Kenmerken van de e-facturatie in Colombia

In Colombia dateert de e-factuur uit 1995, toen deze werd gelijkgesteld aan de papieren factuur. In 2013 begon de National Tax and Customs Directorate (DIAN) te werken aan een project om elektronische facturatie uit te rollen, geïnspireerd op het model van landen als Chili, Brazilië en Mexico. Het doel hiervan was de interoperabiliteit tussen belastingbetalers te vergemakkelijken en belastingontduiking te verminderen. Sinds 2019 is de elektronische factuur verplicht voor alle bedrijven die in het land aanwezig zijn. EDICOM is van zijn kant door de DIAN geautoriseerd als leverancier van PST-technologiediensten en ook als Open Certification Entity.

Bevoegde autoriteit

Bevoegde autoriteit

DIAN - Nationaal Directoraat Belastingen en Douane

Verplichting

Verplichting

Sinds 2019 zijn alle bedrijven verplicht om voorafgaand aan uitgifte een elektronische verkoopfactuur uit te geven met validatie.

Vereiste administratieve procedures

Vereiste administratieve procedures

Bedrijven moeten worden ingeschakeld via het webportaal dat is toegewezen door de DIAN. Dienstenaanbieders moeten ook gecertificeerd zijn als Technology Service Provider (PST). Bij een dergelijke certificering wordt een unieke software-ID toegewezen.

Formaat

Formaat

Het standaardformaat dat wordt gebruikt is XML, dat gebruikmaakt van UBL V2.1 (Universal Business Language) zoals door DIAN is aangenomen.

Elektronische handtekening

Elektronische handtekening

De digitale handtekening moet worden gebruikt als een element om de authenticiteit en integriteit van de elektronische factuur te garanderen vanaf de uitgifte tot aan de bewaring ervan.

Fiscale controle

Fiscale controle

Er dient gebruik te worden gemaakt van een volgnummersysteem, dat na de autorisatie als uitgever van elektronische facturen bij de DIAN moet worden aangevraagd. De DIAN verleent de numerreeksen en de technische controlesleutel die nodig zijn om de unieke elektronische factuurcode (CUFE) te genereren.

Afdrukformaat

Afdrukformaat

Een grafische weergave van de factuur moet in pdf-formaat worden aangeleverd, inclusief de QR-code.

Archivering

Archivering

Het is verplicht voor verzenders en ontvangers gedurende de tijd die is vastgesteld door de belastingwet.

Wilt u meer weten over e-Invoicing in Colombia?

Neem dan contact op met een van onze specialisten in elektronische facturering.

De verzamelde persoonsgegevens zullen door de bedrijven van de EDICOM Groep worden gebruikt om de gestelde vragen te beantwoorden en/of de gevraagde diensten te beheren. U kunt uw recht op toegang, rectificatie, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw gegevens uitoefenen in overeenstemming met de bepalingen van het privacybeleid.

De naam mag niet leeg zijn U moet het bedrijf invoeren U moet een telefoonnummer invoeren Selecteer een geldig voorvoegsel Ik ga ermee akkoord dat er contact met mij wordt opgenomen

Bezig met verzenden

Even geduld aub. Dit kan enkele seconden duren.

Bedankt voor het doorsturen van uw gegevens!

Veelgestelde vragen

Met deze code kan de factuur uniek worden geïdentificeerd en ook de integriteit van de informatie worden gewaarborgd. De CUFE is gecodeerd met behulp van een SHA384-algoritme en bestaat uit aaneengeschakelde gegevens van de factuur plus de technische sleutel.

De digitale handtekening wordt gegenereerd op basis van een digitaal certificaat dat is uitgegeven door een certificeringsinstantie die is geaccrediteerd door de Nationale Accreditatie-instantie van Colombia (ONAC). EDICOM is door ONAC geautoriseerd als Open Certification Entity voor de uitgifte van elektronische certificaten zoals digitale handtekeningen.

Het RADIAN-systeem is door DIAN ontwikkeld voor de commercialisering van facturen in Colombia. Om de elektronische verkoopfacturen als zekerheid geldig te maken, moeten ze worden geregistreerd en gevalideerd via het RADIAN-platform. Met dit systeem wil de overheid de consultatie faciliteren en de traceerbaarheid van deze documenten kennen.

Related resources

Gerelateerd nieuws over elektronische facturen in Colombia

Hoe werkt elektronisch factureren in Colombia

We analyseren hoe elektronisch factureren werkt in Colombia, werking, nalevingsdeadlines en meer.