e-Facturatie

Nigeria: Grensoverschrijdende elektronische facturatie via de Centrale Bank van Nigeria

Nigeria: Grensoverschrijdende elektronische facturatie

De Centrale Bank van Nigeria heeft in 2022 de richtlijnen gepubliceerd voor de introductie van elektronische facturatie voor grensoverschrijdende transacties in het land (Circulaire TED/FEM/FPC/PUB/01/0010, 21 januari 2022). Deze verordening is op 1 februari 2022 in werking getreden en is bedoeld om de exacte waarde te verkrijgen van de artikelen die in en uit Nigeria worden geïmporteerd en geëxporteerd.

Hoe elektronische facturen versturen naar de CBN?

Voor het elektronisch versturen van facturen heeft de CBN het CBN Registratieportaal beschikbaar gesteld, dat als volgt werkt:

  • Aanbieders van goederen en diensten moeten zich op dit portaal registreren om authenticatie aan te vragen. 
  • Na dit proces wordt een digitaal certificaat afgeleverd dat toegang geeft tot het platform. 
  • Vanaf dat moment kan elke aanbieder toegang krijgen tot het platform voor elektronisch factureren en elektronische facturen uitreiken. 
  • De CBN moet alle facturen valideren en autoriseren die naar het portaal worden gestuurd, waardoor de volledigheid en integriteit van de gegevens wordt gegarandeerd.  
  • Zodra de elektronische factuur is geautoriseerd, worden er een uniek identificatienummer, een tijdstempel en een QR-code op aangebracht. De leverancier kan het vervolgens naar alle handelspartners sturen die betrokken zijn bij de import- of exportoperatie.
  • Via de CBN kunt u ook uitgegeven elektronische facturen annuleren. Deze optie is slechts 24 uur beschikbaar.

EDICOM helpt u bij het naleven van de CBN en het versturen van facturen naar al uw zakenpartners

Als u grensoverschrijdende operaties in Nigeria beheert, moet uw bedrijf elektronische facturen naar de CBN sturen. Bij EDICOM kunnen we u helpen om deze bewerkingen van en naar uw beheersysteem op een geïntegreerde manier te automatiseren. 

Door de API-integratie kunnen de gegevens uit uw ERP worden gehaald, omgezet in het vereiste document en op geautomatiseerde wijze naar de CBN-portal worden verzonden, waardoor fouten worden verminderd en de efficiëntie van uw processen wordt verbeterd.

EDICOM past ook de nodige validaties toe op het gestructureerde dossier, om ervoor te zorgen dat de juiste informatie de CBN bereikt.

Wie moeten elektronische facturen uitreiken en wanneer?

De CBN legt uit dat voor het gebruik van elektronische facturen de volgende richtlijnen gelden. 

  1. Producten die meer dan 2,5 procent rond de verticale prijs liggen, worden geraadpleegd en kunnen Formulier M of Formulier NXP niet met succes invullen, al naargelang het geval.
  2. Een importeur/exporteur van goederen naar Nigeria zorgt ervoor dat in het koop-/verkoopcontract met een buitenlandse leverancier/koper de naleving van de verplichtingen van deze voorschriften is opgenomen en dat de factuur van de leverancier/verkoper in elektronisch formaat wordt ingediend en wordt geauthentiseerd door de geautoriseerde Distribuerende Bank (ADB) als onderdeel van de betalingsdocumentatie.
  3. Geen enkele importeur/exporteur mag kredietbetalingen doen tbv een buitenlandse leverancier tenzij de elektronische factuur is gewaarmerkt door geautoriseerde concessiebanken en samen met de relevante documenten voor betaling wordt overgelegd.
  4. De inhoud van de elektronische factuur die is geauthentiseerd door geautoriseerde distributiebanken is alleen adviserend voor de Nigeriaanse douanedienst (NCS).
  5. Een leverancier/koper van goederen of diensten voor import-/exportactiviteiten in of uit Nigeria moet zich registreren op een speciaal webportaal dat wordt aangeboden door de CBN en wordt beheerd door de CBN Service Provider Agents, zoals uiteengezet in de handleiding. vormen M en NXP.
  6. Na succesvolle registratie en authenticatie voorziet de door de CBN aangewezen dienstverlener de leverancier/afnemer van een verificatierapport en een digitaal certificaat dat één jaar geldig is vanaf de datum van uitgifte. De Leverancier gebruikt het digitale certificaat om elke elektronische factuur die hij gaat presenteren te ondertekenen.

Het beschrijft ook de import- en exporttransacties die zijn vrijgesteld van de indiening van elektronische facturen. Ga hier naar het document.

EDICOM News Nederland | Ontdek meer over e-Facturatie

Roemenië: RO e-Transport systeem voor goederenvervoer

Vanaf 1 juli 2024 zal RO e-Transport verplicht zijn voor alle internationale transporten

B2B e-facturatie in de Verenigde Arabische Emiraten (UAE): Peppol DCTCE gepland voor 2026

De regering van de Verenigde Arabische Emiraten bereidt de massificatie voor van elektronische B2B-facturen in 2026

De SAT incorporeert het vrachtbrief complement "Carta Porte" voor de overdracht van goederen

Toeslag voor het vervoer van goederen genaamd Carta Porte (leveringsbon).