e-Facturatie

Duitsland: Status van elektronische B2B factuur

Duitsland: B2B elektronische facturatie

Duitsland blijft de basis leggen voor zijn elektronische factuurproject tussen bedrijven in het land. Het elektronische factuurproject is opgenomen in de wet genaamd Gesetzes zur Stärkung von Wachstumschancen, Investitionen und Innovation sowie Steuervereinfachung und Steuerfairness oftewel Wachstumschancengesetz, gericht op het bevorderen van groeimogelijkheden voor bedrijven en belastingvereenvoudiging en belastinggelijkheid.

Op 22 maart 2024 nam de Bundesrat het Wachstumschancengesetz aan, dat B2B e-facturatie verplicht stelt vanaf januari 2027 voor bedrijven met een omzet van meer dan €800.000 en vanaf januari 2028 voor bedrijven met een omzet van minder dan €800.000. Alle bedrijven moeten echter in staat zijn om B2B e-facturatie te gebruiken. Alle bedrijven moeten echter vanaf januari 2025 elektronische facturen kunnen ontvangen.

Het voorstel van de Duitse regering is in lijn met het Europese voorstel Btw in het digitale tijdperk (ViDA), dus ze gaan de Europese norm voor elektronische facturen EN 16931 gebruiken.

De wet voorziet niet in het verzenden van gegevens naar de Belastingdienst. 

Opgemerkt moet worden dat het Duitse B2G-ecosysteem voor elektronische facturen gedecentraliseerd is in elk van de deelstaten, waardoor de introductie van één enkel B2B-facturatiesysteem een ​​grote uitdaging vormt.

 

Contents [Verberg]

Fasen van elektronische B2B-factuur in Duitsland

 • 2021: De coalitiepartijen stellen de introductie voor van een elektronisch rapportagesysteem op basis van elektronische facturen.
 • De regeringscoalitie heeft de Europese Unie gevraagd de artikelen 2022 en 218 van de Europese Richtlijn elektronisch factureren in te trekken, waarin staat dat bedrijven eerst toestemming moeten vragen aan hun leveranciers om elektronisch te factureren.
 • April 2023: Op 17 april 2023 kondigt het Duitse federale ministerie van Financiën de lancering aan van een plan om e-facturatie tussen bedrijven in het land te introduceren door middel van een openbare raadpleging over e-facturatie.
 • Juni 2023: De Duitse regering heeft een positieve aanbeveling ontvangen van de Europese Commissie aan de Raad om haar B2B e-facturatiemandaat uit te voeren. Volgens het voorstel krijgt Duitsland een tijdelijke vrijstelling van 1 januari 2025 tot 31 december 2027 (of tot het moment dat ViDA wordt ingevoerd).
 • Juli 2023: Het BMF publiceert een eerste versie van het Wachstumschancengesetz-project. Het ontwerp van het federale ministerie van Financiën bevat de volgende meest relevante punten met betrekking tot de elektronische factuur: 
  • elektronische facturatie beperken tot nationale B2B-transacties,
  • een definitie van elektronische factuur gebaseerd op CEN 16931, 
  • het elimineren van papieren facturen,
 • Augustus 2023: Het BMF publiceert een update van het wetsontwerp Wachstumschancengesetz. Met betrekking tot de elektronische factuur voegt het de mogelijkheid toe om gedurende een beperkte periode EDI-formaten te gebruiken.
 • 2 oktober 2023: Het BMF kondigt een voorlopig implementatieschema aan voor de elektronische B2B-factuur.
 • 20 oktober 2023: Het Duitse parlement suggereert in zijn commentaar op de Wachstumschancengesetz-wet een uitstel van twee jaar voor de verplichting om elektronische facturen te ontvangen.
 • December 2023: De "Groeikansenwet" zou op 15 december door de Bondsdag worden goedgekeurd. Op 4 december verwierp de Bundesrat echter de door de Bondsdag goedgekeurde versie van de wet. De Bundesrat pleit voor een verlenging van twee jaar voor de verplichte invoering van elektronische facturatie.
 • Februari 2024: De "Groeikansenwet" is voorgelegd aan de bemiddelingscommissie, die tot doel heeft de meningsverschillen in het wetgevingsproces tussen beide kamers op te lossen. De Bondsdag stemde op 23 februari vóór de compromisversie.
 • 22 maart 2024: De Bundesrat neemt de Wachstumschancengesetz aan, die B2B e-facturering verplicht stelt.

Implementatieschema voor B2B-projecten

Het BMF heeft een implementatieschema voorgesteld dat van invloed is op de ontvangst, uitgifte en gebruik van de verschillende formaten.

01/01/2025

 1. Alle bedrijven moeten elektronische facturen kunnen ontvangen.
 2. Vrijwillige uitgifte van elektronische facturen.
 3. Het is belangrijk op te merken dat er geen nationaal gecentraliseerd platform zal zijn.

01/01/2027

 1. Verplichte uitgifte van elektronische facturen voor bedrijven met een jaaromzet van meer dan 800.000 EUR.

01/01/2028

 1. Alle bedrijven moeten elektronische B2B-facturen verzenden.

Toegestane formaten per fase

01/01/2025

 1. Papier
 2. E-factuur volgens EN 16931 die het semantische model definieert met betrekking tot de gegevens die in de factuur moeten worden opgenomen: Ondersteunde nationale formaten in Duitsland: XRechnung en ZugFeRD.
 3. Andere formaten (XML, EDIFACT, X12…)

01/01/2027

 1. Papier: toegestaan ​​onder bijzondere voorwaarden
 2. E-factuur volgens EN 16931 die het semantische model definieert met betrekking tot de gegevens die in de factuur moeten worden opgenomen: Ondersteunde nationale formaten in Duitsland: XRechnung en ZugFeRD.
 3. Andere formaten (XML, EDIFACT, X12…): toegestaan ​​onder bijzondere voorwaarden

01/01/2028

 1. E-factuur volgens EN 16931 die het semantische model definieert met betrekking tot de gegevens die in de factuur moeten worden opgenomen: Ondersteunde nationale formaten in Duitsland: XRechnung en ZugFeRD.
 2. Andere formaten (XML, EDIFACT, X12...) zolang ze compatibel zijn met het EN16931-formaat.

B2G e-facturatie in Duitsland

Sinds 18 april 2020 moeten deelstaten elektronische facturatie accepteren in overeenstemming met de Europese richtlijn 2014/55/EU. De ontwikkeling van de elektronische factuur hangt af van het feit dat elke deelstaat (Bundesland) zijn eigen omzetting van de Europese richtlijn publiceert via een wetsdecreet dat de communicatiesystemen, formaten en toegangspunten regelt. De enige eis is dat de verbinding via Peppol in alle gevallen aangeboden moet worden.

Controleer de bijgewerkte informatie over de status van implementatie van de B2G-factuur in de deelstaten van Duitsland.

Maak een afspraak met ons team

Laat ons weten hoe we je kunnen ondersteunen.

Of bel ons op +31 (0) 207086282.

Praat met onze specialisten

Aankomende deadlines in Duitsland

Blijf op de hoogte van de belangrijke data voor het in werking treden van belasting- en e-invoicing verplichtingen wereldwijd.

EDICOM News Nederland | Ontdek meer over e-Facturatie

Hoe werkt de elektronische factuur in Chili

Lees meer over de hoofdpunten van het elektronische facturatiesysteem in Chili dat is opgezet door de SII.

Hoe het crediteurenbeheer te automatiseren

Ontdek hoe EDI-technologie u kan helpen bij het optimaliseren van de ontvangstprocessen van leveranciersfacturen

Oekraïne: Elektronische SAF-T-rapportage wordt verplicht in 2025

Meer informatie over de verplichte vereisten in Oekraïne voor SAF-T en de btw-factuur (Tax-invoice)