Wat is PEPPOL?
PEPPOL is een standaard die tot doel heeft een interoperabele omgeving te ontwikkelen voor overheidsopdrachten in de Europese Unie.
PEPPOL, Pan European Public Procurement On-Line
PEPPOL staat voor Pan European Public Procurement On-Line. Dit is een reeks van specificaties om overheidsopdrachten tussen bedrijven en overheidsdiensten te vereenvoudigen, ongeacht waar de door hen gebruikte systemen zich bevinden.
Het is een norm die functioneert als een communicatienetwerk dat steeds meer door Europese overheidsinstanties wordt gebruikt. De acceptatie ervan is te danken aan zijn doeltreffendheid bij het op elkaar afstemmen van de communicatie tussen entiteiten in verschillende landen.
Wat is openPEPPOL?
OpenPEPPOL is een internationale non-profitorganisatie die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en het onderhoud van de PEPPOL-specificaties.
Deze organisatie heeft zowel publieke als private leden om interoperabiliteit te verzekeren in openbare aanbestedingen en B2B-omgevingen met het uiteindelijke doel bij te dragen aan de ontwikkeling van een interne digitale markt.
Wat zijn de doelstellingen van PEPPOL?
Problemen van interoperabiliteit bij elektronische aanbestedingen oplossen en de transparantie bevorderen.
Bedrijfsprocessen automatiseren, zowel bij de overheid als in de particuliere sector.
Bedrijven, met name MKB's, helpen wereldwijd concurrerender te worden.
Eén digitale markt tot stand brengen.
De PEPPOL-infrastructuur
PEPPOL is gebouwd op 3 essentiële pijlers:
PEPPOL Network (PEPPOL Transport Infrastructure)
Deze infrastructuur verbindt systemen van overheidsinstanties voor elektronische aanbestedingen met behulp van gemeenschappelijke en compatibele normen. Dit zijn de componenten van de PEPPOL-infrastructuur:
Access Points (APs): Access Points (toegangspunten) moeten gecertificeerd zijn door OpenPEPPOL. Er worden specifieke protocollen en gedefinieerde normen gebruikt om elektronische documenten te creëren. Elke transactie die van een AP uitgaat, moet door een andere AP worden ontvangen, zodat communicatie via deze infrastructuur alleen via Access Points kan plaatsvinden.
Service Metadata Publisher (SMP): Dit gedecentraliseerde register verschaft informatie over de toegangspunten en de soorten berichten die een PEPPOL-ontvanger kan ontvangen. Deze diensten bevatten de adressen en beschikbare metadata van de gebruikers die op het PEPPOL-netwerk zijn aangesloten.
Service Metadata Locator (SML): Centraal EU-register dat de SMP definieert met de gegevens van elke zakenpartner in een elektronische gegevensuitwisseling. Elke partner heeft een unieke identifier in de vorm van een URL waarmee toegangspunten de SMP en het toegangspunt naar de ontvanger van de transactie kunnen lokaliseren.
PEPPOL-interoperabiliteitsspecificaties (BIS - overeenkomsten inzake zakelijke interoperabiliteit)
Deze door het PEPPOL-netwerk aangenomen standaard staat bekend als PEPPOL-UBL, een variant van de Universal Business Language die in XML is ontwikkeld.
PEPPOL heeft een reeks interoperabiliteitsspecificaties tussen bedrijven ontwikkeld om de uitwisseling van documenten te standaardiseren: elektronische catalogi, inkooporders, verzendingsberichten en e-facturen. Deze eisen zijn vervat in het PEPPOL-BIS-document (Business Interoperability Specifications), gebaseerd op de analyse van de CEN BII (CEN Workshop on Business Interoperability Interfaces).
Overeenkomsten en juridische kaders (PEPPOL-overeenkomsten voor de vervoersinfrastructuur)
Dit zijn overeenkomsten tussen de bij de infrastructuur betrokken partijen om de PEPPOL-specificaties uit te voeren. De overeenkomsten zorgen er met name voor dat de bij het netwerk betrokken partijen op een verantwoorde en transparante manier ten behoeve van de gemeenschap handelen. Bovendien zorgen zij ervoor dat via de SML's en SMP's passende informatie wordt verstrekt, zodat elke gebruiker de uitwisselingsprocessen correct kan uitvoeren.
Waar moet rekening mee worden gehouden als een PEPPOL Access Point-leverancier wordt ingehuurd?
Certificeringen
Naast accreditatie als Access Point om met andere PEPPOL-toegangspunten te werken, maakt EDICOM deel uit van de Crown Commercial Service (CCS) raamovereenkomst, het handelsagentschap van de Britse overheid. Dit geeft ons de mogelijkheid om met elke organisatie in de Britse publieke sector te werken.
SMP-server (Service Metadata Publisher)
SMP-servers bevatten de adressen en beschikbare metadata van de gebruikers die op het PEPPOL-netwerk zijn aangesloten. Iedereen die deel uitmaakt van dit netwerk moet bij een SMP geregistreerd zijn. EDICOM beschikt over de SMP-servercertificering (Service Metadata Publisher), waardoor het zijn eigen identifier-infrastructuur in het PEPPOL-netwerk kan beheren, dat met de SML (Service Metadata Locator) verbonden is.
Server met AS-verbindingen
EDICOM heeft zijn eigen AS-server, toegankelijk voor alle klanten die via dit protocol met hun zakenpartners moeten communiceren. OpenPEPPOL en CEF hebben bevestigd dat de introductiefase van het AS4 data-uitwisselingsprotocol met succes is afgerond.
Bovendien heeft het de certificering van zijn AS.x-server (EAS Server) door de Europese Unie verkregen. EDICOM is nu klaar om het AS4-protocol te gebruiken voor klanten die dit wensen of nodig hebben.
EDI-ervaring
EDICOM is gespecialiseerd in de ontwikkeling van internationale projecten. Dankzij haar certificering als Access Point voor het PEPPOL-netwerk en haar brede portfolio van EDI (Electronic Data Interchange), technologische diensten en oplossingen, is EDICOM aanwezig in baanbrekende elektronische aanbestedingsprojecten die in Europa worden ontwikkeld.
Schaalbare oplossingen
Kies een partner die een wereldwijd schaalbare oplossing biedt met de capaciteit om ook B2B-projecten uit te breiden. EDICOM biedt een uitgebreide oplossing met verschillende EDI, e-facturatie- en btw-nalevingsmogelijkheden wereldwijd. Onze klanten hebben toegang tot verschillende diensten en kunnen deze volgens de behoeften van hun bedrijf op hun bedrijfsvoering toepassen.
Centralisatie en interoperabiliteit
Bedrijven zijn geneigd complexe projecten op te splitsen en elk gebied aan een andere provider toe te wijzen. Het is echter het beste om een provider te zoeken die in staat is om een integrale, flexibele en schaalbare oplossing te bieden en efficiënter te zijn. Met EDICOM is het mogelijk om alle elektronische communicatie te centraliseren, zelfs als het bedrijf in meerdere landen actief is. Zo kan een Italiaans bedrijf met één enkele oplossing aan een elektronische aanbesteding in Spanje, Frankrijk of een ander land deelnemen.
Voordelen van PEPPOL
Lagere economische kosten
Met het gebruik van PEPPOL is het niet nodig verschillende oplossingen te hebben om zich aan te passen aan de technologische specificaties van zakenpartners. Dit leidt tot een economische kostenbesparing.
U kunt met elke zakenpartner in het PEPPOL-netwerk contact maken
Interconnecties en documentuitwisseling zijn mogelijk met elk bedrijf of openbare instelling. Bovendien is de veiligheid van de gegevens gegarandeerd.
Vereenvoudigt, stroomlijnt en automatiseert bedrijfsprocessen
PEPPOL en EDI openen de deur naar automatisering. Verkoop- en administratie-afdelingen verminderen hun werklast en kunnen zich concentreren op taken die waarde toevoegen aan het bedrijf.
Verhoogt wereldwijd het concurrentievermogen van bedrijven
Aan de ene kant kunnen bedrijven die PEPPOL gebruiken zonder problemen gegevens uitwisselen met zakenpartners in andere landen. Aan de andere kant is de invoering van PEPPOL slechts het topje van de ijsberg. Als bedrijven eenmaal de technologische sprong hebben gemaakt, gaan ze verder in de richting van andere papierloze processen.
EDICOM, PEPPOL Access Point-gecertificeerd
De accreditatie als EDICOM Access Point kwalificeert ons als toegangspunt tot het PEPPOL-platform en de rest van de Access Points van het netwerk. Via dit platform kunnen particuliere bedrijven en overheidsinstanties in de Europese Unie elektronische documenten van allerlei aard uitwisselen (facturen, inkooporders, verzendberichten, prijscatalogi, enz.) Deze bedrijfsprocessen worden op een gestandaardiseerde of interoperabele manier uitgevoerd.
Schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven
Het formulier is verzonden.
Er is iets fout gegaan.
Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Bezig met verzenden
Even geduld aub. Dit kan enkele seconden duren.