Kenmerken van de e-facturatie in Paraguay

Paraguay is in 2017 begonnen met het implementatieplan voor het Integrated National Electronic Billing System (SIFEN), ook wel E-KUATIA genoemd. Het proces dat wordt uitgevoerd door het Staatssecretariaat voor Financiën (SET) wordt geleidelijk uitgevoerd. Decreet nr. 7795 bepaalt dat er na de fase van het pilootplan overgeschakeld wordt op vrijwillige participatie en uiteindelijk op verplichte invoering van elektronsiche facturatie. 

Om de implementatie van e-facturatie sinds september 2019 te bevorderen, kunnen alle bedrijven die elektronisch willen gaan factureren zich op vrijwillige basis aansluiten bij SIFEN, naast de bedrijven die de overheid al verplicht stelt binnen haar massificatieschema. Dit gebeurt in het kader van wat is vastgelegd in resolutie 23/2019 van de SET, waarbij de genoemde opening wordt gedicteerd aan elke vrijwilliger die wil solliciteren.

Bevoegde autoriteit

Bevoegde autoriteit

De SET, Subsecretaría de Estado de Tributación, is de entiteit onder het ministerie van Financiën die verantwoordelijk is voor de uitvoering van het implementatieplan van het geïntegreerde nationale elektronische factureringssysteem (SIFEN) - E-KUATIA.

Verplichting

Verplichting

Momenteel kunnen al die bedrijven die elektronisch willen factureren zich op vrijwillige basis aansluiten bij SIFEN, naast de bedrijven die al door de overheid worden vereist binnen het massificatieschema.

Fiscale controle

Fiscale controle

Aansluitende validatie: elektronische documenten moeten worden verzonden naar de SET binnen de 72 uur vanaf het moment van uitgifte van het document.

Voorafgaande validatie: verificatie van de SET voorafgaand aan de verzending van het document. Er is één controlecode per document (CDC) om de waarheidsgetrouwheid van het document te valideren en de QR-code te genereren die nodig is voor het KuDE-formaat.

Formaat

Formaat

De transmissie naar de SET wordt uitgevoerd door middel van een gestandaardiseerde XML, genaamd Elektronisch Document en Elektronisch Belastingdocument, afhankelijk van of voorafgaande of aansluitende validatie is gebruikt.

 

Elektronische handtekening

Elektronische handtekening

Elektronische documenten moeten digitaal worden ondertekend via een digitaal certificaat dat is uitgegeven door een geautoriseerde entiteit.

Vereiste administratieve procedures

Vereiste administratieve procedures

Het bedrijf moet zich registreren en slagen voor een certificeringsfase in het SIFEN-systeem.

 

Afdrukformaat

Afdrukformaat

Het afdrukformaat is standaard en heet KUDE.

Archivering

Archivering

Verplicht voor zender en ontvanger gedurende 5 jaar.

Wilt u meer weten over e-Invoicing in Paraguay?

Neem dan contact op met een van onze specialisten in elektronische facturering.

De verzamelde persoonsgegevens zullen door de bedrijven van de EDICOM Groep worden gebruikt om de gestelde vragen te beantwoorden en/of de gevraagde diensten te beheren. U kunt uw recht op toegang, rectificatie, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw gegevens uitoefenen in overeenstemming met de bepalingen van het privacybeleid.

De naam mag niet leeg zijn U moet het bedrijf invoeren U moet een telefoonnummer invoeren Selecteer een geldig voorvoegsel Ik ga ermee akkoord dat er contact met mij wordt opgenomen

Bezig met verzenden

Even geduld aub. Dit kan enkele seconden duren.

Bedankt voor het doorsturen van uw gegevens!

Veelgestelde vragen

Een DE is een elektronisch document dat wordt gegenereerd door het factureringssysteem van een elektronische uitgever die is geautoriseerd door de SET (Paraguayaanse belastingsautoriteiten). Voorbeelden van DE zijn: elektronische factuur, elektronische exportfactuur, elektronische importfactuur, elektronische creditnota, elektronische schuldnota, elektronische zelffactuur, elektronische overmakingsnota, andere elektronische documenten. 

Een DTE komt overeen met de conversie van een DE die alle voor dit doel vastgestelde validaties naar tevredenheid of met succes heeft doorstaan. DTE zijn opgeslagen in de SIFENen kunnen daarom gebruikt wordenals documentaire back-ups voor fiscale, commerciële, boekhoudkundige en juridische doeleinden. 

  • Elektronische factuur
  • Elektronische exportfactuur
  • Elektronische importfactuur 
  • Elektronische factuur 
  • Elektronische creditnota 
  • Elektronische debetnota 
  • Elektronische overschrijvingsnota

Related resources

Gerelateerd nieuws over elektronische facturen in Paraguay

Hoe werkt elektronisch factureren in Paraguay

Paraguay is in 2017 begonnen met het implementatieplan voor het Integrated National Electronic Billing System (SIFEN).