Kenmerken van elektronische facturatie in Duitsland

Duitsland heeft e-facturering ingevoerd bij overheidsinstellingen volgens een planning die B2G-facturering verplicht stelde in de deelstaten. De voortgang van de overstap naar e-facturering hangt af van de uitvaardiging van een wettelijk decreet door elke deelstaat (Bundesland), waarin de regels voor communicatiesystemen, formaten en toegangspunten zijn vastgelegd. De enige universele vereiste is dat e-facturatie in alle gevallen toegankelijk moet zijn via Peppol.

 

Op het vlak van B2B heeft de “Bundesrat” op 22 maart 2024 de “Wachstumschancengesetz” aangenomen, waardoor B2B e-facturatie ook verplicht wordt.

Verplichting

Verplichting

B2G: Vanaf 18 april 2020 moeten de deelstaten elektronische facturering mogelijk maken, in overeenstemming met de Europese Richtlijn 2014/55/EU. 

 

B2B: Voor de ontvangst van e-facturen moeten alle bedrijven vanaf januari 2025 e-facturen kunnen ontvangen. Voor het indienen van e-facturen zal B2B e-facturering vanaf januari 2027 verplicht zijn voor bedrijven met een omzet van meer dan 800.000 euro en in januari 2028 voor bedrijven met een omzet van minder dan 800.000 euro.

Formaat

Formaat

B2G: XRechnung, ZUGFeRD vanaf versie 2.0.1.

 

B2B: XRechnung, ZUGFeRD vanaf versie 2.0.1. Andere formaten (XML, EDIFACT, enz.) zolang ze compatibel zijn met het EN16931-formaat.

 

Elektronische handtekening

Elektronische handtekening

Niet verplicht.

Archivering

Archivering

10 + 1 jaar.

Bevoegde autoriteit

Bevoegde autoriteit

Bundesministerium der Finanzen (BMF).

 

Op het niveau van de deelstaten (Länder): Elke deelstaat (Land) neemt zijn verantwoordelijkheid.

Wilt u meer weten over e-facturatie in Duitsland?

Neem contact op met een van onze e-facturatie specialisten.

De verzamelde persoonsgegevens zullen door de bedrijven van de EDICOM Groep worden gebruikt om de gestelde vragen te beantwoorden en/of de gevraagde diensten te beheren. U kunt uw recht op toegang, rectificatie, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw gegevens uitoefenen in overeenstemming met de bepalingen van het privacybeleid.

De naam mag niet leeg zijn U moet het bedrijf invoeren U moet een telefoonnummer invoeren Selecteer een geldig voorvoegsel Ik ga ermee akkoord dat er contact met mij wordt opgenomen

Bezig met verzenden

Even geduld aub. Dit kan enkele seconden duren.

Bedankt voor het doorsturen van uw gegevens!

B2B e-facturatie in Duitsland

Zo werkt het e-facturatieproces tussen bedrijven in Duitsland.
1

Uitgifte

Extractie van de gegevens uit het ERP voor conversie naar de toegestane formaten: XRechnung en e-facturen volgens EN16931.

2

Digitale handtekening

Er kunnen mechanismen voor elektronische handtekeningen worden toegepast, die integriteit en authenticiteit bieden aan de elektronische factuur.

3

Verzenden

Nadat de interne validatiemechanismen zijn toegepast, wordt de elektronische factuur verzonden via het overeengekomen communicatieprotocol (Mail Server, Peppol, enz.).

4

Elektronische archivering

Elektronische archivering van de elektronische factuur van de originele factuur met hoge beveiligings- en toegankelijkheidsvoorwaarden voor de 10 jaar die de Duitse wetgeving vereist.

B2G e-facturatie in Duitsland

Zo werkt het e-facturatieproces bij de overheid in Duitsland.
1

Uitgifte en validatie

Extraheren van de gegevens uit het ERP voor conversie naar de toegestane formaten: XRechnung of ZUGFeRD.

2

Verzending

De factuur in elektronische vorm wordt afgeleverd bij de verschillende ontvangstplatforms. Het toegangspunt voor de ontvangst van elektronische facturen van leveranciers in Duitsland op federaal niveau zijn de ZRE- en OZG-RE-portalen.

3

Elektronische archivering

Elektronische archivering van de elektronische factuur van de originele factuur met hoge beveiligings- en toegankelijkheidsvoorwaarden voor de 10 jaar die de Duitse wet vereist.

Veelgestelde vragen

XRechnung is een van de ondersteunde elektronische factuurformaten in Duitsland. Het is een XML-document dat is aangepast aan de vereisten van de Europese Unie.

De ZUGFeRD (Zentraler User Guide des Forum elektronische Rechnung Deutschland) is een van de ondersteunde formaten voor elektronische facturen in Duitsland. Het is een hybride formaat, bestaande uit een A3 PDF met een ingesloten XML volgens de Europese standaard.

ZRE staat voor Zentrales Rechnungseingangsportal des Bunde, het toegangspunt voor de ontvangst van elektronische facturen van leveranciers in Duitsland op nationaal niveau.

Het OZG-RE platform (Onlinezugangsgesetz-konforme Rechnungseingangsplattform) van de federale overheid is een platform dat leveranciers en dienstverleners kunnen gebruiken om elektronische facturen door te sturen naar indirecte federale overheidsorganisaties en samenwerkende deelstaten.

Als u niet over software beschikt om e-facturen aan te maken, kunt u uw factuurgegevens via uw webbrowser invoeren in het portaal voor betalingsopdrachten en deze gegevens vervolgens als e-factuur verzenden. Voor kleine hoeveelheden e-facturen kunt u deze uploaden op het portaal voor het indienen van facturen. Als u grote hoeveelheden facturen moet verzenden, gebruikt u misschien liever Peppol of e-mail als verzendmethoden.

Related resources

Aankomende deadlines in Duitsland

Blijf op de hoogte van de belangrijke data voor het in werking treden van belasting- en e-invoicing verplichtingen wereldwijd.

Gerelateerd nieuws over elektronische facturen in Duitsland

B2G e- facturatie in de Duitse deelstaten

Status van de implementatie van B2G e- facturatie in de Duitse federale staten

Duitsland: Status van elektronische B2B factuur

De Bundesrat heeft de wet aangenomen die B2B e-facturatie verplicht stelt in Duitsland vanaf 2027
Een oplossing voor e-facturatie. Meerdere voordelen
Neem contact op met onze specialisten en neem al uw twijfels weg over hoe u zich kunt aanpassen aan elk elektronisch facturatiesysteem ter wereld.

De verzamelde persoonsgegevens zullen door de bedrijven van de EDICOM Groep worden gebruikt om de gestelde vragen te beantwoorden en/of de gevraagde diensten te beheren. U kunt uw recht op toegang, rectificatie, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw gegevens uitoefenen in overeenstemming met de bepalingen van het privacybeleid.

Praten?