Wat is Peppol?
Peppol is een standaard die is geconsolideerd als internationaal communicatienetwerk, waarvan het succes ligt in de doeltreffendheid ervan bij het harmoniseren van communicatie tussen entiteiten en bedrijven uit verschillende landen.
Peppol
Oorspronkelijk werd Peppol gedefinieerd als een reeks specificaties om openbare aanbestedingen tussen bedrijven en overheden te vergemakkelijken, waardoor dit proces interoperabel wordt in een Europese context, juist om de uitvoering van operaties tussen leveranciers en overheden in heel Europa te vergemakkelijken. Het is niet verrassend dat de initialen van het systeem voldeden aan de definitie "Pan European Public Procurement On Line".
Inmiddels heeft Peppol de Europese grenzen overschreden en is het een systeem dat is overgenomen door landen als Australië, Japan of Singapore.
De reikwijdte gaat veel verder dan de interactie tussen bedrijven en overheidsdiensten, en consolideert zichzelf als een transversaal communicatienetwerk dat algemeen wordt gebruikt in B2B- en B2G-omgevingen, wat wereldwijde interoperabiliteit mogelijk maakt die de integratie van transacties tussen gesprekspartners van over de hele wereld mogelijk maakt.
Wat is open Peppol?
OpenPeppol is een internationale non-profitorganisatie die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en het onderhoud van de Peppol-specificaties.
Het heeft leden uit de publieke en private sfeer met het idee om interoperabiliteit in openbare aanbestedingen en op B2B-gebieden te garanderen, met als uiteindelijk doel bij te dragen aan de ontwikkeling van een wereldwijde digitale markt.
Welke doelen streeft Peppol na?
Een einde maken aan het probleem van de interoperabiliteit bij e-aanbestedingen en de transparantie bevorderen.
Bedrijfsprocessen automatiseren, zowel met de publieke als de private sector.
Bedrijven, en met name kmo's, helpen om wereldwijd concurrerender te worden.
Een enkele digitale markt tot stand brengen.
Infrastructuur Peppol
Peppol is gebouwd op 3 essentiële pijlers:
Peppol-netwerk (Peppol Transport Infrastructure)
Het is een infrastructuur met meerdere onderling verbonden knooppunten die openbare en particuliere contractprocessen over de hele wereld mogelijk maken. Dit zijn de componenten van de Peppol-infrastructuur:
Access Points (AP's): Toegangspunten moeten gecertificeerd zijn door OpenPeppol. Specifieke protocollen en gedefinieerde standaarden worden gebruikt om elektronische documenten te conformeren. Elke transactie die door een AP wordt uitgegeven, moet door een andere AP worden ontvangen, dus communicatie via deze infrastructuur kan alleen plaatsvinden via toegangspunten.
Service Metadata Publisher (SMP): Het is een gedecentraliseerd register dat informatie geeft over de toegangspunten en de soorten berichten die een Peppol-ontvanger kan ontvangen. Deze diensten bevatten de beschikbare adressen en metadata van de gebruikers die zijn aangesloten op het Peppol-netwerk.
Service Metadata Locator (SML): Centraal register dat het SMP definieert dat de informatie bevat van elke gesprekspartner in een elektronische gegevensuitwisseling. Elke gesprekspartner heeft een unieke identifier in de vorm van een URL waarmee de Access Points het SMP en het toegangspunt van de ontvanger van de transactie lokaliseren.
Peppol Interoperabiliteitsspecificaties (BIS - Business Interoperability Agreements)
De standaard die door het Peppol-netwerk is aangenomen, staat bekend als Peppol-UBL, wat een variant is van de "Universal Business Language" die in XML is ontwikkeld.
Peppol heeft een reeks interoperabiliteitsspecificaties tussen bedrijven ontwikkeld om de uitwisseling van documenten te standaardiseren: elektronische catalogi, inkooporders, verzendberichten en elektronische facturen. Deze eisen zijn opgenomen in het document Peppol-BIS (Business Interoperability Specifications), gebaseerd op de analyse van de CEN BII (CEN Workshop on Business Interoperability Interfaces).
Overeenkomsten en wettelijke kaders (Peppol Transport Infrastructure Agreements)
Dit zijn afspraken tussen de bij de infrastructuur betrokken partijen om de Peppol-specificaties te implementeren. De afspraken garanderen met name dat de bij het netwerk betrokken partijen verantwoord en transparant handelen in het belang van de samenleving. Bovendien garanderen ze dat de juiste informatie wordt verstrekt via de SML en SMP, zodat elke gebruiker de uitwisselingsprocessen correct kan uitvoeren.
Waarmee moet u rekening houden bij het contracteren van een Peppol Access Point?
Certificeringen
EDICOM is niet alleen geaccrediteerd als toegangspunt om samen te werken met andere Peppol-toegangspunten, maar maakt ook deel uit van de raamovereenkomst van de Crown Commercial Service (CCS), het handelsagentschap van de Britse overheid. Dit geeft ons de mogelijkheid om samen te werken met elke Britse overheidsinstantie.
SMP-server (Service Metadata Publisher)
De SMP-servers bevatten de adressen en beschikbare metadata van de gebruikers die zijn aangesloten op het Peppol-netwerk. Iedereen die deel uitmaakt van dit netwerk moet geregistreerd zijn in een of andere SMP. EDICOM heeft SMP (Service Metadata Publisher) servercertificering, waardoor het zijn eigen identifier-infrastructuur kan beheren in het PEPPOL-netwerk dat is verbonden met de SML (Service Metadata Locator).
Server met AS-verbindingen
EDICOM heeft een eigen AS-server, toegankelijk voor alle klanten die via dit protocol verbinding moeten maken met hun gesprekspartners.
EDICOM heeft een gecertificeerde AS.x-server (EAS Server) en is goedgekeurd om het AS4-protocol te gebruiken bij klanten die dit wensen of nodig hebben in communicatie met hun gesprekspartners.
EDI-ervaring
EDICOM is gespecialiseerd in de ontwikkeling van internationale projecten. Zijn certificeringen als toegangspunt voor het Peppol-netwerk en zijn brede portfolio van EDI-technologiediensten en -oplossingen (Electronic Data Interchange) bieden garantie bij het aanpakken van projecten voor elektronische gegevensuitwisseling op basis van dit netwerk of een ander communicatiemodel in een internationale context.
Schaalbaarheid van de oplossing
Kies een partner die een schaalbare oplossing biedt voor andere regio's van de wereld, met de mogelijkheid om modellen te integreren die zijn aangepast aan de eisen van klanten en regelgeving in elk land. EDICOM biedt u een totaaloplossing met verschillende EDI-mogelijkheden, elektronische facturatie en btw-compliance op mondiaal niveau. Onze klanten hebben toegang tot verschillende diensten en kunnen deze toepassen op hun beheer volgens de behoeften van het bedrijf.
Centralisatie en interoperabiliteit
Wanneer bedrijven met complexe projecten worden geconfronteerd, kunnen ze de neiging hebben om ze op te splitsen en elk gebied aan een andere provider toe te wijzen. Het gebruik van een gecentraliseerde provider biedt echter tal van voordelen, zolang deze in staat is om een uitgebreide, flexibele en schaalbare oplossing te bieden. Een van de grootste voordelen van het hebben van een globale leverancier zoals EDICOM is dat het mogelijk is om alle elektronische communicatie te centraliseren, ook al opereert het bedrijf in verschillende landen. Op deze manier kan een Italiaans bedrijf dat actief is in Spanje, Frankrijk of een ander land zijn communicatie-oplossing voor naleving centraliseren in een enkele provider zoals EDICOM, waarbij alle technische complexiteit in verband met de vertaling van formaten, routering van berichten of Integratie van bevestigingen aan deze wordt gedelegeerd volgens de logica gedefinieerd in elk B2B- en B2G-project.
Voordelen van Peppol
Verlaagt de economische kosten
Met het gebruik van Peppol is het niet nodig om verschillende oplossingen te hebben om zich aan te passen aan de technologische specificaties van de partners, wat economische besparingen oplevert.
Maakt verbinding mogelijk met elke gesprekspartner van het Peppol-netwerk
Interconnecties en uitwisseling van documenten zijn mogelijk met elk bedrijf of overheidsinstantie. Bovendien is de gegevensbeveiliging gegarandeerd.
Vereenvoudigt, stroomlijnt en automatiseert bedrijfsprocessen
Peppol en EDI zijn een open deur naar automatisering. De commerciële en administratieve afdelingen verminderen hun werkdruk en kunnen zich toeleggen op taken die waarde toevoegen aan het bedrijf.
Verhoogt het wereldwijde concurrentievermogen van bedrijven
Enerzijds hebben bedrijven die Peppol gebruiken de mogelijkheid om probleemloos gegevens uit te wisselen met partners uit verschillende landen. Aan de andere kant is de invoering van Peppol slechts het topje van de ijsberg. Zodra bedrijven de technologische sprong maken, blijven ze overstappen naar andere papierloze processen.
EDICOM, gecertificeerd Peppol Access Point
De EDICOM Access Point-accreditatie kwalificeert ons als een toegangspunt tot het Peppol-platform en de rest van de Access Points van het netwerk. Via dit platform kunnen particuliere bedrijven en aangesloten openbare entiteiten elektronische documenten van welke aard dan ook uitwisselen (facturen, inkooporders, verzendingsberichten, prijscatalogi, enz.). Deze bedrijfsprocessen worden op een gestandaardiseerde of interoperabele manier uitgevoerd.