e-Facturatie

Saudi-Arabië stelt het gebruik van elektronische facturatie verplicht: FATOORAH project

Saudi Arabia Electronic Invoicing

Eind 2021 stelde Saudi-Arabië het gebruik van elektronische facturatie verplicht voor alle belastingbetalers behalve niet-ingezetenen. De Saoedische belastingdienst Zakat, Tax and Custom Authority - ZATCA, heeft twee fasen vastgesteld voor het massificatieproces, waarbij het gebruik van elektronische facturatie vanaf december 4 verplicht is. 

De elektronische facturatie oplossing van EDICOM is klaar voor fase II, de integratiefase, met het ZATCA systeem. Voldoe aan de ZATCA-normen met EDICOM's Global e-Invoicing Platform.

FATOORAH, project voor elektronische facturatie in Saudi-Arabië

Het elektronische facturatieproject in Saudi-Arabië heet FATOORAH en wordt toegepast op het gebied van B2B-, B2C- en B2G-relaties. Het begon met het leggen van de basis in december 2020 toen de ZATCA, voorheen bekend als GAZT, de elektronische facturatieregeling publiceerde waarin de voorwaarden, vereisten en voorwaarden met betrekking tot elektronische facturen en de bijbehorende notities worden gespecificeerd. Op 28 mei 2021 heeft het meer details van de verordening uitgegeven: technische specificaties, vereisten en de regels die elke fase van het project zullen markeren.

Wie moet elektronische facturatie gebruiken in Saudi-Arabië?

De nieuwe regelgeving is van invloed op belastingplichtigen die hun residentie hebben in het land en is van toepassing op het gebied van B2B, B2G en B2C. Het is ook van invloed op derden die facturen uitreiken namens een btw-plichtige. Bedrijven die geen residentie hebben in het land, zijn daarentegen uitgesloten.

Fasen van het FATOORAH e-invoicing project en belangrijke data

Fase 1. Deze begint op 4 december 2021

Gedurende deze periode geldt alleen dat de belastingplichtige elektronische facturen aanmaakt met een compatibel systeem, dat toelaat de verplichte velden op te nemen in de elektronische factuur, deze opslaat en een elektronische kopie aanmaakt voor de klant. Handmatige facturen worden in dit stadium niet meer geaccepteerd.

De verplichte velden die in fase 1 op de elektronische factuur moeten worden ingevuld, zijn: BTW-nummer van de koper als hij als belastingplichtige staat geregistreerd; de datum van uitgifte van de elektronische factuur; en btw. Optioneel kan een QR-code worden toegevoegd en verplicht bij vereenvoudigde facturen (B2C).

Fase 2. Integratiefase

Deze fase zal geleidelijk worden uitgevoerd. ZATCA informeert de betrokkenen minimaal zes maanden van tevoren over de datum van integratie. Blijf op de hoogte danzij deze kalender:

  1. Vanaf 1 januari 2023 zijn belastingbetalers met inkomsten die in 2021 aan btw zijn onderworpen en meer dan 3 miljard Saudische riyals bedragen, degenen die elektronisch moeten factureren en verbinding moeten maken met de ZATCA.
  2.  Vanaf 1 juli 2023 moeten belastingplichtigen die meer dan 500 miljoen Saudische Rials aan btw-inkomsten verdienen, zich verbinden met de ZATCA.
  3. Vanaf 1 oktober 2023 zijn belastingplichtigen die verplicht zijn om verbinding te maken met de ZATCA degenen met een btw-inkomen van meer dan 250 miljoen Saudische riyals in 2021 of 2022.
  4. Vanaf 1 november 2023 zijn belastingplichtigen die verplicht zijn om verbinding te maken met de ZATCA degenen met een btw-inkomen van meer dan 150 miljoen Saudische riyals in 2021 of 2022.
  5. Vanaf 1 december 2023 zijn belastingplichtigen die verplicht zijn om verbinding te maken met de ZATCA degenen met een btw-inkomen van meer dan 100 miljoen Saudische riyals in 2021 of 2022.
  6. Vanaf 1 januari 2024 zijn belastingplichtigen die verplicht zijn om verbinding te maken met de ZATCA degenen met een btw-inkomen van meer dan 70 miljoen Saudische riyals in 2021 of 2022.
  7. Vanaf 1 februari 2024 zijn belastingplichtigen die verplicht zijn om verbinding te maken met de ZATCA degenen met een btw-inkomen van meer dan 50 miljoen Saudische riyals in 2021 of 2022.
  8. Vanaf 1 maart 2024 zijn belastingplichtigen die verplicht zijn om verbinding te maken met de ZATCA degenen met een btw-inkomen van meer dan 40 miljoen Saudische riyals in 2021 of 2022.
  9. Vanaf 1 juni 2024 zijn belastingplichtigen die verplicht zijn om verbinding te maken met de ZATCA degenen met een btw-inkomen van meer dan 30 miljoen Saudische riyals in 2021 of 2022.
  10. Vanaf 1 oktober 2024 zijn belastingplichtigen die verplicht zijn om verbinding te maken met de ZATCA degenen met een btw-inkomen van meer dan 25 miljoen Saudische riyals in 2021 of 2022.

In deze fase begint de integratie van de facturatiesystemen, die aan de volgende vereisten moeten voldoen: alle elektronische facturen, of ze nu een btw-factuur of een vereenvoudigde btw-factuur vertegenwoordigen, en de bijbehorende elektronische notities, moeten worden gegenereerd in XML-formaat of PDF / A-3 formaat (met XML).

De ondersteunde oplossing voor e-facturatie moet verbinding kunnen maken met een internetverbinding en met externe systemen kunnen worden geïntegreerd met behulp van de Application Programming Interface (API).

Om de integriteit van elektronische facturen te garanderen, moeten de volgende beveiligingsmechanismen worden geïmplementeerd: elektronische handtekening, generatie van een unieke universele identificator (UUID), generatie van een hash en toevoeging van een QR-code.

EDICOM's uitgebreide elektronische facturatieplatform

EDICOM is een technologische partner gespecialiseerd in Electronic Data Interchange en e-Invoicing oplossingen. Het is momenteel actief in meer dan 70 landen en biedt elektronische facturatie-oplossingen voor verschillende facturatiesystemen. Haar ervaring en kennis op het gebied van elektronische facturatie stelt haar in staat tot een snelle introductie in nieuwe landen.

Het internationale elektronische facturatieplatform van EDICOM voor het uitgeven en ontvangen van e-Invoicing is aangepast aan de specificaties van de landen van herkomst en bestemming waarin haar klanten actief zijn en wordt voortdurend bijgewerkt.

Moet u voldoen aan de Saudi-Arabische FATOORAH-vereisten? Wij kunnen u helpen.

Gebruik een bedrijfsdomein

De verzamelde persoonsgegevens zullen door de bedrijven van de EDICOM Groep worden gebruikt om de gestelde vragen te beantwoorden en/of de gevraagde diensten te beheren. U kunt uw recht op toegang, rectificatie, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw gegevens uitoefenen in overeenstemming met de bepalingen van het privacybeleid.

De naam mag niet leeg zijn U moet het bedrijf invoeren U moet een telefoonnummer invoeren U moet een beschrijving invoeren U moet uw positie invoeren Ik ga ermee akkoord dat er contact met mij wordt opgenomen

Heeft u behoefte aan meer informatie over elektronisch factureren in de regio?

Aarzel niet om contact op te nemen met EDICOM en onze specialisten zullen uw behoeften bestuderen om de meest optimale oplossing te analyseren.

Contact

Aankomende deadlines in Saudi-Arabië

Blijf op de hoogte van de belangrijke data voor het in werking treden van belasting- en e-invoicing verplichtingen wereldwijd.

EDICOM News Nederland | Ontdek meer over e-Facturatie

Polen: B2B e-facturatie via het KSeF-platform vanaf februari 2026

De Poolse regering heeft het tijdschema bevestigd voor KSeF e-facturatie vanaf februari 2026 voor grote belastingplichtigen

B2B e-facturatie in Frankrijk

Frankrijk boekt vooruitgang bij de invoering van het nieuwe model voor B2B e-facturering en e-rapportage

B2G e- facturatie in de Duitse deelstaten

Status van de implementatie van B2G e- facturatie in de Duitse federale staten