van de PEPPOL-XML-standaard automatiseren.

Welke landen wisselen elektronische facturen uit via PEPPOL

Hoewel PEPPOL oorspronkelijk door de Europese Unie is ontworpen om grensoverschrijdende handel tussen bedrijven en overheidsinstanties uit de EU zelf te vergemakkelijken, is het vanwege zijn voordelen op het gebied van interoperabiliteit en telecommunicatie een succesvol model geworden en wordt het buiten de EU gebruikt.

Het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Zweden, Italië, Polen, Noorwegen, Nederland, Denemarken, Finland, België, Oostenrijk, IJsland, Griekenland en Portugal zijn enkele van de landen die tot het PEPPOL-netwerk behoren.

Wilt u meer weten?

Vraag meer informatie aan

Wellicht bent u ook geïnteresseerd in meer informatie over...

De Verenigde Staten beginnen met hun proefproject voor elektronische facturatie

De Business Payments Coalition heeft samen met de Federal Reserve de lancering van een proefproject aangekondigd.

Polen gaat het gebruik van B2B elektronische facturatie verplicht stellen

De massificatie start vrijwillig in oktober 2021 en is verplicht vanaf 2023

België breidt B2G elektronische facturatie uit naar al zijn leveranciers

De Belgische regering heeft een ontwerp van koninklijk besluit goedgekeurd betreffende de invoering van elektronische factu