Kenmerken van de e-facturatie in Spanje

In Spanje is elektronische facturering verplicht voor de overheid. Leveranciers van publieke instellingen moeten de elektronische facturen sturen naar de PGEFe (Algemeen Punt van Invoer van Elektronische Facturen) die elke overheidheidsinstelling heeft ingeschakeld en technisch heeft voorbereid om de ontvangst van de bestanden te vergemakkelijken. Sinds 2018 is het gebruik van elektronische facturatie ook verplicht in relaties tussen onderaannemers en hoofdaannemers van het openbaar bestuur en de verzending ervan verloopt via het FACeB2B-platform.

 

In de context van B2B zal het naar verwachting geleidelijk verplicht worden tussen 2024 en 2025, afhankelijk van het factureringsvolume van bedrijven.

Verplichting

Verplichting

De elektronische factuur is verplicht in de openbare administratie en in de relaties tussen haar onderaannemers en aannemers wanneer de waarde ervan meer dan 5.000 euro bedraagt. In de context van B2B Spanje bereidt zich voor op een implementatie van elektronische facturatie tussen bedrijven en freelancers, te beginnen met grote belastingbetalers met een jaaromzet van meer dan 8 miljoen euro.

Vereiste administratieve procedures

Vereiste administratieve procedures

In relaties met openbare instellingen zal het nodig zijn om een elektronisch certificaat te hebben voor de verplichte ondertekening van deze documenten. Als dat niet lukt, kunnen de elektronische handtekeningdiensten van een provider worden gebruikt voor de creatie van een gedelegeerde handtekening.

Formaat

Formaat

Alleen het FACTURAE-formaat is geregeld voor relaties met het openbaar bestuur. Het is een gestructureerd XML-document dat moet worden gegenereerd door de leveranciers en schuldeisers van de Spaanse overheidsdiensten.

Elektronische handtekening

Elektronische handtekening

Verplicht op facturen gericht aan het openbaar bestuur. Voor de rest van elektronische facturen is het niet verplicht, hoewel het een veelgebruikt systeem is in B2B-relaties.

Afdrukformaat

Afdrukformaat

Alleen het FACTURAE-formaat is geregeld voor de betrekkingen met het openbaar bestuur. Het is een gestructureerd XML-document dat moet worden gegenereerd door de leveranciers en schuldeisers van de Spaanse overheidsdiensten.

Elektronisch belastingssysteem

Elektronisch belastingssysteem

Spanje heeft een uitgebreid elektronisch belastingstelsel dat op zijn beurt uit verschillende subsystemen bestaat:

  • SII - Onmiddellijke rapporteren van informatie aan de belastingsdienst
  • SILICIE - Onmiddellijke levering van speciale belastingboekhoudingsboeken
  • Ticket Bai - LROE elektronisch facturerings- en rapporteringssysteem in Baskenland

 

Wilt u meer weten over e-Invoicing in Spanje?

Neem dan contact op met een van onze specialisten in elektronische facturering.

De verzamelde persoonsgegevens zullen door de bedrijven van de EDICOM Groep worden gebruikt om de gestelde vragen te beantwoorden en/of de gevraagde diensten te beheren. U kunt uw recht op toegang, rectificatie, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw gegevens uitoefenen in overeenstemming met de bepalingen van het privacybeleid.

De naam mag niet leeg zijn U moet het bedrijf invoeren U moet een telefoonnummer invoeren Selecteer een geldig voorvoegsel Ik ga ermee akkoord dat er contact met mij wordt opgenomen

Bezig met verzenden

Even geduld aub. Dit kan enkele seconden duren.

Bedankt voor het doorsturen van uw gegevens!

Related resources

Gerelateerd nieuws over elektronische facturen in Spanje

Duitsland: Status van elektronische B2B factuur

Het ministerie van Financiën stelt januari 2026 voor als datum voor de verplichte start van e-facturen tussen bedrijven

Status van verplichte elektronische facturatie tussen bedrijven in Spanje

De belangrijkste kenmerken van de technische regelgeving voor elektronische facturatie tussen bedrijven in Spanje