e-Facturatie,  Digital VAT Reporting

Azië-Stille Oceaan: Status van de elektronische factuur en elektronische belastingaangiften

Azië-Stille Oceaan elektronische factuur

Van Japan tot Nieuw-Zeeland versnelt de APAC-regio de implementatie van e-facturatievereisten met nieuwe wetgeving en invoeringsschema's in zowel B2G als B2B. Op de wereldmarkt is dit niet langer een trend, maar een realiteit die bedrijven ertoe brengt zich opnieuw uit te vinden en te actualiseren, om te reageren op de groeiende behoeften en vereisten op het gebied van belastingnaleving. 

Het laatste Billentis-rapport schatte de wereldwijde markt voor e-facturatie in 2019 op € 4,3 biljoen en voorspelt dat deze in 2025 ongeveer € 18 biljoen zal bedragen. Het rapport voorspelt ook dat de meeste Aziatische landen het e-facturatiemodel Clearance tegen 2025 zullen hebben ingevoerd. Dit model houdt in dat facturen of factuurgegevens in realtime worden verzonden naar de desbetreffende belastingdienst.

De kosten die gepaard gaan met het onjuist genereren van elektronische facturen is een van de belangrijkste redenen voor de vertraging in de betaling van facturen in het B2B-veld. Volgens een onderzoek van Atradius was dit in de regio Azië-Pacific de oorzaak van 21,2% van de vertragingen. Vrijwel al deze fouten kunnen worden vermeden door gebruik te maken van een geïntegreerde en geautomatiseerde methode voor elektronische documentuitwisseling. Door automatische integratie en extractie van ERP-informatie worden gestructureerde documenten gegenereerd voor realtime levering aan de corresponderende ontvangers. 

Bij al deze veranderingen gaat het om het aanpassen en bijstellen van processen, managementsystemen en operaties in de kern van bedrijven. Ze zijn allemaal gericht op nieuwe interne bedrijfs- en organisatiemodellen die hen leiden naar een diepgaande digitale transformatie. 

Volgens Andre Menezes, Global Sales Manager bij EDICOM, "maakt de APAC-regio een vergelijkbare evolutie door als die van Europa met betrekking tot de invoering van elektronische facturatie op nationaal niveau in veel landen. Ze hebben best practices gevolgd in andere regio's zoals Europa en LATAM (pioniersregio) en spiegelen zich aan hun elektronische facturatiemodellen die een vrij gangbare praktijk volgen voor het genereren van facturen (XML en JSON), een tamelijk standaard gestructureerd model, en gecombineerde API's voor hun verzending."

Elektronische factuurmodellen in APAC

Het implementeren van elektronische facturatieoplossingen betekent het modificeren en aanpassen van processen, managementsystemen en operaties in de kern van bedrijven. In de Aziatische regio moeten bedrijven echter bepaalde unieke uitdagingen overwinnen.

Fritz Hu, Global Account Manager voor de Aziatische markt bij EDICOM, legt uit: "We worden geconfronteerd met scenario's waarin de meerderheid van onze klanten multinationals zijn met een sterke aanwezigheid in APAC. Een wereldwijde serviceprovider als EDICOM helpt hen de implementatie-inspanningen te verminderen en complianceprocessen up-to-date te houden. Zelfs in complexe scenario's waarin belastingadviesdiensten vereist zijn, is het een enorm voordeel om te kunnen rekenen op één technologieleverancier om hun behoeften te centraliseren, met een enkel end-to-end proces en een perfecte wereldwijde integratie van elektronische facturatie."

F. Hu legt uit: "Zuid-Korea is een pioniersland in de regio, samen met Taiwan, met redelijk geconsolideerde modellen. Vietnam heeft zijn e-facturatiesysteem verbeterd en werkt duidelijk naar een nationale standaard toe. Andere landen zoals Australië, Nieuw-Zeeland en Singapore hebben het Europese model (Peppol) overgenomen, met plannen voor de massale adoptie ervan op het gebied van B2B en B2G. Andere landen verhogen geleidelijk hun massale adoptie, zoals Indonesië en Thailand. China heeft ook geleidelijk zijn nationale platform gelanceerd met als doel het op nationaal niveau verplicht te stellen."

De meest geïmplementeerde e-facturatiestroom in de APAC-regio is bijna realtime rapportage en een autorisatiesysteem om overheidsvalidatie te verkrijgen voordat facturen worden uitgewisseld. 

  Gebruik een bedrijfsdomein

  De verzamelde persoonsgegevens zullen door de bedrijven van de EDICOM Groep worden gebruikt om de gestelde vragen te beantwoorden en/of de gevraagde diensten te beheren. U kunt uw recht op toegang, rectificatie, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw gegevens uitoefenen in overeenstemming met de bepalingen van het privacybeleid.

  De naam mag niet leeg zijn U moet het bedrijf invoeren U moet een telefoonnummer invoeren U moet een beschrijving invoeren U moet uw positie invoeren Ik ga ermee akkoord dat er contact met mij wordt opgenomen

  Dit zijn de landen waar elektronische facturatie of btw-aangifte al verplicht is

  Vietnam had gepland om in 2020 met de verplichting te beginnen, maar de bijzondere omstandigheden als gevolg van de pandemie hebben geleid tot uitstel van de oorspronkelijke datum. Nu moeten alle belastingbetalers die momenteel papieren facturen uitreiken vanaf 1 juli 2022 elektronische facturen uitgeven.

  Zuid-Korea: E-facturatie begon in Zuid-Korea op zowel B2G- als B2B-gebied in 2011 en breidde zich geleidelijk uit. Sinds 2014 zijn alle belastingbetalers met een omzet van meer dan 300 miljoen KRW (US$264,5 duizend) per jaar verplicht om hun btw-facturen in realtime elektronisch te verstrekken. Vanaf 1 juli 2022 wordt de drempel verlaagd tot KRW 200.000.000 (ongeveer $ 160.000) en vanaf 1 juli 2023 wordt de drempel verlaagd tot KRW 100.000.000 (ongeveer $ 83.000).

  Taiwan: Vanaf januari 2021 moet elk bedrijf, zowel buitenlands als binnenlands met een bedrijfslicentie in Taiwan, elektronisch factureren. Het eGUI-systeem omvat het gebruik van elektronische handtekeningen op facturen en deze moeten uiterlijk 7 dagen na uitgifte naar het platform van het ministerie van Financiën worden gestuurd.

  Elektronisch factureren heet in Indonesië e-Faktur Pajak. De verplichte implementatie gebeurde in twee fasen: vanaf 1 juli 2015 trad de verplichting in werking voor de belastingplichtigen op Java en Bali en vanaf 1 juli 2016 voor belastingplichtigen uit andere regio's van Indonesië.

  Kazachstan is in 2016 gestart met de implementatie van elektronische facturatie. De overheid stelt belastingbetalers een centraal platform (EIIS) ter beschikking om facturen te valideren en te distribueren naar ontvangers.

  India: Het GST e-invoice/IRN-systeem is het elektronische facturatiesysteem van India, dat op 1 oktober 2020 verplicht is gelanceerd. Implementatieschema Vanaf 1 april 2022: Bedrijven die in het afgelopen boekjaar meer dan rs200 crores hebben gefactureerd.

  De Filippijnen boeken vooruitgang bij de implementatie van het nieuwe elektronische facturatiesysteem, Electronic Invoicing System - EIS. Het Bureau voor Interne Belastingen, Bureau of Internal Revenue - BIR dat verantwoordelijk is voor het project, heeft aangekondigd dat het vanaf juli 2022 in werking treedt, waardoor het gebruik van elektronische facturen verplicht wordt voor de 100 grootste belastingbetalers in het land.

  Dit zijn de landen waar het nog niet verplicht is

  Japan: Sinds januari 2021 werken EIPA (Elektronische Facturatie Promotie Associatie) en de Japanse overheid samen met OpenPEPPOL om een Japanse standaard te ontwikkelen die voldoet aan de wettelijke en zakelijke vereisten van het land. De basis van het Japanse model is PINT, de internationale versie van PEPPOL op basis van BIS Billing 3.0.

  Thailand: In Thailand is elektronische facturatie vrijwillig. De Thaise regering heeft nog geen wetgeving gepubliceerd die informatie geeft over de deadlines om het verplicht te stellen.

  Australië: Op dit moment is het alleen verplicht voor Commonwealth-agentschappen die elektronische facturatie uiterlijk per 1 juli 2022 moeten invoeren. Maar Australië bereidt ook een implementatie van elektronische facturatie voor op B2B-gebied. Om dit te doen, heeft het een openbare raadpleging gelanceerd over de invoering van elektronische facturatie tussen bedrijven. De raadpleging heet Business eInvoicing Right (BER) en houdt in dat alle bedrijven die in staat zijn facturen in PEPPOL-formaat te ontvangen, hun partners kunnen vragen om hen facturen in hetzelfde formaat te sturen. Het doel van het BER-initiatief is om het gebruik van elektronische facturatie tussen bedrijven uit te breiden. 
  De overheid heeft aangekondigd dat rijksoverheidsinstanties vanaf 31 maart 2022 facturen in elektronisch formaat moeten kunnen ontvangen. Bedrijven moeten een gecertificeerd Peppol Access Point inhuren om elektronische facturen te kunnen uitwisselen.

  Elektronische facturatie wordt ook een realiteit in Maleisië, volgens het vooruitzicht op de Begroting van 2023 van het ministerie van Financiën. Tot nu toe is er geen tijdschema voor deze implementatie vastgesteld.

  EDICOM Wereldwijd Platform

  EDICOM-oplossingen automatiseren de aanpassing van uw systemen met datatransformatietools en specifieke communicatieoplossingen, aangepast aan de vereisten van overheidsdiensten en zakenpartners in de landen waarin u aanwezig bent. 

  F. Hu beschrijft de projecten die we bij EDICOM ontwikkelen: "Het EDICOM-platform staat synoniem voor een wereldwijde gecentraliseerde oplossing voor e-facturatie. Onze klanten delegeren aan EDICOM de complexiteit van elk compliance-project, van de implementatie tot de monitoring. Het is een echte 100% managed service aanpak waarmee onze klanten de kosten en inspanningen bij de implementatie van wereldwijde elektronische facturatie drastisch verminderen." 

  Enkele van de voordelen van handelen met een wereldwijde provider zoals EDICOM zijn:

  • Uniek wereldwijd platform.
  • Unieke ontwikkeling voor onze klanten.
  • 100% managed services.
  • Proactief en anticiperend verandermanagement, zowel voor bedrijfsveranderingen als voor nieuwe wettelijke vereisten.
  • De ervaring en knowhow van meer dan 25 jaar.
  • Ontwikkeling in innovatie die de implementatie van projecten, hyperautomatisering en de autonome werking van het gecentraliseerde platform verbetert.

  EDICOM News Nederland | Ontdek meer over e-Facturatie

  Roemenië: B2B en B2C e-facturatie verplicht

  B2B e-facturatie is verplicht vanaf 1 januari 2024 en B2C e-facturatie zal verplicht zijn vanaf januari 2025

  ViDA (VAT in the Digital Age) - EU stimuleert B2B e-facturatie

  De EU stelt voor het btw-stelsel te moderniseren middels elektronische B2B-facturatie.

  De SAT incorporeert het vrachtbrief complement "Carta Porte" voor de overdracht van goederen

  Toeslag voor het vervoer van goederen genaamd Carta Porte (leveringsbon).