e-Facturatie

Griekenland: B2B en B2G e-facturatie via MyData

Griekenland stelt B2G-e-facturering verplicht

MyData, een publiek platform voor de uitwisseling van facturen en elektronische rapporten

In Griekenland moeten zowel elektronische btw-rapporten als elektronische B2G- en B2B-facturen eerst naar het nationale MyData-platform worden gestuurd. Het is een elektronisch platform dat functioneert als een uitgebreid elektronisch meldsysteem.

Volgens de huidige Griekse belastingwetgeving zijn alle in Griekenland gevestigde bedrijven die onderworpen zijn aan de Griekse wetgeving inzake boekhoudnormen verplicht om hun boekhoudkundige gegevens door te geven aan MyDATA. De transmissie is gestructureerd op basis van de specificaties en configuraties van de IAPR.

Dit platform is degene die de documenten ontvangt met de informatie die in ieder geval nodig is en deze valideert door een unieke identificatiecode op elk document toe te passen. 
Daarnaast is het vanaf 1 januari 2024 verplicht om een QR-code toe te passen op documenten die in pdf-formaat worden gedeeld.

EDICOM is gecertificeerd door de AADE om te werken op het MyData platform.

Verplichte B2B e-facturatie in Griekenland

Griekenland heeft een verzoek ingediend voor een uitzondering om verplichte elektronische facturering toe te passen bij binnenlandse B2B-transacties.

Als het verzoek om derogatie wordt goedgekeurd, is Griekenland van plan de functionaliteit van de toepassing voor het uitgeven en verzenden van documenten in de loop van 2024 uit te breiden.

Op dit moment heeft de Griekse regering geen deadlines gecommuniceerd voor de implementatie van elektronische facturatie voor transacties tussen bedrijven.

In het geval van elektronische B2B-factuuraangiften moeten deze echter worden doorgestuurd naar het MyData-platform om een unieke identificatiecode (UID) voor facturen toe te passen. Het zal fungeren als een validatiemodel of Clearance CTC. Vervolgens is de uitgever verantwoordelijk voor het op eigen kracht verzenden van het document naar de eindklant.

EDICOM is door de AADE gecertificeerd als leverancier van B2B en B2C e-facturen.

Verplichte B2G e-facturatie in Griekenland

De Griekse regering heeft op 12 april 2023 via haar Staatsblad de wet 4972/2022 aangekondigd, die de gefaseerde invoering van elektronische facturatie bij overheidsdiensten regelt en vastlegt. De wet, die de wet 4601/2019 wijzigt, treedt vijf maanden na publicatie in werking, zodat deze op 12 september 2023 verplicht wordt.

De wet geeft aan dat overheidsdiensten facturen in elektronisch formaat moeten kunnen ontvangen en verwerken, en dat leveranciers elektronische facturen naar overheidsdiensten moeten sturen volgens de Europese normen. Het gekozen model is Peppol, wat betekent dat geaccrediteerde Peppol Access Points nodig zijn voor het verzenden van documenten. EDICOM is door de Peppol autoriteit GSIS gecertificeerd als B2G e-invoice provider.

De vereiste informatie moet worden verzonden naar het openbare platform MyData, dat het document valideert en terugstuurt naar de uitgever. Het EDICOM-platform maakt verbinding met het KED-platform en verstuurt de documenten via Peppol. Vervolgens is de KED, de Peppol-autoriteit in het land, verantwoordelijk voor het verzenden van de documenten naar de overeenkomstige overheidsinstantie.

De overheid heeft een implementatieschema gepubliceerd naargelang het type overheidsdiensten.

12 september 2023

  • Ministerie van Infrastructuur en Vervoer
  • Ministerie van Digitaal Bestuur
  • Ministerie van Immigratie en Asiel
  • Gemeente van Athene
  • Nationale Centrale Autoriteit voor overheidsopdrachten in de gezondheidszorg (EKAPY)
  • Nationale Centrale Autoriteit voor overheidsopdrachten van het Ministerie van Ontwikkeling en Investeringen
  • Maatschap informatica S.A.
  • Economische Universiteit van Athene
  • Attiko Metro S.A.
  • EYDAP S.A.
  • Egnatia Odos SA

1 januari 2024

  • Alle andere instanties van de centrale overheid.

1 juni 2024

  • Andere bestuursorganen.

1 januari 2025

  • Andere uitgaven van het algemeen staatsbestuur.

Rapportering van fiscale en boekhoudkundige informatie in Griekenland

myDATA is het elektronische compliance-systeem in Griekenland voor de digitalisering van de aangifte van fiscale en boekhoudkundige informatie van ondernemingen. Vanaf juli 2021 moeten alle bedrijven die een boekhouding voeren, volgens de Griekse boekhoudnormen, de informatie doorsturen naar het myDATA-platform.

Wilt u meer weten over e-facturatie in Europa?

Stuur ons je vraag over e-factureringsmodellen in Europa en we nemen contact met je op.

Heeft u vragen?

Aankomende deadlines in Griekenland

Blijf op de hoogte van de belangrijke data voor het in werking treden van belasting- en e-invoicing verplichtingen wereldwijd.

EDICOM News Nederland | Ontdek meer over e-Facturatie

Singapore: e-factuurproject InvoiceNow via Peppol

De eerste fase van vrijwillige overstap op e-facturen zal in mei 2025 plaatsvinden voor GST-geregistreerde bedrijven

Wetsontwerp in Letland voor B2B e-facturatie tegen 2026

Letland bereidt zich voor op de verplichte invoering van e-facturering

De staat van elektronische facturering in Panama

We analyseren de belangrijkste kenmerken en vereisten van het elektronische factureringssysteem van Panama (SFEP)