e-Facturatie

België gaat B2B elektronische facturatie verplicht stellen

België elektronische facturatie

België zal elektronische facturatie implementeren op het B2B-gebied. Het doel is om belastingfraude tegen te gaan, die in 2018 inkomsten van 10,8% minder betekende dan geraamd, zo'n 3.600 miljoen euro.

De federale regering overweegt in haar begroting voor 2022 investeringen voor de implementatie van elektronische facturatie. Het in te voeren systeem en het tijdschema zijn nog niet bekend. Het zal een geleidelijke implementatie zijn.  

De aangekondigde maatregel maakt deel uit van de doelstelling voor de ontwikkeling van de digitalisering van het land, in lijn met de richtlijnen van Next Generation en het Herstel- en Veerkrachtplan van België.

Het Belgische digitale plan voorziet in de digitale transitie met bijzondere aandacht voor de dematerialisatie van de relaties tussen de staat, burgers en bedrijven. 

Elektronische facturering in de betrekkingen tussen bedrijven zal niet alleen van invloed zijn op de verbetering van de btw-inning door de staat, maar zal ook belangrijke voordelen voor bedrijven opleveren in termen van kostenbesparingen, efficiëntie en veiligheid. Bovendien is elektronische facturering de toegangspoort tot de digitalisering van bedrijven, waardoor hun concurrentievermogen verbetert.

Momenteel heeft elektronische facturatie in België vooruitgang geboekt op het gebied van B2G. Gecentraliseerde openbare instanties in de verschillende regio's zijn verplicht om elektronische facturen te verzenden en alle openbare instanties in het land moeten elektronische facturen kunnen ontvangen. 

Elektronische facturen in België worden verzonden naar overheidsdiensten volgens het PEPPOL-interoperabiliteitsmodel. De ontvangst van facturen gebeurt via het Mercurius-platform, dat toegang geeft aan alle overheden of rechtstreeks tot de PEPPOL AP van de openbare instantie.

Oplossingen voor elektronische facturering zijn schaalbaar, daardoor zal het voor bedrijven die zijn begonnen met het proces van elektronisch werken op het gebied van B2G een natuurlijke stap zijn om te beginnen met het uitgeven en ontvangen van elektronische facturen in hun commerciële relaties met klanten en leveranciers.
EDICOM heeft een internationale oplossing die de deuren opent van meer dan 70 overheidsdiensten: Global e-invoicing Platform van EDICOM.

Onder de kenmerken van EDICOM's Internationale Elektronische Facturatie Platform, moet worden uitgelicht dat het de verbinding met het PEPPOL-netwerk garandeert dankzij het feit dat het is gecertificeerd als een PEPPOL Access Point, waardoor het een geschikte oplossing is om op de Belgische openbare markt te opereren.

 

EDICOM coordinates GOVEIN2019 project (Action No: 2019-EU-IA-0046)

GOVEIN 19 EDICOM

*The contents of this publication belong solely to EDICOM GROUP and do not necessarily reflect the opinion of the European Union.

Wilt u meer weten?

Vraag meer informatie aan

Wellicht bent u ook geïnteresseerd in meer informatie over...

De "Crea y Crece"-wet maakt het gebruik van de elektronische factuur verplicht tussen bedrijven, kmo's en zelfstandigen in Spanje

De goedkeuring van de "Crea y Crece"-wet verplicht tot het gebruik van de B2B-factuur in Spanje.

Slowakije boekt vooruitgang in zijn project voor elektronische facturering

Slowakije voltooit de voorbereiding van zijn IS EFA e-Invoicing platform voor B2G e-Invoicing management

Saoedi-Arabië stelt het gebruik van elektronische facturatie verplicht

EDICOM neemt deel aan het pilotprogramma voor e-invoicing in Saoedi-Arabië, op uitnodiging van ZATCA