e-Facturatie

Pakistan sluit zich aan bij verplichte B2B e-facturatie

pakistan efacturatie

Op 10 november 2023 kondigde de Pakistaanse Federal Board of Revenue (FBR) wijzigingen en vereisten aan in het e-facturatiesysteem die in eerste instantie alleen van invloed zijn op bepaalde consumptiegoederen. Consumptiegoederen worden gedefinieerd als producten die in de detailhandel worden geleverd op basis van de dagelijkse vraag van de consument (met uitzondering van duurzame goederen).

In december 2023 publiceerde de FBR een bericht waarin werd gespecificeerd dat fabrikanten, importeurs, groothandelaren en distributeurs van FMCG verplicht worden om elektronische btw-facturen uit te reiken via het door de FBR goedgekeurde systeem.

Deze geselecteerde belastingplichtigen moeten vanaf 1 februari 2024 beginnen met het uitgeven van e-facturen aan het centrale platform van de overheid.Deze belastingbetalers worden door de Pakistaanse regering "geïntegreerde leveranciers" (integrated suppliers) genoemd.

Geregistreerde kopers die elektronische kennisgevingen van belastingplichtigen ontvangen, moeten ook integreren in het nieuwe systeem van de FRB.

Hoe werkt e-facturatie in Pakistan?

Het FBR voert een elektronisch systeem voor de validatie van facturen in (Clearance). Alle verkopen of leveringen moeten worden gedaan via dit elektronische facturatiesysteem, waarbij voor elke belastbare levering in realtime een verifieerbare elektronische factuur wordt uitgegeven. 

Facturen moeten worden ingediend in JSON-gestructureerd formaat en de FBR past een unieke identificatiecode toe op elk document. Vervolgens zal elke belastingbetaler de factuur naar de ontvanger kunnen sturen met zowel de unieke identificatiecode als een bijbehorende QR-code.

De bewaartermijn van de documenten is 6 jaar.

Pakistan is een van de laatste landen die zich aansluit bij e-facturatie met als doel de controle over transacties te moderniseren. De regering verwacht dat dit systeem zal bijdragen aan het verhogen van de efficiëntie, het verlagen van de kosten en het voorkomen van fraude bij bedrijven in binnen- en buitenland.
 

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws over e-facturatie in Pakistan?

Vraag een persoonlijk gesprek aan met een van onze verkoopagenten om al uw vragen te beantwoorden en wij helpen u uw bedrijf te laten groeien. 

Praat met onze specialisten

EDICOM News Nederland | Ontdek meer over e-Facturatie

Oekraïne: Elektronische SAF-T-rapportage wordt verplicht in 2025

Meer informatie over de verplichte vereisten in Oekraïne voor SAF-T en de btw-factuur (Tax-invoice)

ViDA (VAT in the Digital Age) - EU stimuleert B2B e-facturatie

De EU stelt voor het btw-stelsel te moderniseren middels elektronische B2B-facturatie.

Roemenië: B2B en B2C e-facturatie verplicht

B2B e-facturatie is verplicht vanaf 1 januari 2024 en B2C e-facturatie zal verplicht zijn vanaf januari 2025