e-Facturatie,  Digital VAT Reporting

Brazilië stelt het gebruik van de GTIN-code verplicht in de elektronische factuur (NF-e)

obligacion-gtin-brasil-nota-fiscal-electronica

Vanaf 12 september 2022 is het gebruik van het Global Trade Item Number (GTIN) in de elektronische factuur (NF-e) verplicht.  Zoals gepubliceerd in de nieuwe verplichtingen, zijn ze gepubliceerd in de Technische Nota 2021 v1.10 door SEFAZ (Secretaria da Fazenda Estadual). 

De maatregel heeft tot doel de traceerbaarheid van commerciële activiteiten in alle productieketens, van grondstoffen tot de eindverbruiker, te vergroten.

Het doel van het gebruik van de GTIN-code, een 13-cijferige code die wordt verstrekt door de GS1-entiteit (voorheen EAN/UCC), in de NF-e is om meer informatie te geven over de producten en hun belastingclassificatie, aangezien het een in de hele wereld unieke code is. 

Het verplichte gebruik van deze code is onderverdeeld in verschillende fasen:

•    Vanaf 12 september 2022 is de identificatie ervan verplicht voor producten uit de farmaceutische, speelgoed- en tabaksindustrie.
•    Vanaf juni 2023 is de informatie van de geldige en correcte GTIN-code vereist bij alle commerciële activiteiten van alle segmenten van de economie.

Een belangrijk aspect om te benadrukken is dat als deze codes niet voorkomen in de XML van de elektronische factuur (NF-e), het Secretaria da Fazenda (SEFAZ) de NF-e zal afwijzen. 

Aan de andere kant zullen deze maatregelen geen gevolgen hebben voor bedrijven die geen GTIN-codes gebruiken om hun producten te identificeren. Voor deze gevallen zullen bedrijven de tekst "SEM GTIN" in de cEAN- en cEANTrib-velden moeten toevoegen, zodat de NF-e kan worden geautoriseerd.

Als de velden leeg zijn of met een numerieke waarde van 0, wordt de NF-e afgewezen.
 

Wat is het GTIN?

Het Global Trade Item Number (GTIN) is een unieke code waarmee alle handelspartners van een bedrijf hun producten en artikelcommunicatie gemakkelijk kunnen identificeren. Een GTIN-code kan vergezeld gaan van een grafische weergave: een barcode. Om een GTIN-code en de bijbehorende barcode te verkrijgen, moet deze worden aangevraagd bij een GS1-vereniging.

EDICOM, een wereldwijde oplossing

Automatiseer de uitwisseling van al uw transacties met uw handelspartners. Of het nu lokale of transnationale partners zijn, u kunt al uw informatiesystemen integreren op één gecentraliseerd B2B-platform. 

EDICOM is een internationale leverancier van e-Invoicing oplossingen. Het biedt wereldwijde oplossingen voor gegevensintegratie tussen bedrijven, met één internationaal elektronisch facturatieplatform dat is aangepast aan de technische en juridische specificaties van de verschillende landen waarin zijn klanten actief zijn.

EDICOM News Nederland | Ontdek meer over e-Facturatie

E-facturatie in de Verenigde Staten: interoperabel uitwisselingsnetwerk DBNAlliance

De deelnemers aan het BPC pilootproject voor elektronische uitwisseling van facturen hebben de Digital Business Networks

Maleisië introduceert e-facturatie: CTC-model met prevalidatie

Verplichte e-facturatie voor B2B begint in augustus voor belastingbetalers met een jaaromzet van meer dan 100 miljoen MYR

Sleutels tot verplicht e-facturatie in Saoedi-Arabië: FATOORAH project

Het elektronische facturatieproject in Saudi-Arabië heet FATOORAH en wordt toegepast op het gebied van B2B-, B2C- en B2G-re