e-Facturatie

Kenmerken van elektronische facturatie in Servië

elektronische facturatie in Servië

De uitbreiding van elektronische factuurmodellen en btw-rapporten verloopt wereldwijd in een duizelingwekkend tempo. Verschillende Oost-Europese landen implementeren processen met betrekking tot belastingen en elektronische facturatie, zoals Roemenië, Polen, Slowakije, enz.

Het Ministerie van Financiën van Servië heeft de invoering van elektronische facturatieprocessen in Servië gelanceerd, in overeenstemming met de wet op elektronische facturatie (Staatsblad van RS 44/2021, 129/2021). De verplichting zal in een eerste fase van invloed zijn op B2G-relaties. 

De Servische regering gaat een nationaal platform gebruiken, genaamd eFaktura, om de uitwisseling van elektronische facturen te beheren.

De maatregel is van invloed op alle btw-plichtige ondernemingen, overheidsinstanties en btw-vertegenwoordigers van buitenlandse ondernemingen.

Op dit moment staan er drie relevante data op de planning:

  • 1 mei 2022: Elke leverancier van de overheid moet facturen elektronisch versturen en overheden moeten ze kunnen ontvangen en opslaan.
  • 1 juli 2022: Servische overheidsinstanties zijn verplicht om elektronische facturen te sturen naar bedrijven, die ze moeten kunnen ontvangen en verwerken.
  • 1 januari 2023: Elektronisch factureren wordt uitgebreid naar het gehele B2B-veld.

Leveranciers van de Servische overheid moeten hun facturen elektronisch naar het eFaktura-portaal sturen.  Het formaat van de documenten is UBL 2.1. De verplichting omvat het verzenden van twee soorten berichten: facturen en creditnota's. 

Wereldwijd platform voor elektronische facturering

Vereenvoudig zo veel mogelijk uw verplichtingen op het gebied van e-facturering en belastingnaleving met een geautomatiseerd en schaalbaar platform. EDICOM-oplossingen automatiseren de integratie met uw systemen en passen zich aan de vereisten aan van de overheidsdiensten van de landen waar u aanwezig bent. 

Wij faciliteren de werking van uw organisatie in meerdere markten en passen de gegevensstructuren van uw boekhoud-, belasting- of factureringssystemen aan aan de vereisten van elk land waarin uw organisatie dochterondernemingen of bedrijven heeft.

Internationaal platform voor btw-naleving

Voldoe aan uw fiscale verplichtingen vanuit één elektronisch platform. Bedrijven die in verschillende markten werken, kunnen profiteren van een uniek en permanent bijgewerkt platform om btw-documenten en elektronische BTW-registraties te verzenden in overeenstemming met de toepasselijke wetgeving in elk land.

EDICOM News Nederland | Ontdek meer over e-Facturatie

Maleisië introduceert e-facturatie: CTC-model met prevalidatie

Verplichte e-facturatie voor B2B begint in augustus voor belastingbetalers met een jaaromzet van meer dan 100 miljoen MYR

B2B e-facturatie in de Verenigde Arabische Emiraten (UAE): Peppol DCTCE gepland voor 2026

De regering van de Verenigde Arabische Emiraten bereidt de massificatie voor van elektronische B2B-facturen in 2026

Roemenië: RO e-Transport systeem voor goederenvervoer

Vanaf 1 juli 2024 zal RO e-Transport verplicht zijn voor alle internationale transporten