B2B E-facturatie in België gepland voor 2026

De Belgische minister van Financiën, Vincent Van Peteghem, heeft in de ministerraad een akkoord bereikt over de verplichte invoering van B2B e-facturatie vanaf 1 januari 2026.
Het elektronische factureringsmodel wordt Peppol, dat al wordt gebruikt in de B2G-context.
B2B e-facturatie in België
De Belgische ministerraad heeft een wetsontwerp goedgekeurd dat het gebruik van gestructureerde elektronische facturen vanaf 2026 verplicht stelt.
Het wetsontwerp wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State, de Hogere Raad voor Zelfstandigen en KMO's, Agrofront en de ITAA.
Deze verplichting bestaat al voor facturen aan de overheid, maar minister Van Peteghem zal ervoor zorgen dat gestructureerde e-facturen vanaf 1 januari 2026 ook de standaard worden voor belastbare business-to-business transacties.
Bedrijven die al een ander communicatiemiddel hebben in een EDI-context, kunnen dit behouden als beide partijen akkoord gaan: leverancier en klant.
Er is een uitgebreide overgangsperiode voorzien om iedereen de kans te geven zich aan te passen aan de nieuwe werkwijze.
Waarschijnlijk zal het gebruikte e-factureringsmodel via Peppol verlopen, maar dit moet nog worden bevestigd.
E-rapportage in België
De voorgestelde hervorming voorziet in de invoering van een elektronisch systeem voor btw-aangifte. Het is de bedoeling dat dit elektronische btw-rapportagesysteem bijna in real time werkt (Continuous Transactions Control).
Voor de ontwikkeling van dit systeem overweegt België de EU-voorstellen te volgen die in het project VAT in the Digital Age (ViDA) zijn gepubliceerd om de interoperabiliteit van systemen voor de uitwisseling van fiscale informatie tussen EU-landen te bevorderen.
Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van e-facturatie in Europa via ons webinar met PwC (België en Nederland) en de antwoorden op alle vragen die binnenkwamen tijdens het webinar.
B2G e-facturatie in België
Alle leveranciers van gecentraliseerde openbare entiteiten in de verschillende regio's zijn verplicht om elektronische facturen te verzenden en alle openbare instanties in het land moeten elektronische facturen kunnen ontvangen.
Elektronische facturen in België worden verzonden naar overheidsdiensten volgens het Peppol-interoperabiliteitsmodel. De ontvangst van facturen gebeurt via het Mercurius-platform, dat toegang geeft aan alle overheden of rechtstreeks tot de Peppol AP van de openbare instantie.
Oplossingen voor elektronische facturering zijn schaalbaar, daardoor zal het voor bedrijven die zijn begonnen met het proces van elektronisch werken op het gebied van B2G een natuurlijke stap zijn om te beginnen met het uitgeven en ontvangen van elektronische facturen in hun commerciële relaties met klanten en leveranciers.
EDICOM Wereldwijd e-facturatieplatform
EDICOM heeft een internationale e-invoicing oplossing, Global e-invoicing Platform, waarmee u in meer dan 75 landen kunt voldoen aan de nationale wetgeving.
Onder de kenmerken van EDICOM's Internationale Elektronische Facturatie Platform, moet worden uitgelicht dat het de verbinding met het Peppol-netwerk garandeert dankzij het feit dat het is gecertificeerd als een Peppol Access Point, waardoor het een geschikte oplossing is om op de Belgische openbare markt te opereren.
EDICOM coordinates GOVEIN2019 project (Action No: 2019-EU-IA-0046)
*The contents of this publication belong solely to EDICOM GROUP and do not necessarily reflect the opinion of the European Union.