e-Facturatie

Elektronische factuur in België verplicht vanaf 2026

België elektronische facturatie

B2B e-facturatie in België

Het Belgische parlement heeft de wet op de elektronische facturen goedgekeurd, waarin de datum van inwerkingtreding voor alle bedrijven op 1 januari 2026 wordt bevestigd. Het project gaat nu ter ondertekening naar de Koning en wordt vervolgens gepubliceerd in het staatsblad van de Belgische staat.

België wacht echter nog steeds op de EU-uitzondering om zijn elektronische B2B-factuur verplicht te stellen.

De wet zal vanaf 2026 het gebruik van gestructureerde elektronische facturen verplichten voor Belgische bedrijven die gevestigd zijn en geregistreerd voor de BTW. Belastingbetalers moeten elektronische facturen verzenden en/of ontvangen, gestructureerd via het Peppol-netwerk en de Peppol-BIS-standaard. Facturen op papier of in ongestructureerde formaten (bijvoorbeeld PDF) zijn niet toegestaan. Het B2C-veld valt buiten de toepassing van deze wet.

Bedrijven die al over een ander communicatiemiddel in EDI-context beschikken, kunnen dit onderhouden als beide partijen daarmee instemmen of als de uitgegeven facturen voldoen aan de Europese normen inzake semantiek en syntaxis EN 16.931-1 en CEN/TS 16.931-2.

E-rapportage in België

De voorgestelde hervorming voorziet in de invoering van een elektronisch systeem voor btw-aangifte. Het is de bedoeling dat dit elektronische btw-rapportagesysteem bijna in real time werkt (Continuous Transactions Control).

Voor de ontwikkeling van dit systeem overweegt België de EU-voorstellen te volgen die in het project VAT in the Digital Age (ViDA) zijn gepubliceerd om de interoperabiliteit van systemen voor de uitwisseling van fiscale informatie tussen EU-landen te bevorderen.

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van e-facturatie in Europa via ons webinar met PwC (België en Nederland) en de antwoorden op alle vragen die binnenkwamen tijdens het webinar.

Gebruik een bedrijfsdomein

De verzamelde persoonsgegevens zullen door de bedrijven van de EDICOM Groep worden gebruikt om de gestelde vragen te beantwoorden en/of de gevraagde diensten te beheren. U kunt uw recht op toegang, rectificatie, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw gegevens uitoefenen in overeenstemming met de bepalingen van het privacybeleid.

De naam mag niet leeg zijn U moet het bedrijf invoeren U moet een telefoonnummer invoeren U moet een beschrijving invoeren U moet uw positie invoeren Ik ga ermee akkoord dat er contact met mij wordt opgenomen

B2G e-facturatie in België

Alle leveranciers van gecentraliseerde openbare entiteiten in de verschillende regio's zijn verplicht om elektronische facturen te verzenden en alle openbare instanties in het land moeten elektronische facturen kunnen ontvangen. 

Elektronische facturen in België worden verzonden naar overheidsdiensten volgens het Peppol-interoperabiliteitsmodel. De ontvangst van facturen gebeurt via het Mercurius-platform, dat toegang geeft aan alle overheden of rechtstreeks tot de Peppol AP van de openbare instantie.

Oplossingen voor elektronische facturering zijn schaalbaar, daardoor zal het voor bedrijven die zijn begonnen met het proces van elektronisch werken op het gebied van B2G een natuurlijke stap zijn om te beginnen met het uitgeven en ontvangen van elektronische facturen in hun commerciële relaties met klanten en leveranciers.

EDICOM Wereldwijd e-facturatieplatform

EDICOM heeft een internationale e-invoicing oplossing, Global e-invoicing Platform, waarmee u in meer dan 75 landen kunt voldoen aan de nationale wetgeving.

Onder de kenmerken van EDICOM's Internationale Elektronische Facturatie Platform, moet worden uitgelicht dat het de verbinding met het Peppol-netwerk garandeert dankzij het feit dat het is gecertificeerd als een Peppol Access Point, waardoor het een geschikte oplossing is om op de Belgische openbare markt te opereren.

 

EDICOM coordinates GOVEIN2019 project (Action No: 2019-EU-IA-0046)

GOVEIN 19 EDICOM

*The contents of this publication belong solely to EDICOM GROUP and do not necessarily reflect the opinion of the European Union.

Wilt u meer informatie over hoe u kunt voldoen aan e-facturatie in België?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen en wij zullen uw project analyseren om u een oplossing aan te bieden die past bij uw behoeften.

Neem contact met ons op

Aankomende deadlines in België

Blijf op de hoogte van de belangrijke data voor het in werking treden van belasting- en e-invoicing verplichtingen wereldwijd.

EDICOM News Nederland | Ontdek meer over e-Facturatie

Elektronische Factuur: Verplicht elektronisch facturatiesysteem in Brazilië

Lees alles over de verplichte elektronische factuur in Brazilië, bekend als Nota Fiscal Eletrônica (NF-e).

Hoe werkt het online elektronische facturatieregime - FEL van Guatemala

We leggen alle details uit van het nieuwe FEL elektronische facturatiesysteem

EDICOM kandidaat voor PDP voor elektronische facturatie in Frankrijk

EDICOM wordt een PDP om diensten voor elektronische facturatie aan te bieden in Frankrijk.