e-Facturatie

De SAT incorporeert het vrachtbrief complement "Carta Porte" voor de overdracht van goederen

transporte mercadorias México

Carta Porte is het door de SAT gedefinieerde complement dat vanaf januari 2022 bij de Digitale Ontvangstbevestiging via internet moet worden bijgevoegd.

Zoals aangekondigd door de SAT op haar website, is het doel om "een CFDI te genereren met een Carta Porte complement om de goederen of koopwaar, locaties van herkomst, tussenliggende plaatsen en bestemming te vermelden, evenals de transportmiddelen waarmee ze worden vervoerd, hetzij over land (federale weg of spoor), lucht, zee of rivier; naast het opnemen van de overdracht van koolwaterstoffen en aardolieproducten".

Het complement Carta Porte is van toepassing op alle belastingplichtigen die goederen en koopwaar vervoeren op het nationale grondgebied over zee, via de lucht, per spoor of over de federale weg.
Ongeacht wie de Carta Porte afgeeft, zijn alle partijen die betrokken zijn bij de goederenbeweging verantwoordelijk voor de juistheid van de opgegeven informatie.  

Zoals vermeld in de Derde resolutie tot wijziging van de resolutie inzake diverse belastingen voor 2020, artikel 2.7.1.21:

  • Eigenaars van binnenlandse goederen die deel uitmaken van hun bezittingen kunnen het vervoer van dergelijke goederen die worden verplaatst over land, zee, lucht of rivier, alleen accrediteren door middel van de afgedrukte weergave van een CFDI van het type overdracht waarop ze het complement "Carta Porte" moeten opnemen.
  • In die gevallen waarin de overdracht van goederen wordt uitgevoerd door een tussenpersoon of transporteur, moet deze laatste de CFDI van het type overdracht afgeven waarin het complement "Carta Porte" moet worden opgenomen.
  • Belastingplichtigen actief met land-, zee-, lucht-, rivier- of vrachtvervoersdiensten moeten een CFDI van het type inkomsten afgeven die de vereisten moet bevatten die zijn vastgesteld in artikel 29-A van het CFF, dat betrekking heeft op het verlenen van dit soort diensten, waarin ze het complement "Carta Porte" moeten opnemen, dat voor dergelijke doeleinden wordt gepubliceerd op het SAT-portaal, dat zal worden gebruikt om het vervoer van goederen te accrediteren.

Daarom moeten belastingplichtigen in de CFDI van overdracht of CFDI van inkomsten, het complement van de "Carta Porte" opnemen om het bezit van de goederen te bewijzen.

Op deze manier vervangt de "Carta Porte" de transportfactuur en de logistieke brief, waardoor documenten worden gedigitaliseerd die vóór de invoering van dit complement op papier moesten worden uitgegeven en afgedrukt.

Deze maatregel is bedoeld om de douane- en fiscale controle te verbeteren, de veiligheid bij de doorvoer van goederen te verhogen en smokkel tegen te gaan.

Het gebruik van het complement Carta Porte vergemakkelijkt de volledige traceerbaarheid van de goederenbeweging van oorsprong tot bestemming, omdat het alle details van de goederen specificeert: transportroute, type vervoer, identificatie van de personen die betrokken zijn bij de overdracht zoals eigenaars, huurders of logistieke operatoren, naast andere gegevens. 

Afhankelijk van de partijen die betrokken zijn bij het vervoer, het vervoermiddel en de CFDI die moet worden aangegeven, varieert de informatie die moet worden aangegeven in het complement Carta Porte.

Bijgewerkte catalogus van Complemento de Carta Porte v3.0

De belastingdienst van Mexico (SAT) heeft nieuwe updates aangekondigd voor de catalogus van de Complemento de Carta Porte v3.0:

  • Er zijn 4 nieuwe items toegevoegd aan de catalogus "c_NumAutorizacionNaviero", die op 5 april 2024 in werking is getreden.
  • De beschrijvingen van 8 items in de catalogus "c_Stations", hieronder gemarkeerd, zijn gewijzigd. Deze wijzigingen zijn van kracht sinds 9 april 2024.

Nieuwe versie van Carta Porte 3.0 complement

De Servicio de Administración Tributaria (SAT) heeft de update van de CFDI met het Carta Porte 3.0 complement aangekondigd. Vanaf 25 september 2023 is de technische documentatie die overeenkomt met deze nieuwe versie van het complement beschikbaar. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat op dit moment het gebruik van versie 2.0 van het Carta Porte complement nog steeds verplicht is.

De inwerkingtreding van deze nieuwe versie is gepland voor een maand na publicatie op de officiële website van de Belastingdienst (SAT), met een verwachte datum van 25 november.

De Belastingdienst (SAT) heeft aangekondigd dat de deadline is verlengd tot 31 maart 2024, zodat verplichte partijen de Digitale Fiscale Factuur via het Internet (CFDI) met de Carta Porte-aanvulling, versie 2.0, kunnen blijven gebruiken zonder boetes, ondanks de verplichting om over te stappen naar versie 3.0.

De Fiscale Diversiteitsresolutie voor 2024, gepubliceerd afgelopen vrijdag in het Staatsblad van de Federatie (DOF), stelt een gratieperiode van drie maanden vast gericht op vervoerders en andere bedrijven die betrokken zijn bij het transport van goederen binnen het nationale grondgebied. Deze extra periode is bedoeld om hen in staat te stellen zich aan te passen aan de Carta Porte-aanvulling versie 3.0.

Het is essentieel om de wijzigingen en toevoegingen te benadrukken die hebben plaatsgevonden in dit formaat. Deze updates zijn ontworpen om de nauwkeurigheid en volledigheid van de informatie in het document van de vrachtbrief te verbeteren. Hieronder vindt u een samenvatting van de belangrijkste wijzigingen.

Er zijn toegevoegd:

  • 5 velden aan het element Vrachtbrief.
  • 1 veld aan het element Goederen.
  • 22 velden aan het element Goederen.
  • 1 veld aan het element Voertuigidentificatie.
  • 3 velden aan het element Container, en de verplichting van 2 velden en 1 element is gewijzigd.
  • 1 subelement aan het element Maritiem Transport met 2 velden.

Het element Aangifte is vervangen door Douanedocumentatie en er zijn 3 velden toegevoegd.
1 veld is verwijderd uit het element Maritiem Transport en er zijn 2 velden toegevoegd.
De lengte van 1 veld in het element Luchtvervoer is gewijzigd.
De verplichting van 1 veld in het element Soort Figuur is gewijzigd.


Wat is de Identificator van de Carta Porte-addendum (IdCCP)?


Wat betreft het attribuut "Identificator van het Carta Porte-addendum" (IdCCP), dat nodig is om de 36 tekens die overeenkomen met het volgnummer van het Carta Porte-addendum uit te drukken, is het belangrijk om het volgende in overweging te nemen:

De structuur van het attribuut IdCCP moet voldoen aan de richtlijnen zoals gedefinieerd in de RFC 4122-standaard. Dit betekent dat het moet beginnen met drie vooraf bepaalde tekens, namelijk de letter "C". Bovendien moet het het gespecificeerde patroon voor dit attribuut volgen in de standaard van het Carta Porte-addendum 3.0.

Het is essentieel om op te merken dat het attribuut IdCCP automatisch gegenereerd moet worden door het systeem dat verantwoordelijk is voor het uitgeven van het CFDI, aangezien het een integraal onderdeel is van de originele keten die wordt gebruikt om het document te verzegelen (ondertekenen) door de afzender.

 Integrale oplossing voor het complement Carta Porte
 

Automatiseer het genereren, verzenden, valideren en ontvangen van al uw elektronische ontvangstbewijzen en vrachtbriefcomplementen, ongeacht uw logistieke stroom, geïntegreerd met uw ERP.

Een gecentraliseerde oplossing waarmee u informatie kunt uitwisselen met al uw partners en communicatie kunt garanderen met de Mexicaanse belastingdienst, in overeenstemming met de huidige regelgeving.

 

EDICOM News Nederland | Ontdek meer over e-Facturatie

Hoe is de elektronische factuur in Ecuador?

We vertellen u het laatste nieuws over de implementatiestatus van elektronische facturatie in Ecuador.

Alles over Peru's elektronische facturatiesysteem

Meer informatie over de werking van het Elektronische Uitgiftesysteem – SEE om elektronisch te factureren in Peru.

Duitsland: Status van elektronische B2B factuur

De Bundesrat heeft de wet aangenomen die B2B e-facturatie verplicht stelt in Duitsland vanaf 2027