e-Facturatie

Duitsland: Status van elektronische B2B factuur

Duitsland: B2B elektronische facturatie

Duitsland blijft de basis leggen voor zijn elektronische factuurproject tussen bedrijven in het land. Het elektronische factuurproject is opgenomen in de wet genaamd Gesetzes zur Stärkung von Wachstumschancen, Investitionen und Innovation sowie Steuervereinfachung und Steuerfairness oftewel Wachstumschancengesetz, gericht op het bevorderen van groeimogelijkheden voor bedrijven en belastingvereenvoudiging en belastinggelijkheid.

Het voorstel van de Duitse regering is in lijn met het Europese voorstel Btw in het digitale tijdperk (ViDA), dus ze gaan de Europese norm voor elektronische facturen EN 16931 gebruiken.

Het huidige ontwerp voorziet op dit moment niet in het versturen van gegevens naar de Belastingdienst. 

Opgemerkt moet worden dat het Duitse B2G-ecosysteem voor elektronische facturen gedecentraliseerd is in elk van de deelstaten, waardoor de introductie van één enkel B2B-facturatiesysteem een ​​grote uitdaging vormt. 
 

Contents [Verberg]

Fasen van elektronische B2B-factuur in Duitsland

 • 2021: De coalitiepartijen stellen de introductie voor van een elektronisch rapportagesysteem op basis van elektronische facturen.
 • De regeringscoalitie heeft de Europese Unie gevraagd de artikelen 2022 en 218 van de Europese Richtlijn elektronisch factureren in te trekken, waarin staat dat bedrijven eerst toestemming moeten vragen aan hun leveranciers om elektronisch te factureren.
 • April 2023: Op 17 april 2023 kondigt het Duitse federale ministerie van Financiën de lancering aan van een plan om e-facturatie tussen bedrijven in het land te introduceren door middel van een openbare raadpleging over e-facturatie.
 • Juni 2023: De Duitse regering heeft een positieve aanbeveling ontvangen van de Europese Commissie aan de Raad om haar B2B e-facturatiemandaat uit te voeren. Volgens het voorstel krijgt Duitsland een tijdelijke vrijstelling van 1 januari 2025 tot 31 december 2027 (of tot het moment dat ViDA wordt ingevoerd).
 • Juli 2023: Het BMF publiceert een eerste versie van het Wachstumschancengesetz-project. Het ontwerp van het federale ministerie van Financiën bevat de volgende meest relevante punten met betrekking tot de elektronische factuur: 
  • elektronische facturatie beperken tot nationale B2B-transacties,
  • een definitie van elektronische factuur gebaseerd op CEN 16931, 
  • het elimineren van papieren facturen,
 • Augustus 2023: Het BMF publiceert een update van het wetsontwerp Wachstumschancengesetz. Met betrekking tot de elektronische factuur voegt het de mogelijkheid toe om gedurende een beperkte periode EDI-formaten te gebruiken.
 • 2 oktober 2023: Het BMF kondigt een voorlopig implementatieschema aan voor de elektronische B2B-factuur.
 • 20 oktober 2023: Het Duitse parlement suggereert in zijn commentaar op de Wachstumschancengesetz-wet een uitstel van twee jaar voor de verplichting om elektronische facturen te ontvangen.    

Het parlement gaat de wet momenteel de komende weken herzien, met een stemming gepland op 15 december 2023.

Voorlopig implementatieschema voor B2B-projecten

Het BMF heeft een implementatieschema voorgesteld dat van invloed is op de ontvangst, uitgifte en gebruik van de verschillende formaten.

01/01/2025

 • Alle bedrijven moeten elektronische facturen kunnen ontvangen.
 • Vrijwillige uitgifte van elektronische facturen.

01/01/2027

 • Verplichte uitgifte van elektronische facturen voor bedrijven met een jaaromzet van meer dan 800.000 EUR.

01/01/2028

 • Alle bedrijven moeten elektronische B2B-facturen verzenden.

Toegestane formaten per fase

01/01/2025

 1. Papier
 2. E-factuur volgens EN 16931 die het semantische model definieert met betrekking tot de gegevens die in de factuur moeten worden opgenomen: Ondersteunde nationale formaten in Duitsland: XRechnung en ZugFeRD.
 3. Andere formaten (XML, EDIFACT, X12…)

01/01/2027

 1. Papier: toegestaan ​​onder bijzondere voorwaarden
 2. E-factuur volgens EN 16931 die het semantische model definieert met betrekking tot de gegevens die in de factuur moeten worden opgenomen: Ondersteunde nationale formaten in Duitsland: XRechnung en ZugFeRD.
 3. Andere formaten (XML, EDIFACT, X12…): toegestaan ​​onder bijzondere voorwaarden

01/01/2028

 1. E-factuur volgens EN 16931 die het semantische model definieert met betrekking tot de gegevens die in de factuur moeten worden opgenomen: Ondersteunde nationale formaten in Duitsland: XRechnung en ZugFeRD.

B2G e-facturatie in Duitsland

Sinds 18 april 2020 moeten deelstaten elektronische facturatie accepteren in overeenstemming met de Europese richtlijn 2014/55/EU. De ontwikkeling van de elektronische factuur hangt af van het feit dat elke deelstaat (Bundesland) zijn eigen omzetting van de Europese richtlijn publiceert via een wetsdecreet dat de communicatiesystemen, formaten en toegangspunten regelt. De enige eis is dat de verbinding via Peppol in alle gevallen aangeboden moet worden.

Controleer de bijgewerkte informatie over de status van implementatie van de B2G-factuur in de deelstaten van Duitsland.

Maak een afspraak met ons team

Laat ons weten hoe we je kunnen ondersteunen.

Of bel ons op +31 (0) 207086282.

Praat met onze specialisten

EDICOM News Nederland | Ontdek meer over e-Facturatie

Maleisië introduceert e-facturatie: CTC-model met prevalidatie

Mandatory CTC Electronic Invoicing model in Malaysia as of August, 2024

EDICOM kandidaat voor PDP voor elektronische facturatie in Frankrijk

EDICOM wordt een PDP om diensten voor elektronische facturatie aan te bieden in Frankrijk.

Elektronische Factuur: Verplicht elektronisch facturatiesysteem in Brazilië

Lees alles over de verplichte elektronische factuur in Brazilië, bekend als Nota Fiscal Eletrônica (NF-e).