e-Facturatie

B2B E-facturatie in België gepland voor 2026

België elektronische facturatie

B2B e-facturatie in België

De Belgische ministerraad heeft een wetsontwerp goedgekeurd dat het gebruik van gestructureerde elektronische facturen vanaf 2026 verplicht stelt.

Het wetsontwerp wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State, de Hogere Raad voor Zelfstandigen en KMO's, Agrofront en de ITAA.

Deze verplichting bestaat al voor facturen aan de overheid, maar minister Van Peteghem zal ervoor zorgen dat gestructureerde e-facturen vanaf 1 januari 2026 ook de standaard worden voor belastbare business-to-business transacties.

Bedrijven die al een ander communicatiemiddel hebben in een EDI-context, kunnen dit behouden als beide partijen akkoord gaan: leverancier en klant.

Er is een uitgebreide overgangsperiode voorzien om iedereen de kans te geven zich aan te passen aan de nieuwe werkwijze.

Waarschijnlijk zal het gebruikte e-factureringsmodel via Peppol verlopen, maar dit moet nog worden bevestigd.

E-rapportage in België

De voorgestelde hervorming voorziet in de invoering van een elektronisch systeem voor btw-aangifte. Het is de bedoeling dat dit elektronische btw-rapportagesysteem bijna in real time werkt (Continuous Transactions Control).

Voor de ontwikkeling van dit systeem overweegt België de EU-voorstellen te volgen die in het project VAT in the Digital Age (ViDA) zijn gepubliceerd om de interoperabiliteit van systemen voor de uitwisseling van fiscale informatie tussen EU-landen te bevorderen.

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van e-facturatie in Europa via ons webinar met PwC (België en Nederland) en de antwoorden op alle vragen die binnenkwamen tijdens het webinar.

Gebruik een bedrijfsdomein

De verzamelde persoonsgegevens zullen door de bedrijven van de EDICOM Groep worden gebruikt om de gestelde vragen te beantwoorden en/of de gevraagde diensten te beheren. U kunt uw recht op toegang, rectificatie, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw gegevens uitoefenen in overeenstemming met de bepalingen van het privacybeleid.

De naam mag niet leeg zijn U moet het bedrijf invoeren U moet een telefoonnummer invoeren U moet een beschrijving invoeren U moet uw positie invoeren Ik ga ermee akkoord dat er contact met mij wordt opgenomen

B2G e-facturatie in België

Alle leveranciers van gecentraliseerde openbare entiteiten in de verschillende regio's zijn verplicht om elektronische facturen te verzenden en alle openbare instanties in het land moeten elektronische facturen kunnen ontvangen. 

Elektronische facturen in België worden verzonden naar overheidsdiensten volgens het Peppol-interoperabiliteitsmodel. De ontvangst van facturen gebeurt via het Mercurius-platform, dat toegang geeft aan alle overheden of rechtstreeks tot de Peppol AP van de openbare instantie.

Oplossingen voor elektronische facturering zijn schaalbaar, daardoor zal het voor bedrijven die zijn begonnen met het proces van elektronisch werken op het gebied van B2G een natuurlijke stap zijn om te beginnen met het uitgeven en ontvangen van elektronische facturen in hun commerciële relaties met klanten en leveranciers.

EDICOM Wereldwijd e-facturatieplatform

EDICOM heeft een internationale e-invoicing oplossing, Global e-invoicing Platform, waarmee u in meer dan 75 landen kunt voldoen aan de nationale wetgeving.

Onder de kenmerken van EDICOM's Internationale Elektronische Facturatie Platform, moet worden uitgelicht dat het de verbinding met het Peppol-netwerk garandeert dankzij het feit dat het is gecertificeerd als een Peppol Access Point, waardoor het een geschikte oplossing is om op de Belgische openbare markt te opereren.

 

EDICOM coordinates GOVEIN2019 project (Action No: 2019-EU-IA-0046)

GOVEIN 19 EDICOM

*The contents of this publication belong solely to EDICOM GROUP and do not necessarily reflect the opinion of the European Union.

EDICOM News Nederland | Ontdek meer over e-Facturatie

Roemenië: Verplichte e-facturatie voor B2B vanaf januari 2024

De indiening van elektronische facturen via het RO e-facturatiesysteem wordt verplicht op 1 januari 2024

Duitsland: Status van elektronische B2B factuur

Het ministerie van Financiën stelt januari 2026 voor als datum voor de verplichte start van e-facturen tussen bedrijven

De staat van elektronische facturering in Panama

We analyseren de belangrijkste kenmerken en vereisten van het elektronische factureringssysteem van Panama (SFEP)