e-Facturatie

Duitsland: Introductie van B2B elektronische facturatie tussen bedrijven

Duitsland: B2B elektronische facturatie

Duitsland begint zijn strategie uit te stippelen voor de implementatie van elektronische facturatie tussen bedrijven in het land. De regeringscoalitie heeft de Europese Unie gevraagd de artikelen 218 en 232 van de Europese Richtlijn elektronisch factureren in te trekken, waarin staat dat bedrijven eerst toestemming moeten vragen aan hun leveranciers om elektronisch te factureren. 

Op deze manier toont Duitsland zijn duidelijke intentie om een B2B-model voor elektronische facturen in het land te implementeren, vergelijkbaar met dat van Frankrijk of Italië. Het zijn goedkeurings- of validatiemodellen, waarbij een belastingbetaler zijn factuur naar de belastingdienst stuurt, die deze in realtime valideert voordat deze naar de ontvanger wordt verzonden.

Het voorstel van de Duitse regering zou in lijn zijn met het Europese voorstel Btw in het digitale tijdperk (ViDA), dus ze zouden de Europese norm voor elektronische facturen EN 16931 gebruiken. Er is echter nog geen bevestiging van de overheid wanneer de verplichte elektronische B2B-factuur wordt ingevoerd.

Het Duitse ecosysteem voor elektronische facturatie is gedecentraliseerd in elk van zijn deelstaten, dus de introductie van  één enkel B2B-facturatiesysteem zou een grote uitdaging zijn.

B2G e-facturatie in Duitsland

Sinds 18 april 2020 moeten deelstaten elektronische facturatie accepteren in overeenstemming met de Europese richtlijn 2014/55/EU. De ontwikkeling van de elektronische factuur hangt af van het feit dat elke deelstaat (Bundesland) zijn eigen omzetting van de Europese richtlijn publiceert via een wetsdecreet dat de communicatiesystemen, formaten en toegangspunten regelt. De enige eis is dat de verbinding via Peppol in alle gevallen aangeboden moet worden.

Mecklenburg-Vorpommern in 2023 en Hessen in 2024 zijn de deelstaten die hun leveranciers binnenkort verplichten om elektronische facturen uit te geven. In Rijnland-Palts is de verwachte datum ook 1 januari 2024.

Controleer de bijgewerkte informatie over de status van implementatie van de B2G-factuur in de deelstaten van Duitsland.

Wilt u meer weten?

Vraag meer informatie aan

Wellicht bent u ook geïnteresseerd in meer informatie over...

De "Crea y Crece"-wet maakt het gebruik van de elektronische factuur verplicht tussen bedrijven, kmo's en zelfstandigen in Spanje

De goedkeuring van de "Crea y Crece"-wet verplicht tot het gebruik van de B2B-factuur in Spanje.

Slowakije boekt vooruitgang in zijn project voor elektronische facturering

Slowakije voltooit de voorbereiding van zijn IS EFA e-Invoicing platform voor B2G e-Invoicing management

Saoedi-Arabië stelt het gebruik van elektronische facturatie verplicht

EDICOM neemt deel aan het pilotprogramma voor e-invoicing in Saoedi-Arabië, op uitnodiging van ZATCA