e-Facturatie

Polen gaat het gebruik van B2B elektronische facturatie verplicht stellen

polen ksef

De Europese Commissie is overeengekomen dat het Poolse project betreffende de invoering van verplichte elektronische facturatie tussen bedrijven wordt uitgesteld van april 2023 tot januari 2024, het moment waarop de verplichte massificatie zal beginnen. Dankzij deze goedkeuring kan Polen vanaf 2023 verder gaan met de invoering van verplichte B2B elektronische facturatie. Bedrijven moeten gebruik maken van het nationale platform KSeF, dat vanaf 1 januari 2022 beschikbaar is voor vrijwillig gebruik.

Polen boekt vooruitgang in zijn project om elektronische facturatie tussen particuliere bedrijven te massificeren. De kenmerken van het nieuwe elektronische facturatiesysteem zijn opgenomen in het in februari gepubliceerde wetsvoorstel van het ministerie. Sinds 1 januari 2022 kunnen Poolse ondernemers op vrijwillige basis gebruik maken van het KseF-platform. 

Met de introductie van de elektronische factuur wil de overheid een stap verder gaan in de digitalisering van het fiscale systeem en kunnen profiteren van de voordelen van de implementatie ervan, net zoals andere landen van de Europese Unie al doen, zoals Italië waar de elektronische B2B-factuur verplicht is sinds 2019. 

Alle uitgegeven facturen moeten worden gedeclareerd via een centraal platform genaamd het Nationale Systeem van Elektronische Facturen - KSeF. Om het gebruik van het nieuwe platform te bevorderen, heeft de regering als fiscale stimulans aangekondigd de btw-teruggavetijd met een derde te verkorten (40 dagen in plaats van 60). Bovendien kunnen belastingplichtigen worden vrijgesteld van het aangeven van het dossier JPK_FA.

Beschrijven we hieronder de meest relevante kenmerken die op dit moment naar buiten zijn gekomen over het nieuwe elektronische factureringssysteem in Polen.

Nationaal elektronisch factuursysteem - KSeF

De KSeF is het centrale platform van de overheid voor het verzenden en ontvangen van elektronische facturen. Bedrijven moeten alle elektronische facturen naar de KSeF sturen, waar ze voorzien worden van een elektronische tijdstempel.

Bovendien zal het platform een reeks bevestigingen afgeven die gebruikers op de hoogte stellen van het nummer dat is toegewezen via de tijdstempel, van de afwijzing van de factuur of van de onmogelijkheid om facturen te kunnen uitgeven, vanwege de onbeschikbaarheid van KSeF zelf.

De facturen kunnen worden geraadpleegd en gedownload in het originele formaat of pdf in het portaal dat ook zal fungeren als een opslagplaats, waarbij de elektronische belastingdocumenten gedurende 10 jaar worden opgeslagen.

KSeF Implementatie Tijdlijn

  • Oktober 2021: Begin proefperiode. Serviceproviders kunnen deelnemen aan systeemtests met KseF.
  • Januari 2022: Vrijwillige fase. Bedrijven kunnen beginnen met het uitgeven van gestructureerde facturen aan KseF en profiteren van belastingvoordelen.
  • Januari 2024: Verplicht gebruik van gestructureerde B2B elektronische facturatie (XML).

Op wie heeft de maatregel betrekking?

Alle in Polen gevestigde bedrijven.

Gestructureerde factuur

Onder gestructureerde factuur wordt verstaan die elektronische factuur die via de KSeF wordt beheerd. Voorlopig zullen gestructureerde facturen naast papieren facturen bestaan en de rest van de elektronische facturen die al op de markt zijn.

Voordelen van B2B e-invoicing in Polen

Bedrijven die besluiten om op vrijwillige basis elektronische facturen te gaan gebruiken, kunnen profiteren van enkele speciale maatregelen:

  • Verlaging van de btw-aangifte van 60 naar 40 dagen
  • Vrijstelling aangifte JPK_FA dossier

Dit zijn enkele van de voordelen die de overheid hoopt te behalen met B2B elektronische massificatie.

  • Het ondernemingsklimaat van belastingbetalers verbeteren door gemakkelijker en sneller toegang te krijgen tot documenten.
  • Meer veiligheid in handelstransacties dankzij standaardisatie in het factuurformaat.
  • Vermindering van menselijke fouten dankzij de automatisering van boekhoudprocessen.
  • Optimalisatie van de fiscale controle.
  • Verhoogde belastinginning.

EDICOM Polen Compliance Diensten

EDICOM biedt een totaaloplossing voor bedrijven met een aanwezigheid in Polen. Edicom's e-invoicing en vat compliance platform stelt u in staat om alle processen van facturatie en aangifte van belastingdocumenten te automatiseren, zowel B2G als B2B.  Op een geïntegreerde manier met uw ERP stelt de EDICOM-service u in staat om zowel de B2B-elektronische facturen te genereren, verzenden en ontvangen die moeten worden gedeclareerd via het nieuwe KSeF-systeem, als de elektronische facturen die via het centrale PeF-platform aan de Poolse overheidsdiensten zijn gericht, in overeenstemming met de wettelijke en technische vereisten die door het ministerie van Financiën worden bepaald.

Daarnaast is de oplossing ook in staat om de uitgifte van SAF-T bestanden voor de aangifte van boekhoudkundige informatie te automatiseren.

Een uitgebreide oplossing die u helpt de btw-teruggavetijden te verkorten, uw beheerskosten te verlagen en u extra garanties van veiligheid en vertrouwelijkheid biedt.

Wilt u meer weten?

Vraag meer informatie aan

Wellicht bent u ook geïnteresseerd in meer informatie over...

De "Crea y Crece"-wet maakt het gebruik van de elektronische factuur verplicht tussen bedrijven, kmo's en zelfstandigen in Spanje

De goedkeuring van de "Crea y Crece"-wet verplicht tot het gebruik van de B2B-factuur in Spanje.

Slowakije boekt vooruitgang in zijn project voor elektronische facturering

Slowakije voltooit de voorbereiding van zijn IS EFA e-Invoicing platform voor B2G e-Invoicing management

Portugal: Vereisten voor elektronische belastingnaleving

Ken de belangrijkste data voor elektronische belastingaangifte in Portugal