Nederland overweegt de implementatie van B2B e-facturatie in lijn met het ViDA initiatief

Het Nederlandse ministerie van Financiën heeft onlangs een officiële verklaring gepubliceerd waarin het zijn strategie presenteert voor de implementatie van de nieuwe vereisten voor e-facturering en digitale rapportage, in lijn met het ViDA-initiatief (VAT in the Digital Age) van de Europese Unie. Dit ambitieuze Europese regelgevingspakket, dat tot doel heeft het btw-beheer in de hele EU te harmoniseren en te digitaliseren, wordt op 1 juli 2030 van kracht voor alle grensoverschrijdende B2B-transacties.
Als onderdeel van haar streven naar een ordelijke en efficiënte overgang heeft de Nederlandse regering haar voornemen uitgesproken om de relevante wetgeving ten minste twee jaar voor de inwerkingtreding te presenteren, d.w.z. uiterlijk in 2028. Door hierop vooruit te lopen, kunnen bedrijven, belastingdiensten en leveranciers van technologische oplossingen zich adequaat voorbereiden op technisch en operationeel gebied.
Een van de meest relevante punten van het plan is dat de regering overweegt om verder te gaan dan de Europese vereisten en de mogelijkheid onderzoekt om verplichte e-facturering en real-time digitale rapportering uit te breiden tot alle binnenlandse B2B-transacties, en niet alleen tot intra-EU transacties zoals vereist door de EU.
Deze mogelijke uitbreiding zou een aanzienlijke impact hebben op het lokale ondernemingsklimaat, aangezien alle bedrijven die actief zijn op het Nederlandse grondgebied hun processen en boekhoudsystemen zouden moeten aanpassen om te voldoen aan de nieuwe digitale standaarden.
De regering is zich bewust van de uitdagingen die een structurele verandering van deze omvang met zich meebrengt en heeft bevestigd dat er een openbare raadpleging met bedrijven, deskundigen uit de sector en leveranciers van technologiediensten zal plaatsvinden voordat er definitieve beslissingen worden genomen. Het doel van deze raadpleging is om feedback te verzamelen, praktische obstakels te identificeren en ervoor te zorgen dat de toekomstige regelgeving wordt aangepast aan de werkelijke behoeften van de markt, waarbij de kosten en administratieve lasten tot een minimum worden beperkt, vooral voor kleine en middelgrote ondernemingen.
Strategie in vier fasen: van ontwerp tot implementatie
Het implementatieplan van de Nederlandse overheid is onderverdeeld in vier duidelijk omschreven fasen, die een geleidelijke en gecontroleerde uitvoering van het project mogelijk maken:
- Onderzoek naar overheidsbeleid: een eerste fase waarin de beschikbare regelgevende en technische opties worden bestudeerd, evenals de mogelijke gevolgen voor verschillende economische actoren.
- Opstellen van wetgeving: opstellen en voorbereiden van de wetteksten die de nieuwe verplichtingen regelen.
- Technische ontwikkeling: creëren en implementeren van de nodige technologische infrastructuur om de interoperabiliteit tussen bedrijven en de belastingdienst te garanderen.
- Definitieve implementatie: implementatie van het systeem, inclusief test-, trainings- en aanpassingsfasen voor gebruikers.
Tijdens de fase van het beleidsonderzoek worden drie fundamentele aspecten geanalyseerd die bepalend zullen zijn voor de reikwijdte en structuur van de toekomstige verordening:
- De toepassing van verplichte e-facturering voor binnenlandse B2B-transacties.
- De mogelijkheid om ook voor deze binnenlandse transacties real-time digitale rapportering op te leggen.
- De keuze van de meest efficiënte en veilige technische infrastructuur om de uitgifte van e-facturen en de doorgifte van gegevens aan de belastingdienst mogelijk te maken, met inachtneming van de regelgeving en gegevensbescherming.