Kenmerken van de e-facturatie in Ecuador

De Internal Revenue Service (SRI) van Ecuador heeft in 2009 een verklaring uitgegeven waarin zij rapporteert over de uitgifte van elektronische documenten. In 2014 lanceerde de SRI een stapsgewijs schema voor de invoering van elektronische facturatie, die bepaalde bedrijven en overheidsinstanties verplicht zich bij dit systeem aan te sluiten.

De SRI neemt geleidelijk nieuwe groepen bijzondere belastingplichtigen op in dit elektronische regime. Via resolutie nr. NAC-DGERC-GC18-00000431 hervormt de Internal Revenue Service twee eerdere resoluties met betrekking tot het elektronisch uitgeven van facturen, inhoudingsvouchers, verwijzingsgidsen, credit- en debetnota's.

Bevoegde autoriteit

Bevoegde autoriteit

SRI - Belastingdienst.

Verplichting

Verplichting

De SRI heeft via resolutie nr. NAC-DGERC-GC18-00000191 een progressief lidmaatschapsschema voor belastingbetalers opgesteld op basis van hun facturatie en typologie.

Administratieve procedures

Administratieve procedures

De uitgevende instelling moet een elektronisch certificaat verkrijgen en toestemming vragen om toetreding tot het systeem van de uitgever te krijgen om zich in te schrijven in de test- en productieomgevingen.

Formaat

Formaat

Elektronische vouchers moeten in XML-formaat worden uitgegeven.

Elektronische handtekening

Elektronische handtekening

Verplicht, XMLDsig-formaat.

Fiscale controle

Fiscale controle

De voucher wordt aangegeven bij de Internal Revenue Service (SRI), die een autorisatienummer teruggeeft welke geïntegreerd dient te worden in het document voordat het naar de klant wordt verzonden.

Archivering

Archivering

Verplicht voor zowel zender als ontvanger voor 7 jaar.

Aankoop/Verkoop Samenvatting

Aankoop/Verkoop Samenvatting

De elektronische aangifte van de ‘Verrekening inkoop goederen en dienstverlening’ is verplicht.

Contingency

Contingency

Sinds 2017 is alleen het offline noodmodel van kracht dat wordt overwogen in resolutie 0079. Met dit model worden noodcodes geëlimineerd, omdat dat de gelijktijdige uitgifte van elektronische documenten aan de SRI en aan de ontvanger mogelijk maakt. De bedoeling is dat de autorisatie direct plaatsvindt.

Wilt u meer weten over e-Invoicing in Ecuador?

Neem dan contact op met een van onze specialisten in elektronische facturering.

De verzamelde persoonsgegevens zullen door de bedrijven van de EDICOM Groep worden gebruikt om de gestelde vragen te beantwoorden en/of de gevraagde diensten te beheren. U kunt uw recht op toegang, rectificatie, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw gegevens uitoefenen in overeenstemming met de bepalingen van het privacybeleid.

De naam mag niet leeg zijn U moet een telefoonnummer invoeren Selecteer een geldig voorvoegsel Ik ga ermee akkoord dat er contact met mij wordt opgenomen

Bezig met verzenden

Even geduld aub. Dit kan enkele seconden duren.

Bedankt voor het doorsturen van uw gegevens!

Veelgestelde vragen

Er zijn nog maar twee groepen over om deel te nemen aan het SRI-facturatiessysteem:

Per 1 januari 2022:

  • Natuurlijke personen en vennootschappen, met uitzondering van vennootschappen die vallen onder de vereenvoudigde regeling die is vastgesteld in de verordening voor de toepassing van de wet op de interne belastingregeling. Daarnaast is er ook een uitzondering voor onderdanen met woonplaats in de provincie Galapagos die geen vestiging op het vasteland van Ecuador hebben en die een jaarinkomen hebben tussen 200.000,01 en 300.000,00 Amerikaanse dollar.

Per 1 januari 2023:

  • Natuurlijke personen en vennootschappen, met uitzondering van vennootschappen die vallen onder de vereenvoudigde regeling die is vastgesteld in de verordening voor de toepassing van de wet op de interne belastingregeling. Daarnaast is er ook een uitzondering voor onderdanen met woonplaats in de provincie Galapagos die geen vestiging op het vasteland van Ecuador hebben en die een jaarinkomen hebben tussen 100.000,01 en USD. 200.000,00 Amerikaanse dollar.

In Ecuador moeten, naast de elektronische factuur, de elektronische ontvangstbewijzen van creditnota's, debetnota's, kwijtscheldingen en inhoudingsverklaringen worden uitgegeven, elk in zijn respectieve formaat dat wordt gereguleerd door de SRI.