Elektronische gegevensuitwisseling - EDI

Mijn ROI (Return on Investment) met EDI

Mijn ROI (Return on Investment) met EDI

Expert post : Rémy Tamalet

 

O, EDI, die technologie van gisteren die nog steeds de technologie van morgen is. Je zou kunnen denken dat deze manier van uitwisseling die in de jaren 70 in de Verenigde Staten verscheen, al zou zijn vervangen door iets meer algemeens, consensueel en gemakkelijk. Maar nee, EDI is nog steeds springlevend en een groot deel van de transacties van veel CAC 40-bedrijven zijn gebaseerd op EDI-stromen.

Stel je het verhaal voor van een klein bedrijf dat groot werd dankzij EDI.

Het begon allemaal met Hamza en zijn computer in 2001. Hamza had een magazijn gehuurd om de apparatuur op te slaan die hij uit Azië importeerde. Hij identificeerde een uniek assortiment dat hij in Frankrijk wilde produceren met zijn persoonlijke touch.

In 2003 kwam de eerste bestelling van een gigant in de doe-het-zelfsector en later een tweede bestelling.
In 2007, dankzij de groei van het bedrijf en de aanwerving, werd het kleine bedrijf een bloeiende KMO en versnelde het zijn automatisering door een ERP te installeren om het beheer van het hele ecosysteem te vergemakkelijken: productiebeheer, levering, klantorders, HR, boekhouding, enz. Met dit ERP konden kmo's hun processen stroomlijnen en enorme productiviteitsstijgingen realiseren.

Hamza miste slechts één belangrijk onderdeel: een technologie die compatibel was met zijn ERP en waarmee hij rechtstreeks met zijn klanten kon communiceren op een andere manier dan het delen van e-mail en Excel-, CSV- of eigen bestanden. Hij had het natuurlijk over EDI. 

Dankzij deze nieuwe manier van communiceren zou Hamza een manier vinden om zakelijke uitwisselingen met zijn klanten te versnellen en hun productiviteit te optimaliseren. Hoe? Het integreren van klantorders in zijn ERP-systeem, het versturen van ontvangstbevestigingen en een bevestiging van de ontvangen bestelling aan zijn klanten, het versturen van de informatie van de beschikbare voorraden, het ontvangen van dagelijkse feedback over de verkopen van zijn klanten, enz.

Dit is het sterke punt van EDI: de informatiestroom komt direct binnen en wordt van ERP naar ERP gestuurd. Geen Excel-spreadsheets, e-mails en telefoonbevestigingen meer.

In 2008 besloot Hamza te investeren in een SaaS EDI-platform. Edicom's Ediwin oplossing is wat me direct te binnen schiet. En hij koos voor Ediwin! Met Ediwin heeft Hamza een flinke sprong gemaakt en heeft hij deze technologie kunnen introduceren in verschillende afdelingen van zijn bedrijf:  

  • Verkoop: ontvangst van bestellingen in EDI en overdracht van gegevens van de artikelen.
  • Productie: verzenden en ontvangen van informatie over voorraden in real time.
  • Logistiek: op tijd versturen van verzend- en leveringsinformatie en verbeteren van de kwaliteit van de informatie.
  • Financiën: implementatie van fiscale EDI voor EDI factuurstromen. Eliminatie van de stroom van papieren facturen ten gunste van de EDI-factuur en het verzenden van facturen ondertekend in PDF.

2 jaar na de implementatie van de Ediwin-oplossing bedroeg het rendement op de investering meer dan 80%:

  1. Orders komen direct in het ERP-systeem terecht en er is geen kans dat ze verloren gaan.
  2. Door klanten gevraagde hoeveelheden zijn beschikbaar omdat ze informatie hebben over voorraden.
  3. Prognoses van toekomstige bestellingen worden geoptimaliseerd door dagelijkse informatie over verkopen te ontvangen.
  4. Betalingstermijnen worden versneld dankzij het versturen van facturen via EDI.

De EDI heeft het bedrijf van Hamza ook in staat gesteld om geloofwaardigheid te worden bij grote bedrijven, omdat ze zeer geïnteresseerd zijn in deze technologie bij hun nieuwe leveranciers.

Als u, zoals hij, van mening bent dat uw bedrijf de nodige volwassenheid heeft bereikt om over te stappen naar EDI, kunt u de stap wagen en contact opnemen met EDICOM. Wij begeleiden u graag naar de EDI-modus die het beste bij uw organisatie past. 

Rémy Tamalet
Rémy Tamalet
Global Account Manager en EDICOM

EDICOM News Nederland | Ontdek meer over Elektronische gegevensuitwisseling - EDI

EDI in de retailsector, de DESADV- en RECADV-berichten

DESADV en RECADV zijn gestructureerde berichten met belangrijke informatie om de traceerbaarheid.

Processen automatiseren met partners zonder EDI-oplossingen

Hoe processen automatiseren met klanten en leveranciers die geen EDI-oplossingen (Electronic Data Interchange) hebben

Roemenië: RO e-Transport systeem voor goederenvervoer

Vanaf 1 juli 2024 zal RO e-Transport verplicht zijn voor alle internationale transporten