e-Facturatie

De SAT breidt het gebruik van CFDI 4.0 Payroll uit

CFDI-Nomina

De Belastingdienst (SAT) heeft het gebruik van versie 4.0 van het Digitaal Fiscaal Ontvangstbewijs (CFDI) voor de salarisadministratie uitgesteld tot 30 juni 2023. Tot die datum kan versie 3.3 nog worden gebruikt.

De SAT heeft de invoering van CFDI Payroll 4.0, die gepland was voor 1 januari 2023, uitgesteld tot 1 april 2023. De reden voor deze verlenging is dat de belastingplichtigen die dit soort elektronische facturen moeten uitreiken "kunnen beschikken over alle vereisten die in de fiscale bepalingen zijn vastgesteld voor de uitreiking van de CDFI in versie 4.0", aldus de SAT in een verklaring.

Op precies te zijn bij de recente belastinghervorming van 2022, zijn de volgende velden als verplichte gegevens voor de CFDI-ontvanger opgenomen: federaal belastingplichtigenregister (RFC), naam, bedrijfsnaam of handelsnaam, postcode van het fiscaal vestigingsadres en gebruik. Deze aanpassingen, die een grotere gedetailleerdheid van de aan de SAT gerapporteerde gegevens vereisen, zijn bedoeld om valse facturering om belasting te ontduiken en te ontwijken, tegen te gaan.

Met de belastinghervorming is versie 4.0 van de CFDI op 1 januari 2022 in werking getreden. De hervorming voorziet in een actualisering van de elektronische factuur met een periode van coëxistentie met versie 3.3 tot en met 31 december 2022. Deze datum wordt alleen gehandhaafd met uitzondering van de CFDI Payroll 3.3, waarvan de geldigheid wordt verlengd tot 30 juni 2023.

Wijzigingen in de nieuwe versie CFDI 4.0

De belangrijkste wijzigingen in de versie CFDI Payroll 4.0 zijn:

  • De formuliering van het datumformaat is gestandaardiseerd volgens bijlage 20 voor de kenmerken FechaPago, FechaInicialPago, FechaFinalPago y FechaInicioRelLaboral.
  • De validaties voor de versie en de betalingsvorm zijn verwijderd.
  • De validaties voor de afgifte van het complement met versie 4.0 van de CFDI zijn opgenomen, zoals RegimenFiscalReceptor, ObjetoImp, ACuentaTerceros, InformacionAduanera, CuentaPredial, ComplementoConcepto, Parte.
  • Als onderdeel van de integratie met de CFDI versie 4.0 zijn ook de RFC, de naam, het belastingstelsel en de postcode van het belastingadres van de ontvanger opgenomen als verplichte vereisten voor de afgifte van de loonstrook.
     

Waarom is het belangrijk dat de veranderingen die nodig zijn in de belastinghervorming van de CFDI Payroll worden doorgevoerd?
 

Indien de fiscale gegevens van de werknemers niet overeenstemmen met de SAT-informatie, kunnen de stroken niet worden afgestempeld of afgetrokken.

Een “Certificado Fiscal Digital por Internet de Nómina” of  digitale loonstrook via internet, is een soort elektronische factuur die het door een onderneming aan haar werknemer betaalde bedrag voor een gedurende een bepaalde periode verleende dienst weergeeft. Dit digitale document moet door een bevoegd PAC worden afgestempeld om fiscale waarde te hebben en kan bij het SAT worden ingediend.

Indien het niet voldoet aan de nieuwe technische en administratieve eisen die door de SAT voor de CFDI Nómina zijn vastgesteld, kan het niet worden gevalideerd.  

Het vertrouwen van een erkend PAC

EDICOM is een technologieleverancier gespecialiseerd in EDI en elektronisch factureren en in Mexico is EDICOM de nummer 1 PAC. De eerste certificeringsleverancier die door de SAT is geautoriseerd voor het afstempelen van CFDI's.

EDICOM past zich onmiddellijk aan de nieuwe SAT-ontwikkelingen aan, zodat klanten gewoon kunnen blijven werken, in de veilige wetenschap dat hun PAC de nodige veranderingen doorvoert om aan de nieuwe voorschriften te voldoen.

EDICOM News Nederland | Ontdek meer over e-Facturatie

Duitsland: Status van elektronische B2B factuur

De Bundesrat heeft de wet aangenomen die B2B e-facturatie verplicht stelt in Duitsland vanaf 2027

Elektronische facturering in Italië

Italië is een van de Europese landen die het meeste inzetten op innovatie en digitale transformatie van publieke instelling

Hoe is de elektronische factuur in Ecuador?

We vertellen u het laatste nieuws over de implementatiestatus van elektronische facturatie in Ecuador.