Kenmerken van de e-facturatie in België

Het gebruik van elektronische facturatie in België begon in 2013, op een moment dat de overheid de geldigheid ervan gelijkstelde aan papieren facturen. In de publieke sector is de ontvangst van elektronische facturen verplicht voor alle federale en centrale administraties. Deze verplichting bestaat voor leveranciers van gecentraliseerde entiteiten in verschillende gewesten (Brussel, Vlaanderen, Wallonië). Het doel van het decreet is om de verplichting om elektronische facturen te versturen, uit te breiden naar alle leveranciers van overheidsinstellingen in het land. 

De Belgische minister van Financiën, Vincent Van Peteghem, heeft in de ministerraad een akkoord bereikt over de verplichte invoering van B2B e-facturatie vanaf 1 januari 2026.

Bevoegde autoriteit

Bevoegde autoriteit

Federale Overheidsdienst Financiën

Verplichting

Verplichting

Op het gebied van B2G is elektronische facturatie verplicht voor zowel centrale als federale overheidsdiensten en hun leveranciers.

Op B2B-gebied, de Belgische ministerraad heeft een wetsontwerp goedgekeurd dat het gebruik van gestructureerde elektronische facturen vanaf 2026 verplicht stelt.

Formaat

Formaat

PEPPOL BIS 3.0

Elektronische handtekening

Elektronische handtekening

Niet verplicht.

Archivering

Archivering

7 jaar.

Wilt u meer weten over e-Invoicing in België?

Neem dan contact op met een van onze specialisten in elektronische facturering.

De verzamelde persoonsgegevens zullen door de bedrijven van de EDICOM Groep worden gebruikt om de gestelde vragen te beantwoorden en/of de gevraagde diensten te beheren. U kunt uw recht op toegang, rectificatie, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw gegevens uitoefenen in overeenstemming met de bepalingen van het privacybeleid.

De naam mag niet leeg zijn U moet het bedrijf invoeren U moet een telefoonnummer invoeren Selecteer een geldig voorvoegsel Ik ga ermee akkoord dat er contact met mij wordt opgenomen

Bezig met verzenden

Even geduld aub. Dit kan enkele seconden duren.

Bedankt voor het doorsturen van uw gegevens!

Veelgestelde vragen

Elektronische facturen naar de publieke sector kunnen worden verstuurd volgens het PEPPOL-model. De federale overheid heeft een centraal factuurontvangstplatform genaamd MERCURIUS, aangesloten op het PEPPOL-netwerk. Alle openbare entiteiten in het land - zowel gecentraliseerde als gedecentraliseerde - kunnen dit platform gebruiken. Ze zijn echter vrij om ook te kiezen voor een directe aansluiting op het PEPPOL-netwerk.

Momenteel is het enkel verplicht voor alle overheidsdiensten en hun leveranciers in de regio Vlaanderen en Brussel.

Related resources

Aankomende deadlines in België

Blijf op de hoogte van de belangrijke data voor het in werking treden van belasting- en e-invoicing verplichtingen wereldwijd.

Gerelateerd nieuws over elektronische facturen in België

Duitsland: Status van elektronische B2B factuur

Het ministerie van Financiën stelt januari 2026 voor als datum voor de verplichte start van e-facturen tussen bedrijven

B2B E-facturatie in België gepland voor 2026

Belgische minister bereikt akkoord in ministerraad over verplichte invoering B2B e-facturatie vanaf 1 januari 2026

E-facturatie ontwikkelingen in de Benelux: België, Nederland en Luxemburg

We analyseren de status van elektronische facturatie in de landen van de Benelux: België, Nederland en Luxemburg.