e-Facturatie

Belangrijkste feiten over verplichte e-facturatie in Zambia: Smart Invoice

Hoe werkt e-facturatie in Zambia: Smart Invoice?

Momenteel worden in Zambia zogenaamde Electronic Fiscal Devices (EFD's) gebruikt om alle zakelijke transacties vast te leggen. Deze EFD's zijn fysieke apparaten die factuur- en ticketinformatie in realtime naar de belastingdienst sturen. 

Maar vanaf 1 juli 2024 is het verplicht om gebruik te maken van het op software gebaseerde Smart Invoice e-facturatiesysteem dat door de ZRA is geïmplementeerd. Smart Invoice is een elektronisch facturatiesysteem voor het beheer van alle facturen en voorraadgegevens die door belastingplichtigen aan de ZRA worden doorgegeven.

De implementatie van EFD's had alleen betrekking op de belasting over de toegevoegde waarde (btw) en de assurantiebelasting (IPL), terwijl Smart Invoice meer soorten belastingen of heffingen dekt, zoals btw, omzetbelasting, huurinkomsten, IPL, toeristenbelasting en lokale belasting op elektriciteitsverbruik. Smart Invoice heeft ook een component die voorraadbeheer biedt.

Belastingbetalers moeten zich registreren bij Smart Invoice en ZRA-validatie verkrijgen en de VSCD-communicatiemodule (Virtual Sales Data Controller) downloaden om transactiegegevens van en naar de Smart Invoice-server te verzenden of te ontvangen. Het werkt als een verbindingssysteem dat de intelligente facturatiesystemen van de ZRA koppelt aan de ERP-systemen van de bedrijven.

De elektronische documenten moeten worden verzonden naar de VSCD die is gekoppeld aan de ZRA en deze verzendt de gegevens in realtime. De ZRA valideert de elektronische documenten met behulp van een unieke identificatiecode (Mark ID) en een QR-code.

Wilt u meer weten over elektronisch factureren in Afrika?

Neem contact met ons op en we bespreken uw wensen.

Neem contact op

EDICOM News Nederland | Ontdek meer over e-Facturatie

Roemenië: B2B en B2C e-facturatie verplicht

B2B e-facturatie is verplicht vanaf 1 januari 2024 en B2C e-facturatie zal verplicht zijn vanaf januari 2025

Hoe u legaal PDF-facturen kunt verzenden in Portugal

Vanaf 1 januari 2025 moeten facturen in PDF-formaat in Portugal een gekwalificeerde elektronische handtekening bevatten.

De SAT incorporeert het vrachtbrief complement "Carta Porte" voor de overdracht van goederen

Toeslag voor het vervoer van goederen genaamd Carta Porte (leveringsbon).