e-Facturatie

Hoe is de elektronische factuur in Ecuador?

Electronic Invoicing in Ecuador

Elektronische facturatie in Ecuador bevindt zich in de eindfase van zijn implementatieprogramma. Gestart in 2014 door de Ecuadoraanse Rentas Internas de Ecuador (IRS), eindigde het project in november 2022 met de toetreding van 100% van alle belastingplichtigen.

Inhoudsopgaven [Verberg]

Elektronisch facturatiesysteem in Ecuador

Het facturatiesysteem van Ecuador volgt een uitgiftemodel dat Offline heet. Elektronische betaalbewijzen zijn de naam die gegeven wordt aan elektronische facturen. Elektronische betalingsbewijzen worden gegenereerd en ondertekend via het elektronische factureringsplatform dat door de uitgever is gecontracteerd. De elektronische betalingsbewijzen worden naar de SRI gestuurd, die ze valideert en autoriseert. Zodra ze gevalideerd en geautoriseerd zijn, worden ze naar de ontvanger gestuurd, inclusief de autorisatiecode die door de SRI is toegewezen, samen met een grafische weergave die RIDE wordt genoemd. Het is belangrijk om op te merken dat de ontvangers toestemming moeten hebben gegeven om de elektronische betalingsbewijzen te ontvangen. In het geval dat de ontvanger geen toestemming geeft, de verstrekker niet de benodigde informatie verstrekt voor het verzenden van het elektronische betalingsbewijs of uitdrukkelijk verzoekt om het afdrukken van het betalingsbewijs, moeten verstrekkers de RIDE afdrukken en bezorgen.

Vereisten om een verstrekker van elektronische facturen te zijn

  • Over een certificaat voor elektronische handtekeningen beschikken.
  • Een oplossing hebben gecontracteerd om elektronische ontvangstbewijzen te genereren in overeenstemming met de technische vereisten van de SRI.
  • Geregistreerd zijn bij SRI Online (Formulier 361).
  • Een geregistreerde debet overeenkomst hebben.

Elektronische betaalbewijzen

Elektronische betaalbewijzen zijn belastingdocumenten in elektronisch formaat die voldoen aan de wettelijke en reglementaire vereisten van de SRI.

Soorten elektronische betalingsbewijzen

  • Invoices
  • Purchase orders for goods and services
  • Credit notes
  • Debit notes
  • Withholding certificates
  • Dispatch Avises

Formaat van elektronische betalingsbewijzen

Gestructureerd bestand in digitaal ondertekend XML-formaat. Xml 1.0.

Archivering van elektronische ontvangstbewijzen

Verplicht voor zowel zender als ontvanger gedurende 7 jaar.

Nieuwe resolutie nr. NAC-DGERCGC24-00000008

De Interne Belastingdienst (SRI) heeft op 29 februari 2024 belangrijke belastingwijzigingen aangekondigd met de uitgifte van RESOLUTIE nr. NAC-DGERCGC24-00000008, waarin nieuwe inhoudingspercentages worden vastgesteld vanaf maart 2024.

De update, gedetailleerd in versie EC v2.26, bevat belangrijke wijzigingen die van invloed zijn op zowel de belasting over de toegevoegde waarde (btw) als op de inhoudingspercentages over de inkomstenbelasting.
Enkele van de belangrijkste punten van de regelgeving zijn:

  • Nieuw BTW-tarief van 13%: Er vindt een aanpassing plaats in het BTW-tarief, dat nu is vastgesteld op 13%.
  • Update inhoudingspercentages inkomstenbelasting: Er worden nieuwe inhoudingspercentages gedefinieerd die door belastingbetalers moeten worden toegepast bij het betalen of crediteren van belast inkomen.

Inhoudingspercentages variëren van 0% tot 10%, waarbij verschillende schalen worden beschreven in de resolutie. Daarnaast staat vast datop betalingen die niet in de specifieke inhoudingspercentages zijn voorzien, een inhouding van 2,75% wordt toegepast.

Enkele kernpunten van de regelgeving zijn onder meer de inhouding op betalingen aan niet-ingezetenen voor ongeregelde diensten, de toepassing van meerdere percentages afhankelijk van het soort inkomen en enkele specifieke uitzonderingen.

Het is belangrijk op te merken dat de inhouding zal plaatsvinden op het moment van betaling of creditering van de rekening, afhankelijk van wat zich het eerst voordoet. Aan de andere kant mogen betalingsaggregators en onlinemarkten één inhoudingsbewijs afgeven voor transacties die gedurende een maand worden uitgevoerd.

Deze maatregelen vertegenwoordigen een aanzienlijke aanpassing van de belastingverplichtingen en zijn bedoeld om het belastingstelsel te versterken om gelijkheid en efficiëntie bij de belastinginning te garanderen.

Belastinghervorming " Organische wet voor economische efficiëntie en het genereren van werkgelegenheid"

Op 19 december 2023 keurde de Nationale Assemblee de belastinghervorming goed die bekend staat als de " Organische wet inzake economische efficiëntie en het genereren van werkgelegenheid ", die op 1 januari 2024 in werking trad.

De belangrijkste nieuwe elementen van de belastinghervorming zijn:

1. Afgifte van eigen bronheffing:

  • Binnen de hervorming wordt vermeld dat bedrijven die beschouwd worden als grote belastingplichtigen geen bronbelasting zullen moeten inhouden, behalve in bepaalde uitzonderingsgevallen. In dat geval moeten ze maandelijks een bronheffing toepassen op al hun belastbare inkomsten.
     
  • Op 12 januari werd RESOLUTIE Nr. NAC-DGERCGC24-00000003 formeel uitgebracht voor de regels die van toepassing zijn op het zelf inhouden van inkomstenbelasting door bedrijven die als grote belastingplichtigen worden beschouwd.

De zelfinhoudingen worden toegepast op het maandelijks belastbaar inkomen en er zal een overeenkomstige bewijs van inhouding worden afgeleverd.

Uitzonderingen op de bronheffing:
Inkomstenbronnen, zoals contracten voor de exploratie en exploitatie van hydrocarbonaten met de Ecuadoraanse staat, contracten met overheidsinstanties, gedecentraliseerde autonome overheden en socialezekerheidsinstanties.
Uitzonderingen zijn belastbare inkomsten die onderhevig zijn aan speciale inkomstenbelastingregimes in het kader van de Interne Belastingregime Wet en inkomsten die onderhevig zijn aan andere zelfinhoudingregimes die bij wet zijn vastgesteld.

Berekening in geval van het niet kunnen onderscheiden van inkomsten:
Als een grote belastingplichtige niet in staat is om belastbaar inkomen te onderscheiden van vrijgesteld inkomen, wordt de eigen inhouding berekend op het totale inkomen dat maandelijks wordt ontvangen.

De marges van het zelfcorrectiepercentage volgens de economische sector zijn als volgt:

  • Toeslag: Indien de belastingplichtige de inhouding waartoe hij verplicht is niet of slechts gedeeltelijk heeft verricht, moet hij deze bedragen met de overeenkomstige rente betalen, onverminderd de geldboete  van 100% van de inhouding.
     
  • Afrekening en betaling: Het formulier voor de aangifte en betaling van de bronheffing waarnaar in deze reglementaire akte wordt verwezen, stemt overeen met hetzelfde formulier dat wordt gebruikt voor de afrekening en betaling van de bronheffing op inkomstenbelasting.

- Indiening en betaling van de aangifte: Tot de elfde (11e) dag van de respectieve maand van de vervaldag van elke verplichting, ongeacht het negende cijfer van het unieke belastingplichtigenregister.

- Termijnen voor indiening en betaling: Tot de hieronder aangegeven data, afhankelijk van het negende cijfer van het RUC-nummer:

2. Vermelding op de elektronische bewijzen van de tekst "GROTE BELASTINGPLICHTIGEN" en het nummer van het besluit dat hen als zodanig classificeert.

Op 29 december 2023 werd decreet 99 gepubliceerd, dat bepaalt dat belastingplichtigen die door de Belastingdienst als grote belastingplichtigen worden geclassificeerd, op hun elektronische verkoopbonnen de verklaring "Grote belastingplichtige" moeten vermelden, samen met het nummer van het besluit dat hen als zodanig classificeert, met behulp van de daartoe bestemde middelen.

Hoe de uitgifte en ontvangst van elektronische betalingsbewijzen te automatiseren

EDICOM heeft een internationaal e-factuur platform ontwikkeld voor het genereren, verzenden en opslaan van de elektronische betalingsbewijzen in overeenstemming met de eisen van de Ecuadoriaanse belastingdienst. Dit proces wordt automatisch uitgevoerd, zodat bedrijven minder tijd kwijt zijn aan deze administratieve taken.

De implementatie van de elektronische factuur is snel en eenvoudig. Alle Ecuadoriaanse belastingplichtigen die dat willen, kunnen dit nieuwe elektronische systeem gebruiken met de diensten van EDICOM.

Wilt u uw e-facturatieproject starten in Ecuador?

Bespreek met onze specialisten al uw twijfels om uw elektronisch facturatieproject in Ecuador te starten.

Praat met onze specialisten

EDICOM News Nederland | Ontdek meer over e-Facturatie

De SAT incorporeert het vrachtbrief complement "Carta Porte" voor de overdracht van goederen

Toeslag voor het vervoer van goederen genaamd Carta Porte (leveringsbon).

Polen: Verplichte B2B e-facturatie via het KSeF-platform vanaf 2026

Het Poolse ministerie van Financiën bevestigt de lancering van verplichte KSeF e-facturatie vanaf 2026.

Saudi-Arabië stelt het gebruik van elektronische facturatie verplicht: FATOORAH project

EDICOM neemt deel aan het pilotprogramma voor e-invoicing in Saudi-Arabië, op uitnodiging van ZATCA