e-Facturatie

De elektronische factuur in de Verenigde Arabische Emiraten: E-Billing systeem gepland voor 2026

De elektronische facturatie in de Verenigde Arabische Emiraten

Het elektronische facturatieproject in de Verenigde Arabische Emiraten heet “E-Billing System”. De overheid werkt aan wetgeving die elektronische transacties, elektronische boekhouding en opslag zal reguleren in zowel de B2B- als de B2G-sector.

Op dit moment is de uitwisseling van elektronische handelsdocumenten toegestaan, zolang de ontvanger ermee instemt deze te ontvangen in het formaat dat samen met de uitgever wordt bepaald. Het moet worden gegenereerd volgens de vastgestelde regels en moet worden opgeslagen in hetzelfde formaat waarin het is uitgegeven. Het aanbrengen van een elektronische handtekening is verplicht om de authenticiteit en integriteit van de documenten te garanderen.

Het implementatieschema is nog voorlopig. Dedata die de regering van de VAE zou kunnen hanteren zijn:

  • 2024 (derde kwartaal): Ontwikkeling van certificeringseisen en -procedures voor serviceproviders.
  • 2025 (tweede periode van vier maanden): Publicatie van wetgeving voor e-facturering.
  • December 2025: Start van de pilotfase
  • Juli 2026: Fase 1 Go-live van de elektronische B2B- en B2G-factuur 

Hoe het e-facturatiesysteem werkt in de Verenigde Arabische Emiraten: DCTCE

Zoals meegedeeld door het ministerie van Financiën tijdens de E-Invoicing Exchange Summit in Dubai in 2024, zal de overheid van de Verenigde Arabische Emiraten waarschijnlijk een gedecentraliseerd Continuous Transaction Control of CTC-model implementeren op basis van Peppol.

Het bestaat uit een vijfhoekig model waarbij de verzender, de ontvanger en het centrale fiscale platform betrokken zijn. Ze zijn van plan de Peppol PINT standaard te implementeren, waarbij verzender en ontvanger over gecertificeerde Peppol Access Points moeten beschikken, die de informatie valideren en naar de ontvanger sturen. Het Peppol Access Point van de verstrekker zal ook de factuur naar de belastingdienst sturen. In dit geval fungeert het overheidsplatform als opslagplaats voor de facturen, maar zal het geen validatie op de factuur toepassen.

Deze informatie moet echter nog worden bevestigd door het ministerie van Financiën.

Context elektronische factuur in de Verenigde Arabische Emiraten

De Federale Belastingdienst (FTA) heeft federale wet nr. 1 van 2006 inzake elektronische handel en transacties gepubliceerd, waarin regelgeving wordt geïntroduceerd met betrekking tot elektronische boekhoud-, opslag- en validatieprocessen zoals autorisatie en ondertekening van documenten. De wet is van toepassing op elektronische bescheiden, documenten en handtekeningen, waardoor het gebruik ervan wettelijk erkend wordt.

Volgens deze wet, wanneer elektronische facturatie verplicht wordt, mogen facturen alleen in elektronische vorm worden gegenereerd en verzonden en moet er een elektronische handtekening worden geplaatst. Bovendien moeten deze documenten 10 jaar lang elektronisch worden gearchiveerd.

De federale wet van 2006 heeft de volgende doelstellingen:

  • De basis en verplichtingen bepalen van verplichte elektronische processen.
  • De procedure voor het maken van elektronische facturen uniformeren en de ontwikkeling bevorderen van technologische infrastructuren die nodig zijn om elektronische processen te implementeren.
  • De uitwisseling van documenten met openbare entiteiten en zakenpartners vergemakkelijken op een gestandaardiseerde en geauthenticeerde manier.

Samen met de autoriteiten van elk land volgt EDICOM permanent de voortgang en ontwikkeling van de regelgeving inzake elektronische facturatie. Schrijf u in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van eventuele updates.

Wilt u meer weten over elektronisch factureren in het Midden-Oosten?

Aarzel niet om een ​​afspraak te maken met een van onze experts om al uw vragen op te lossen.
 

Stuur ons uw vragen

Aankomende deadlines in Verenigde Arabische Emiraten

Blijf op de hoogte van de belangrijke data voor het in werking treden van belasting- en e-invoicing verplichtingen wereldwijd.

EDICOM News Nederland | Ontdek meer over e-Facturatie

Duitsland: Status van elektronische B2B factuur

De Bundesrat heeft de wet aangenomen die B2B e-facturatie verplicht stelt in Duitsland vanaf 2027

Status van B2B elektronische factuur in Frankrijk

Frankrijk boekt vooruitgang met de details van het nieuwe B2B-model voor elektronische facturering en e-rapportage.

Elektronische Factuur: Verplicht elektronisch facturatiesysteem in Brazilië

Lees alles over de verplichte elektronische factuur in Brazilië, bekend als Nota Fiscal Eletrônica (NF-e).