Kenmerken van elektronische facturatie in Roemenië

Roemenië bereidt zich voor op een geleidelijke invoering van elektronische facturatie via zijn nationale RO e-Factura-platform. Het centrale RO e-Factura platform is vanaf november 2021 beschikbaar voor zowel de uitwisseling van facturen met overheidsdiensten (B2G) als tussen private bedrijven (B2B).  

Bevoegde autoriteit

Bevoegde autoriteit

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF)

Fiscale controle

Fiscale controle

Het ministerie van Financiën plaatst zijn elektronische handtekening na het valideren van elke factuur.

Verplichting

Verplichting

Op het gebied van B2B is elektronische facturatie vanaf 1 juli 2022 verplicht voor producten die als hoog fiscaal risico worden beschouwd. De productcategorieën zijn als volgt: groenten en fruit, alcoholische dranken, nieuwbouw, minerale producten, kleding en schoeisel. 

Op het gebied van B2G is elektronische facturatie vanaf 1 juli 2022 verplicht bij alle overheidsdiensten in het land.

Vereiste administratieve procedures

Vereiste administratieve procedures

Om het RO E-Factura-platform te kunnen gebruiken, moeten momenteel zowel de uitgever als de ontvanger van de facturen erop geregistreerd zijn. Belastingplichtigen die verplicht zijn hun facturen in RO E-Factura te verwerken, moeten het systeem gebruiken ongeacht of de geadresseerden (ontvangers) zijn geregistreerd.

Formaat

Formaat

2.1 (UBL 2.1).

Elektronische handtekening

Elektronische handtekening

Niet verplicht.

Archivering

Archivering

Het platform bewaart elektronische facturen gedurende 60 dagen. Zowel de verzender als de ontvanger hebben de verplichting om hun uitgegeven en ontvangen facturen minstens 10 jaar te bewaren. 

Wilt u meer weten over elektronische facturatie in Roemenië?

Neem dan contact op met een van onze specialisten in elektronische facturering.

De verzamelde persoonsgegevens zullen door de bedrijven van de EDICOM Groep worden gebruikt om de gestelde vragen te beantwoorden en/of de gevraagde diensten te beheren. U kunt uw recht op toegang, rectificatie, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw gegevens uitoefenen in overeenstemming met de bepalingen van het privacybeleid.

De naam mag niet leeg zijn U moet een telefoonnummer invoeren Selecteer een geldig voorvoegsel Ik ga ermee akkoord dat er contact met mij wordt opgenomen

Bezig met verzenden

Even geduld aub. Dit kan enkele seconden duren.

Bedankt voor het doorsturen van uw gegevens!