e-Facturatie

Alles over de aanvulling voor buitenlandse handel voor CFDI-facturen in Mexico

Foreign Trade Complement CFDI

Mexico's Tax Administration Service (SAT) is implementing new mechanisms to strengthen tax control over exported goods. In this context, the foreign trade complement for CFDIs will make it easier for the tax authorities to identify exporters and importers more quickly and efficiently.

Tabla de contenidos [Verberg]

Regelgeving inzake de aanvulling voor buitenlandse handel

De regelgeving met betrekking tot de aanvulling voor buitenlandse handel van CFDI is te vinden in de Federale Belasting Wetboek, artikelen 14, 29 en 29-A, de Diverse Belasting Resolutie, regel 2.7.1.22 en de Algemene Buitenlandse Handelsregels, regels 3.1.34 en 3.1.35.

Om te voldoen aan de behoeften die worden gegenereerd door de wijzigingen in de buitenlandse facturatie- en handelssystemen, is een tijdelijk mechanisme ingesteld om te voldoen aan de bepalingen van regel 3.1.34 van de Algemene Regels voor Buitenlandse Handel.

Wat is de aanvulling voor buitenlandse handel?

De aanvulling voor buitenlandse handel voor CFDI is een bijlage bij de elektronische factuur waarmee exporteurs en importeurs kunnen worden geïdentificeerd, naast een uitbreiding van de beschrijving van de verkochte goederen. Het doel is om de veiligheid en de fiscale controle bij internationale operaties te verbeteren. Maar daarnaast vertegenwoordigt het ook vooruitgang bij de goedkeuring van elektronische documenten die in de buitenlandse handel worden gebruikt. In feite zou deze aanvulling in de toekomst het elektronische waardebewijs (COVE) kunnen vervangen.

Welke informatie omvat de aanvulling voor buitenlandse handel?

De CFDI van de exportsector moet de gegevens bevatten die verband houden met het type operatie, de aanvraagcode, het certificaat van oorsprong, het exporteurnummer en de wisselkoers. Hieraan moeten de belastingregistratie-identificatiecode van de ontvanger van de goederen in diens land van verblijf worden toegevoegd (bijvoorbeeld het belastingnummer in de Verenigde Staten), het adres en de beschrijving van het aangegeven pakket met zijn specifieke kenmerken.

Versie 2.0 van de aanvulling voor buitenlandse handel 

Op 19 december 2023 lanceerde de Belastingdienst (SAT) versie 2.0 van de Aanvulling voor Buitenlandse Handel, dat volgens de informatie in de catalogi die aan deze update zijn gekoppeld, vanaf 18 januari 2024 in werking treedt.

Versie 2.0 verschilt van de vorige, voornamelijk doordat er geen nieuwe velden worden toegevoegd; vier velden die voorheen optioneel waren, worden echter als vereist aangewezen. Alle aspecten van de structuur, de standaard of de catalogi worden gedetailleerd beschreven in de technische documentatie die de SAT op haar webportaal heeft gepubliceerd. 

Met betrekking tot de veranderingen die de SAT heeft aangebracht in de structuur van de aanvulling, kunnen we het volgende benadrukken:

  • Voor deze nieuwe versie zijn een nieuw voorvoegsel en namespace gedefinieerd
  • Sectie Buitenlandse Handel: De standaardwaarde van het veld Versie is gewijzigd naar 2.0, de attributen Type Handeling en Subdivisie zijn geëlimineerd; 
  • Sectie Uitgever past zich als volgt aan: In de Adres node verandert het gebruik van optioneel naar vereist.
  • In de Goederen Node verandert het gebruik van optioneel naar vereist, aanvullend zijn er aanpassingen in de volgende velden: Voor het attribuut DouaneEenheidsWaarde wordt het decimale register uitgebreid naar 6 en voor het DollarWaarde attribuut wordt het decimale register uitgebreid naar 4.

De meest recente update van deze plug-in vond plaats op 18 januari 2024, toen de Belastingdienst (SAT) van Mexico de publicatie aankondigde van verbeteringen aan de 'originele stringreeks (xslt)', evenals aan de catalogi' c_BelastingRegime ' en 'c_Valuta' van de aanvulling voor Buitenlandse Handel.

Voor wie geldt deze aanvulling?

Hij moet worden gebruikt door belastingbetalers die buitenlandse handelstransacties uitvoeren, definitieve uitvoer sleutel A1, die onderworpen zijn aan verwijdering in de zin van artikel 14 van de Federale Belastingwet.

Dit project beperkt zich niet alleen tot Mexico, maar de SAT heeft interoperabiliteitsovereenkomsten gesloten in het gebied van de Noord-Amerikaanse Vrijhandelsovereenkomst, waar meer dan 80% van de export van het land naartoe gaat.

Deze overeenkomsten met de belastingdiensten van de Verenigde Staten en Canada zullen het voor de PAC's mogelijk maken om de waarheidsgetrouwheid van de persoon die als ontvanger van het pakket is geïdentificeerd te valideren, de status van de factuur en alle details van de operatie te raadplegen. Dit zal de veiligheid en de fiscale controle in het goederenverkeer versterken, waardoor het risico van namaak of belastingontduiking wordt vermeden.

Hoe kunt u zich aanpassen aan de aanvulling voor buitenlandse handel?

EDICOM heeft nauw samengewerkt met de SAT bij de ontwikkeling van dit CFDI-complement gericht op de export. Om deze reden is het CFDI-platform nu gereed om elektronische facturen met deze update uit te geven.

Gebruikers van het EDICOM CFDI-platform hoeven geen wijzigingen aan hun systemen aan te brengen, omdat de oplossing zich automatisch heeft aangepast aan de SAT-vereisten. 

Wilt u al het nieuws weten over de nieuwe Aanvulling voor Buitenlandse Handel 2.0?

Neem contact met ons op voor meer informatie. Praat met onze specialisten en ontdek hoe u uw processen eenvoudig en efficiënt kunt verbeteren.

Praat met onze specialisten

EDICOM News Nederland | Ontdek meer over e-Facturatie

De SAT incorporeert het vrachtbrief complement "Carta Porte" voor de overdracht van goederen

Toeslag voor het vervoer van goederen genaamd Carta Porte (leveringsbon).

Duitsland: Status van elektronische B2B factuur

De Bundesrat heeft de wet aangenomen die B2B e-facturatie verplicht stelt in Duitsland vanaf 2027

Hoe werkt elektronische facturatie in El Salvador

El Salvador blijft de implementatie van elektronische facturering ontwikkelen