e-Facturatie

Nieuwe nationale norm voor de elektronische factuur van services in Brazilië

Brazil electronic invoicing

De situatie in Brazilië met betrekking tot de elektronische fiscale nota voor diensten (NFS-e) wordt bepaald door het feit dat elke gemeente de autonomie heeft om haar normen en vereisten vast te stellen, die de belastingbetalers moeten volgen. 

Met dit achtergrondscenario ontwikkelde elke stad zijn vereisten om aan zijn specifieke behoeften te voldoen, wat uiteindelijk tot werkproblemen en moeilijkheden leidde voor de NFS-e-uitgevende bedrijven, die in veel steden actief zijn omdat ze hun systemen moeten aanpassen aan alle normen, indelingen en andere eisen die de gemeenten stellen. 

De oprichting van de Convênio NFS-e, op 30 juni 2022, ondertekend door de Receita Federal Brasileira (RFB), Confederação Nacional dos Municipios (CNM) en andere relevante verenigingen, betekende de creatie van het nationale systeem van NFS-e (Nota Fiscal de Serviço Eletrônica), met als doel om in het hele land een nationale NFS-e-standaard te creëren. 

Enkele van de meest relevante kenmerken van het systeem zijn:

  • Openbare internetuitgever: Optie om de NFS-e op een eenvoudige en gratis manier via Web Portal te genereren. 
  • Mobiele openbare uitgever: Vereenvoudigde versie van de internetuitgever, beschikbaar voor mobiele toepassingen. 
  • Uitgifte via API: Mogelijkheid tot connectiviteit van de bedrijfssystemen van belastingbetalers met de servers van het Secretaria de Finanzas Nacional (SEFIN), dat verantwoordelijk is voor de goedkeuring van de NFS-e. 
  • Verklaring van Dienstverlening (DPS): Voorafgaand document naar SEFIN gestuurd voor goedkeuring en conversie naar een NFS-e. (Vervangt het concept van Recibo Provisorio de Serviço (RPS), dat momenteel van kracht is bij de uitgifte van lokale NFS-e.)
  • Nota Fiscal van Serviço Eletrônica (NFS-e): Digitaal bestaansdocument, gebruikt om dienstverleningsactiviteiten te documenteren. 
  • NFS-e-evenementen: Mogelijkheid om gebeurtenissen te registreren in een reeds geautoriseerde NFS-e, zoals: annulering, vervanging, correctiebrief, enz. 
  • Documento Nacional de Arrecadação (DNA): ISSQN-document voor belastinginning (Imposto Sobre Serviço de Qualquer Natureza) geldig voor alle gemeenten die deelnemen aan het systeem. 
  • Ambientes de Dados Nacional (ADN): Nationaal depot van de NFS-e die zijn goedgekeurd in dit systeem. 
  • Portal da Nota Fiscal de Serviço Eletrônica: omgeving voor het raadplegen van onder andere gegenereerde documenten over het systeem. 
     

Naast de bovengenoemde kenmerken zijn er verschillende modules waaraan de gemeenten kunnen deelnemen na ondertekening van een intentieverklaring voor deelname (de gemeenten behouden de autonomie om zich al dan niet bij dat systeem aan te sluiten), waarbij ze die modules kiezen die het meest bij hen passen, met uitzondering van de toetreding tot de National Data Environments (ADN), die verplicht is.

Ook is het toegestaan dat de in dit systeem afgegeven NFS-e worden gedeeld met de in dit proces geïnteresseerden (gemeente, dienstverlener, dienstverlener, accountant, etc.) 

Een ander belangrijk aspect van de toetreding tot de ADN is dat als een bepaalde gemeente haar lokale NFS-e-uitgifteproces niet wil stopzetten, ze op deze manier kan blijven werken door zich ertoe te verbinden de van haar belastingbetalers ontvangen en goedgekeurde NFS-e naar ADN te sturen, zodat lokale belastingbetalers hun NFS-e in één standaard kunnen blijven uitgeven. 

De implementatie van het Nationale NFS-e-systeem doorloopt 4 verplichte fasen en één vrijwillige fase:

  1. Ondertekenen en verzenden van de Toetredingsvoorwaarden
  2. Configureren van de website van het Gemeentelijk Bestuurspanel
  3. Keuze en gebruik van producten.
  4. Lokale wetgeving aanpassen aan de nationale norm
  5. De lokale infrastructuur aanpassen aan de landelijke standaard. (optioneel)
  • Fase 1 (Ondertekenen en indienen van de Toetredingsvoorwaarden) is op 23 juli 2022 in werking getreden voor slechts 5 pilotgemeenten. 

  • De geschatte datum voor de openstelling van de Ambientes de Dados Nacional (ADN) voor de overige gemeenten is 15 september 2022.  

  • Sinds 23 juli 2022 is het Gemeentelijk Portaal beschikbaar voor gemeenten om hun deelname aan het programma te formaliseren. 

  • De links om toegang te krijgen tot de portals zijn beschikbaar sinds 23 juli 2022.

  • Nu de eerste fase gestabiliseerd is, zal de kalender voor de goedkeuring van de volgende fasen worden bepaald.

Vanwege de grote voordelen van het project hebben gemeenten zoals São Paulo, Salvador of Florianópolis zich al aangesloten, wat het mogelijk zal maken de huidige heterogeniteit van de facturatiesystemen voor diensten in het land als geheel te verenigen en te rationaliseren, voor een beter beheer en controle van het proces door de betrokken partijen. 

EDICOM is voorbereid op nieuwe facturatiescenario's

EDICOM is een technologische partner gespecialiseerd in Electronic Data Interchange en e-Invoicing oplossingen. Het onderscheidt zich door de grote flexibiliteit van de aanpassing van al zijn oplossingen om aan elk type noodzakelijke vereiste op mondiaal niveau te voldoen. Deze wendbaarheid is te danken aan zijn effectieve capaciteit in Change Management, waardoor het zich kan aanpassen aan elk type klant. 

De EDICOM International e-invoicing Platform-oplossing kan belastingbetalende bedrijven begeleiden bij de overgang naar het nieuwe elektronische facturatiesysteem in meer dan 70 landen.

Het internationale elektronische facturatieplatform van EDICOM is aangepast aan de specificaties van de landen van herkomst en bestemming waarin haar klanten actief zijn en wordt voortdurend bijgewerkt.

EDICOM News Nederland | Ontdek meer over e-Facturatie

Duitsland: Status van elektronische B2B factuur

De Bundesrat heeft de wet aangenomen die B2B e-facturatie verplicht stelt in Duitsland vanaf 2027

Alles over Peru's elektronische facturatiesysteem

Meer informatie over de werking van het Elektronische Uitgiftesysteem – SEE om elektronisch te factureren in Peru.

Peppol: Het Peppol 4-corner en 5-corner CTC model

Peppol ist ein interoperables elektronisches Dokumentenaustauschsystem, das weltweit verbreitet ist