EDI Communicatieprotocol: VAN, AS2, OFTP, SFTP …
EDI-connectiviteit voor beveiligde overdracht van uw elektronische documenten.
EDI Communicatieprotocollen
Een van de belangrijkste elementen bij het uitwisselen van EDI-documenten of -berichten is de communicatie. De EDI-berichtenprotocollen bestaan uit een procedure, oftewel technieken die worden gebruikt om de informatie van een versturende EDI-oplossing bij een ontvangende EDI-oplossing te krijgen. In geval van Electronic Data Interchange hebben deze specifieke functies en kenmerken.
Er zijn verschillende soorten EDI-communicatieprotocollen. Sommige protocollen zijn aangepast aan de specifieke behoeften van een sector, waarbij aan de vereisten wat betreft beveiliging, onweerlegbaarheid, traceerbaarheid en integratie wordt voldaan bij het uitwisselen van gestructureerde EDI-transacties tussen twee zakelijke partners. Hieronder volgen een aantal veel gebruikte EDI-communicatieprotocollen.
Value-Added Network (VAN)
Een Value-Added Network is een privénetwerk voor een specifieke uitwisseling van EDI-documenten. Zo'n netwerk vormt een gesloten omgeving waaraan partners hun EDI-oplossingen kunnen verbinden voor het uitwisselen van bestanden.
Dit soort netwerk biedt een hoog beveiligingsniveau en bewijs van levering en verwerking van EDI-berichten op de bestemming. Aangezien het hier om een privé-omgeving gaat en om te voorkomen dat een bepaald aantal strategische partners die niet met een specifiek netwerk zijn verbonden wordt overgeslagen, stellen de belangrijkste wereldwijde netwerken interconnectieovereenkomsten vast. Hierdoor is het mogelijk om EDI-documenten uit te wisselen tussen partners met verschillende VAN's.
EDICOMNet, het VAN van EDICOM, is een specifieke privé-communicatiedienst die connectiviteit tussen verbonden gebruikers én met partners buiten het netwerk garandeert, dankzij de interconnectieovereenkomsten en mogelijkheid voor meerdere protocollen.
AS2, AS3 & AS4
AS staat voor 'Applicability Statement'. Het nummer dat achter deze afkorting staat verwijst naar de versie van het communicatieprotocol dat is ontwikkeld door de IETF (Internet Engineering Task Force).
Dit protocol werd opgezet in 2002 en is ontworpen om op een veilige manier berichten over het internet uit te wisselen met https. Daarnaast is het protocol versleuteld en gebruikt het digitale handtekeningen om de privacy en authenticiteit van de verzonden en ontvangen gegevens te garanderen.
AS2-, AS3- of AS4-communicatie vereist dat berichten via één AS-server worden verzonden en door een andere AS-server worden ontvangen. De bestemmingsserver moet de ontvangst van de documenten van die specifieke bron accepteren. Beide servers werken op basis van bepaalde regels, waaronder het uitgeven van verzendaanvragen en acceptatieberichten vóór het verzenden van een document. De server heeft ook een ontvangstbevestiging nodig zodra het EDI-document op de bestemmingsserver aankomt.
De AS-communicatieoplossing van EDICOM zorgt ervoor dat uw bedrijf dit soort diensten niet zelf hoeft te implementeren, configureren en onderhouden.
Odette File Transfer Protocol (OFTP)
Dit communicatieprotocol werd in de jaren 80 ontworpen door de instelling die was verbonden aan de ODETTE-auto-industrie. Het is nu een van de meestgebruikte protocollen in de sector voor het uitwisselen van EDI-documenten en andere gevoelige en grote bestanden zoals technische specificaties in CAD-/CAM-indeling.
Het OFTP2-protocol ging in 2010 van start, waarmee meer veelzijdigheid en robuustheid in het communicatiesysteem werd geïntroduceerd. Een aantal voordelen van dit protocol zijn:
- Verbeterde gegevenscompressievermogen.
- Beheer van communicatiebeveiliging met SSL/TLS, identificatie, handtekeningen, versleuteling, etc.
- Beheer van grote bestanden (meer dan 500 Gb).
OFTP-communicatie vereist dat documenten worden verzonden en ontvangen door servers die hetzelfde protocol gebruiken. Het is noodzakelijk om deze servers te configureren, te onderhouden en constant te beheren om alle parameters die te maken hebben met de overdracht van dit soort documenten en berichten op de juiste manier te kunnen beheren.