e-Facturatie

Kenmerken van elektronische facturatie in Servië

elektronische facturatie in Servië

De uitbreiding van elektronische factuurmodellen en btw-rapporten verloopt wereldwijd in een duizelingwekkend tempo. Verschillende Oost-Europese landen implementeren processen met betrekking tot belastingen en elektronische facturatie, zoals Roemenië, Polen, Slowakije, enz.

Het Ministerie van Financiën van Servië heeft de invoering van elektronische facturatieprocessen in Servië gelanceerd, in overeenstemming met de wet op elektronische facturatie (Staatsblad van RS 44/2021, 129/2021). De verplichting zal in een eerste fase van invloed zijn op B2G-relaties. 

De Servische regering gaat een nationaal platform gebruiken, genaamd eFaktura, om de uitwisseling van elektronische facturen te beheren.

De maatregel is van invloed op alle btw-plichtige ondernemingen, overheidsinstanties en btw-vertegenwoordigers van buitenlandse ondernemingen.

Op dit moment staan er drie relevante data op de planning:

  • 1 mei 2022: Elke leverancier van de overheid moet facturen elektronisch versturen en overheden moeten ze kunnen ontvangen en opslaan.
  • 1 juli 2022: Servische overheidsinstanties zijn verplicht om elektronische facturen te sturen naar bedrijven, die ze moeten kunnen ontvangen en verwerken.
  • 1 januari 2023: Elektronisch factureren wordt uitgebreid naar het gehele B2B-veld.

Leveranciers van de Servische overheid moeten hun facturen elektronisch naar het eFaktura-portaal sturen.  Het formaat van de documenten is UBL 2.1. De verplichting omvat het verzenden van twee soorten berichten: facturen en creditnota's. 

Wereldwijd platform voor elektronische facturering

Vereenvoudig zo veel mogelijk uw verplichtingen op het gebied van e-facturering en belastingnaleving met een geautomatiseerd en schaalbaar platform. EDICOM-oplossingen automatiseren de integratie met uw systemen en passen zich aan de vereisten aan van de overheidsdiensten van de landen waar u aanwezig bent. 

Wij faciliteren de werking van uw organisatie in meerdere markten en passen de gegevensstructuren van uw boekhoud-, belasting- of factureringssystemen aan aan de vereisten van elk land waarin uw organisatie dochterondernemingen of bedrijven heeft.

Internationaal platform voor btw-naleving

Voldoe aan uw fiscale verplichtingen vanuit één elektronisch platform. Bedrijven die in verschillende markten werken, kunnen profiteren van een uniek en permanent bijgewerkt platform om btw-documenten en elektronische BTW-registraties te verzenden in overeenstemming met de toepasselijke wetgeving in elk land.

EDICOM News Nederland | Ontdek meer over e-Facturatie

Duitsland: Status van elektronische B2B factuur

De Bundesrat heeft de wet aangenomen die B2B e-facturatie verplicht stelt in Duitsland vanaf 2027

Roemenië: Verplichte e-facturatie voor B2B vanaf januari 2024

De uitgifte van elektronische facturen is vanaf 1 januari 2024 verplicht voor alle bedrijven

Hoe is de elektronische factuur in Ecuador?

We vertellen u het laatste nieuws over de implementatiestatus van elektronische facturatie in Ecuador.