Duitsland: Invoering van B2B e-facturatie voor bedrijven

B2B e-facturatie in Duitsland
Duitsland bereid haar strategie voor de implementatie van business-to-business e-facturatie in het land voor. In december 2022 verzocht de coalitieregering de Europese Unie om derotagie van de artikelen 218 en 232 van de Europese richtlijn inzake e-facturatie, die bepalen dat bedrijven eerst toestemming moeten vragen aan hun leveranciers om e-facturatie in te voeren.
Op 17 april 2023 kondigt het Duitse ministerie van Financiën de invoering aan van een plan om business-to-business e-facturering in Duitsland in te voeren. Het voorstel staat open voor raadpleging tot 8 mei 2023.
Het voorziet dat de regeling in januari 2025 in werking kan treden en overweegt een gespreide invoering. In het kader van de voorstellen worden verschillende modellen voor de invoering van het systeem beoordeeld:
- 5-corner model via Peppol. In dit model moeten bedrijven een eigen Peppol Access Point hebben voor de uitwisseling van elektronische documenten. De Peppol AP's sturen de documenten naar een nationaal platform. Vervolgens zal de uitwisseling van documenten tussen bedrijven plaatsvinden via de Access Points van elk bedrijf.
- Model vergelijkbaar met het in Frankrijk te implementeren model, waarbij gebruik wordt gemaakt van gecertificeerde privé-platformen voor de uitwisseling van elektronische facturen. In dit model is er een gecentraliseerd overheidsplatform dat verantwoordelijk is voor de ontvangst van alle documenten, maar de validering van deze documenten wordt vóór verzending naar het platform uitgevoerd door door de overheid gecertificeerde dienstverleners. Vervolgens verloopt de uitwisseling van documenten tussen bedrijven via deze dienstverleners en niet via het gecentraliseerde platform van de overheid.
Het ontwerp van het federale ministerie van Financiën bevat ook de volgende punten
- de beperking van e-facturatie voor binnenlandse B2B-transacties,
- een definitie van e-facturatie op basis van CEN 16931,
- de afschaffing van papieren facturen.
Op deze manier toont Duitsland zijn duidelijke intentie om een B2B-model voor elektronische facturen in het land te implementeren, vergelijkbaar met dat van Frankrijk of Italië. Het zijn goedkeurings- of validatiemodellen, waarbij een belastingbetaler zijn factuur naar de belastingdienst stuurt, die deze in realtime valideert voordat deze naar de ontvanger wordt verzonden.
Het voorstel van de Duitse regering zou in lijn zijn met het Europese voorstel Btw in het digitale tijdperk (ViDA), dus ze zouden de Europese norm voor elektronische facturen EN 16931 gebruiken. Er is echter nog geen bevestiging van de overheid wanneer de verplichte elektronische B2B-factuur wordt ingevoerd.
Het Duitse ecosysteem voor elektronische facturatie is gedecentraliseerd in elk van zijn deelstaten, dus de introductie van één enkel B2B-facturatiesysteem zou een grote uitdaging zijn.
B2G e-facturatie in Duitsland
Sinds 18 april 2020 moeten deelstaten elektronische facturatie accepteren in overeenstemming met de Europese richtlijn 2014/55/EU. De ontwikkeling van de elektronische factuur hangt af van het feit dat elke deelstaat (Bundesland) zijn eigen omzetting van de Europese richtlijn publiceert via een wetsdecreet dat de communicatiesystemen, formaten en toegangspunten regelt. De enige eis is dat de verbinding via Peppol in alle gevallen aangeboden moet worden.
Mecklenburg-Vorpommern in 2023 en Hessen in 2024 zijn de deelstaten die hun leveranciers binnenkort verplichten om elektronische facturen uit te geven. In Rijnland-Palts is de verwachte datum ook 1 januari 2024.
Controleer de bijgewerkte informatie over de status van implementatie van de B2G-factuur in de deelstaten van Duitsland.