e-Facturatie

Saoedi-Arabië stelt het gebruik van elektronische facturatie verplicht

Saudi Arabia Electronic Invoicing

Tegen eind 2021 zal Saudi-Arabië het gebruik van elektronische facturatie verplicht stellen voor alle belastingbetalers behalve niet-ingezetenen. De Saoedische belastingdienst Zakat, Tax and Custom Authority - ZATCA, heeft twee fasen vastgesteld voor het massificatieproces, waarbij het gebruik van elektronische facturatie vanaf december 4 verplicht is. 

Vanaf 1 juli 2023 zullen belastingplichtigen die meer dan 500 miljoen Saudische Rials declareren, hun e-facturatiesystemen met het FATOORA platform moeten integreren.
De elektronische facturatie oplossing van EDICOM is klaar voor fase II, de integratiefase, met het ZATCA systeem. Voldoe aan de ZATCA-normen met EDICOM's Global e-Invoicing Platform.

FATOORAH, project voor elektronische facturatie in Saoedi-Arabië

Het elektronische facturatieproject in Saoedi-Arabië heet FATOORAH en wordt toegepast op het gebied van B2B-, B2C- en B2G-relaties. Het begon met het leggen van de basis in december 2020 toen de ZATCA, voorheen bekend als GAZT, de elektronische facturatieregeling publiceerde waarin de voorwaarden, vereisten en voorwaarden met betrekking tot elektronische facturen en de bijbehorende notities worden gespecificeerd. Op 28 mei 2021 heeft het meer details van de verordening uitgegeven: technische specificaties, vereisten en de regels die elke fase van het project zullen markeren.

Wie moet elektronische facturatie gebruiken in Saoedi-Arabië?

De nieuwe regelgeving is van invloed op belastingplichtigen die hun residentie hebben in het land en is van toepassing op het gebied van B2B, B2G en B2C. Het is ook van invloed op derden die facturen uitreiken namens een btw-plichtige. Bedrijven die geen residentie hebben in het land, zijn daarentegen uitgesloten.

Fasen van het FATOORAH e-invoicing project en belangrijke data

Fase 1. Deze begint op 4 december 2021

Gedurende deze periode geldt alleen dat de belastingplichtige elektronische facturen aanmaakt met een compatibel systeem, dat toelaat de verplichte velden op te nemen in de elektronische factuur, deze opslaat en een elektronische kopie aanmaakt voor de klant. Handmatige facturen worden in dit stadium niet meer geaccepteerd.

De verplichte velden die in fase 1 op de elektronische factuur moeten worden ingevuld, zijn: BTW-nummer van de koper als hij als belastingplichtige staat geregistreerd; de datum van uitgifte van de elektronische factuur; en btw. Optioneel kan een QR-code worden toegevoegd en verplicht bij vereenvoudigde facturen (B2C).

Fase 2. Integratiefase

Deze fase zal geleidelijk worden uitgevoerd. ZATCA informeert de betrokkenen minimaal zes maanden van tevoren over de datum van integratie. Blijf op de hoogte danzij deze kalender:

  1. Vanaf 1 januari 2023 zijn belastingbetalers met inkomsten die in 2021 aan btw zijn onderworpen en meer dan 3 miljard Saoedische riyals bedragen, degenen die elektronisch moeten factureren en verbinding moeten maken met de ZATCA.
  2.  Vanaf 1 juli 2023 moeten belastingplichtigen die meer dan 500 miljoen Saudische Rials aan btw-inkomsten verdienen, zich verbinden met de ZATCA.

In deze fase begint de integratie van de facturatiesystemen, die aan de volgende vereisten moeten voldoen: alle elektronische facturen, of ze nu een btw-factuur of een vereenvoudigde btw-factuur vertegenwoordigen, en de bijbehorende elektronische notities, moeten worden gegenereerd in XML-formaat of PDF / A-3 formaat (met XML).

De ondersteunde oplossing voor e-facturatie moet verbinding kunnen maken met een internetverbinding en met externe systemen kunnen worden geïntegreerd met behulp van de Application Programming Interface (API).

Om de integriteit van elektronische facturen te garanderen, moeten de volgende beveiligingsmechanismen worden geïmplementeerd: elektronische handtekening, generatie van een unieke universele identificator (UUID), generatie van een hash en toevoeging van een QR-code.

De Saoedische belastingdienst (ZATCA) heeft haar elektronische facturatiesysteem al gedefinieerd, evenals de technische vereisten voor elektronische facturen. Het is een goed idee om te beginnen met de overgang naar het nieuwe facturatiesysteem. De fase 1-periode maakt het mogelijk om het systeem te verkennen en de basis te leggen voor een oplossing die compatibel is met het ZATCA-systeem.

EDICOM Global e-Invoicing Solution

EDICOM is een technologische partner gespecialiseerd in Electronic Data Interchange en e-Invoicing oplossingen. Het is momenteel actief in meer dan 70 landen en biedt elektronische facturatie-oplossingen voor verschillende facturatiesystemen. Haar ervaring en kennis op het gebied van elektronische facturatie stelt haar in staat tot een snelle introductie in nieuwe landen.

Het internationale elektronische facturatieplatform van EDICOM voor het uitgeven en ontvangen van e-Invoicing is aangepast aan de specificaties van de landen van herkomst en bestemming waarin haar klanten actief zijn en wordt voortdurend bijgewerkt.

Wilt u meer weten?

Vraag meer informatie aan

Wellicht bent u ook geïnteresseerd in meer informatie over...

De "Crea y Crece"-wet maakt het gebruik van de elektronische factuur verplicht tussen bedrijven, kmo's en zelfstandigen in Spanje

De goedkeuring van de "Crea y Crece"-wet verplicht tot het gebruik van de B2B-factuur in Spanje.

Slowakije boekt vooruitgang in zijn project voor elektronische facturering

Slowakije voltooit de voorbereiding van zijn IS EFA e-Invoicing platform voor B2G e-Invoicing management

Hoe werkt elektronische facturatie en belastingrapportage in Zuid-Afrika

De SARS heeft voorschriften gepubliceerd over vereisten en voorwaarden voor het werken met elektronische facturatie